luksus citronmåne med marcipan

Luksus citronmåne med marcipan

Det her er en evig klassiker, sådan en folk ikke rigtig regner, men som alle alligevel gerne vil have et stykke af. Her i en rigtig lækker udgave. Nemlig en luksus citronmåne med marcipan og pyntet af med mandelkrokant. Men bare fordi den er lækker, er den altså hverken vanskelig at lave eller tidskrævende. Perfekt hverdagskage, kollegakage, bare-fordi-kage…

Disclaimer: Denne kage er ikke sund, men den smager godt… og ikke alt SKAL være sundt. Bare man ikke kun spiser kage.

Denne gang blev den serveret som en kombi af kollegakage og leverandørkage. Som nogen med god hukommelse måske vil vide, så er jeg rigtig rar ved udvalgte leverandører. Det gælder især kommunikationsfolkene, som på et tidspunkt bare gik under navnet Damerne. Når valget lige faldt på citronmåne til dem, skyldes det, at vi tit har talt om, hvem der spiser hvilke kager – og her har vi et helt klart billede af citronmåne-spiseren. Og det er faktisk ikke kun hos politiet, at kagen efter sigende er fast inventar.

Citronmånens historie

Ved du, hvor myten (hvis det er en myte) om politiets hang til citronmåne opstod? Ja, jeg har ikke svaret. Jeg har søgt oppe og nede, men uden meget held. Det kan fint skyldes, at det bare er en meget kendt kage, at den er let at transportere hen til stationen, eller at den kan holde sig nærmest uendeligt og derfor kan overleve en udrykning eller to.

Hvad jeg dog har fundet ud af, er, at citronmånen kom til verden i Give hos Dan Cake i 1968, og siden har den været en fast del af varekataloget. Gul og med en umanerlig lang holdbarhed. Man kan jo glemme sådan en pakke citronmåne i skabet i både halve og hele år, uden at den går til. Samtidig er den så tilpas neutral, at de fleste nok kan lide den – og den kræver ikke ske eller gaffel for at blive spist. Derfor tror jeg også, at den er at finde på mange arbejdspladser inklusive politiet. Altså hvis myten er sand.  

Den hjemmebagte udgave

Er man virkelig citronmåne-afficionado, vil man næppe sætte pris på den hjemmebagte udgave, som jeg har lavet. For det første er det en fuldmåne. Og for det andet smager den noget anderledes. Det giver god mening, for min luksus citronmåne med marcipan og mandelkrokant er da også noget helt andet end den udgave, man køber i supermarkedet. Eller som en af mine kolleger sagde: “Det er altså en seriøs god citronmåne!”

Der er dog lighedspunkter med supermarkedets udgave. Ligesom det ikke tager lang tid at hente den færdige citronmåne i supermarkedet, er det heller ikke særligt tidskrævende at bage den selv. Den er mega enkel at gå til, så den er fin som en kollegakage midt på ugen, også fordi den ikke kræver særlige ingredienser. Eller det er kagen, som familiens yngste medlemmer selv kan få lov til at prøve kræfter med – og pynte bagefter.

Har du ikke marcipan, kan det godt undværes, men marcipanen er altså rigtig god både for konsistensen, der bliver lækker svampet uden skygge af tørhed, og for smagen. Apropos smag så kom godt med citronskal i, hvis du er vild med citron, for rigtig meget af citronens smag sidder faktisk i skallen. Husk, at citronerne ikke må være overfladebehandlede.

Bager du kagen dagen før servering, så lad den stå på køkkenbordet. Det kan være tillokkende at komme den i køleskabet, men derinde bliver den bare lidt trist af at være. Og i øvrigt så smager kold kage ikke af så meget…

Andre gode kager

Hvis du vil have et alternativ, så er min mors appelsinkage altså virkelig værd at prøve. Svampet og saftig med masser af smag på én gang. Saftig appelsinkage som vor mor lavede den – en af de virkelig populære opskrifter på bloggen, og jeg forstår det godt.

Eller denne her citronkage med valnødder – den perfekte sommerhuskage, som jeg udnævnte den til at være, fordi den ikke bare smager virkelig godt, den er også let at lave. Og i sommerhuset skal man ikke stilles over for store krav, men bare nyde.

Luksus citronmåne med marcipan

Opskrift af Susanne PaghMåltid Sødt og syndigtType KageSværhedsgrad Let
Hvor mange?

8

personer
Arbejdstid?

20

minutter
Bagetid?

30

minutter
I alt?

50

minutter

Ingredienser

  • 150 g blødt smør

  • 150 g sukker

  • 75 g revet marcipan

  • Saft af 1 citron

  • Revet skal af 1½ citron

  • 3 æg

  • 150 g hvedemel (kagehvedemel)

  • 1 tsk vaniljesukker

  • 1 tsk bagepulver

  • Pynt
  • 100 g flormelis

  • Saft af ½ citron

  • 1 æggehvide

  • 25 g mandler

  • 25 g sukker

  • 1 tsk smør

  • Tilbehør
  • 1 springform 20 cm i diameter

Sådan gør du

  • Tænd ovnen på 180 grader varmluft. Gør en springform klar med bagepapir i bunden og smør siderne.
  • Rør det bløde smør sammen med sukkeret til en blød masse. Tilsæt revet marcipan, saft og revet skal af citron.
  • Rør æggene i et ad gangen.
  • Bland hvedemelet med vaniljesukker og bagepulver og vend det i dejen.
  • Hæld dejen op i formen og bag kagen i ca. 30 minutter ved 180 grader varmluft. Tjek, at kagen er gennembagt ved at stikke i den med en gaffel – følger der dej med op, skal den have lidt mere.
  • Lad kagen afkøle helt, før du kommer glasur på.
  • Pynt
  • Lav mandelkrokant ved at smelte sukker på en pande. Lad det bruse op med smørret og vend derefter med mandlerne.
  • Hæld blandingen ud på bagepapir og lad den afkøle helt, inden den hakkes groft.
  • Rør en glasur af flormelis, citronsaft og æggehvide. Fordel glasuren over den afkølede kage og drys mandelkrokant over.

Husk at tilmelde dig nyhedsbrevet med aktuelle opskrifter og forslag til menuer! Klik her.

Prøver du en af mine opskrifter, så snup et billede og læg det på Instagram – med hashtagget #sundtforto. Jeg vil med glæde følge med 😉

Kommentarer

  1. Jette Videbæk Wulff Povlsen

    Hej jeg har lige bage Citron 🍋🍋🍋🍋🍋🍋🍋 kagen 🥧🍋🍋🍋🍋Mangler lige pynt Den dufter herligt i køkkenet 👱‍♀️👌👍

    • Susanne

      Hej Jette, hvor lyder det bare herligt. Tusind tak for din tilbagemelding – jeg håber, at kagen smager lige så godt, som den dufter (det plejer den heldigvis). Hilsen Susanne

Kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

*