Man kan altid bruge en god opskrift på boller. Fx denne her på maltboller med rug. De tager lidt tid, fordi de er koldhævede. Men de er ventetiden værd. Se opskriften nedenfor – og læs tippene til, hvordan du kan reducere ventetiden, uden at det går ud over resultatet. Gode boller kalder næsten på te, en bog og en sofa. Læs også om, hvad jeg læser lige nu.
Man skulle egentlig tro, at der eksisterer nok opskrifter på boller. Men nu faldt det sådan, at jeg savnede en opskrift på sådan helt enkle, lidt fornuftige boller, der også har udseendet med sig. Det synes jeg, at de her maltboller med rug har. De ser både lækre og appetitlige ud – og smager godt med smør og ost eller som tilbehør til en salat.
Sundhed?
Mange tror fejlagtigt, at man kan afgøre brøds sundhed ud fra farven. Det passer altså ikke. Her stammer farven udelukkende fra maltsirup. Og helt enkelt er der jo ikke sundhed i den ingrediens. Det er derfor rugmelet og de knækkede rugkerner i opskriften, der tilfører bollerne en grad af fornuft.
Rugmel er sundere end det hvide hvedemel, fordi det er et fuldkornsmel, som indeholder alle de gode dele fra kornet. Dvs der er både masser af næringsstoffer og kostfibre. Du får altså suppleret med fx jern, kalcium, magnesium, kalium, zink og B- og E-vitamin, samtidig med at du bliver bedre mæt pga kostfibrene. Det kan man da godt kalde for en ren win-win.
Skær ned på ventetiden
Jeg har lavet bollerne over tre dage, sådan som jeg har anvist i opskriften, men processen kan godt speedes lidt op uden at gå på kompromis med resultatet. Der er endda flere muligheder.
For det første kan man lægge dag 1 og 2 sammen, hvis du starter fra morgenstunden. Det betyder, at du – før du spæner ud af døren – om morgenen blander vand og rugkerner. Så stiler du skålen på køkkenbordet, så du ser den, når du kommer hjem efter dagens arbejde. På det tidspunkt blander du resten af ingredienserne i og følger opskriften herfra, dvs lader dejen koldhæve til dagen efter. Du skal altså bare lige bruge to minutter om morgenen.
Eller du kan lægge dag 2 og 3 sammen: På dag 1 blander du kerner og vand om aftenen. Skålen dækkes over og stilles på køkkenbordet til næste dag. På dag 2 skal du bruge lidt tid om morgenen på at blande dejen sammen. Den stiles herefter i køleskab, mens du laver noget andet indtil aften, hvor du så bager dine maltboller med rug.
Bonustip
Jeg har generelt gode resultater med at give brød og boller lidt et varmechok de første minutter i ovnen. Derefter reducerer jeg varmen. Det er lidt, som om bollerne siger ”puf” og bliver vældig fyldige. Det hjælper selvfølgelig også, at jeg har en dampovn, som tilfører bollerne godt med fugt.
Efterår, regnvejr – boller, te og en bog
Boller og te kan selvfølgelig nydes hele året. Imidlertid er det, som om kombinationen smager allerbedst, når efteråret rammer med regn og rusk, og man kryber sammen i sofaen om eftermiddagen. Det er her, bogen kommer ind, for er det ikke bare hyggeligt at sidde og læse. Det er nærmest lidt luksuriøst at øde tiden bort på den måde, synes jeg. Jeg har næsten altid gang i flere bøger, og for tiden er det bl.a. Mathilde Walter Clarks bog om minksagen, Det blinde øje. Den er et kritisk bidrag til debatten om dyrevelfærd og miljø. Virkelig en bog, der er værd at læse, og for meget mere end gennemgangen af, hvad der skete, da minkene i Danmark blev aflivet under coronaen i 2020. Jeg er halvvejs i den i skrivende stund, og jeg spekulerer i større og større grad over, om vi er blevet manipuleret af minklobbyen eller hvad? Det er altså ikke en bog, der egentlig klinger særlig godt med te, boller og masser af hygge, men det er ligesom, at de hyggelige indslag gør læsningen lidt lettere. Sådan kan mad også virke – og godt for det.
Maltboller med rug
Måltid Brød og bagtType BollerSværhedsgrad Medium12
stk30
minutter15
minutter16
timer16
timer45
minutterIngredienser
- Dag 1
75 gram knækkede rugkerner
3/4 dl vand
- Dag 2
4 dl vand
10 gram gær
1 spsk maltsirup
100 g rugmel
350 g hvedemel
5 g bageenzym
1 spsk groft salt
Sådan gør du
- Dag 1
- Hæld de knækkede rugkerner i en skål, hæld vand over og dæk skålen med husholdningsfilm. Lad den stå på køkkenbordet natten over.
- Dag 2
- Opløs gær i vandet og tilsæt først maltsirup og derefter de knækkede rugkerner samt rugmelet.
- Bland hvedemelet med bageenzym og salt i en separat skål. Rør melblandingen i dejen. Dejen skal bare røres sammen, ikke æltes.
- Dæk skålen med husholdningsfilm og stil den i køleskab i mindst 8 timer.
- Dag 3
- Tag dejen ud af køleskabet i god tid, før du vil bage, så den lige kan nå at komme til sig selv og vågne.
- Tænd for ovnen på 250 grader varmluft og med damp, hvis muligt. Læg bagepapir på en bageplade – eller brug en hulbageplade.
- Del dejen i 12 stykker og form dem til boller. Læg bollerne på pladen med lidt afstand imellem.
- Sæt pladen ind i den varme ovn. Giv først bollerne 6 minutter ved 250 grader varmluft, derefter 9 minutter ved 225 grader varmluft.
- Når bollerne er gennembagt, lyder de hule, når man banker let under bunden på dem. Lad dem afkøle på en bagerist.
Bemærk
- Se teksten for tips til at reducere tilberedningstiden.
- Bollerne kan sagtens fryses, når de er afkølede. De bliver bedst, hvis de bliver varmet i ovnen, når de er tøet op.
Husk at tilmelde dig nyhedsbrevet med aktuelle opskrifter og forslag til menuer! Klik her.
Prøver du en af mine opskrifter, så snup et billede og læg det på Instagram – med hashtagget #sundtforto. Jeg vil med glæde følge med 😉
Kilde: dr.dk
Hvis de boller skal være sunde – tænker på navnet på din hjemmeside, bør saltet få ikke reduceres til maximum 2%.
Hej Mette, mange tak for dit spørgsmål – og jo, hvis vi skal følge retningslinjerne, bør det reduceres, så man ikke her får for meget salt. Det vil jeg tage med i mine overvejelser helt generelt. Hjemmebagt brød er så heldigvis fri for mange andre tilsætningsstoffer, som man finder i købebrød – og brød, der er saltet for lidt, smager ofte fadt, synes mange. Men sundhedsmæssigt har du ret, og mere eller mindre salt i mad er også en vanesag. Hilsen Susanne