Idéen til denne salat opstod, da efterårsstemningen bankede på døren i form af blæst og regn her i slutningen af august måned. Jeg fik simpelthen lyst til en salat med lidt mere substans i, og som samtidig havde lidt varme i sig uden at være en varm salat. Resultatet blev en marokkansk blomkålssalat med dadler og spidskommen. Salaten er fint tilbehør til en vegetarisk middag, hvid fisk eller et stykke kylling.
Meget hakkearbejde?
Ikke efter min mening. Du kan selvfølgelig springe over det lave gærde og købe færdighakkede blomkålsris. Ellers er der lidt hakkearbejde i denne salat, men jeg synes faktisk, at det tiden værd. Blomkålen smager efter min mening bedre, hvis den lige er friskhakket – og så bestemmer man selv, hvor groft eller fint der skal hakkes. Hvis man ikke vil gå helt håndholdt, så kan kokkekniven eventuelt erstattes af en minihakker. Så er det altså nemt.
De færdige blomkålsris, man køber i forretningerne, er simpelthen bare blomkålsris, hvor hakkearbejdet er gjort for dig. Smart, hvis man har travlt, men ellers foretrækker jeg selv at hakke. Ud over smag som allerede nævnt skyldes det primært holdbarhed, hvor et helt blomkål holder længere end i hakket udgave. Derudover kan jeg bruge noget af blomkålen i hakket udgave, mens resten plukkes i buketter og eksempelvis bliver til en bagt blomkålssuppe med hasselnødder. Det er både praktisk, når man er en lille husstand, og økonomisk fornuftigt. Generelt er der jo rigtig meget mad i kål – og blomkål er bestemt ingen undtagelse. Blomkål står ikke særlig højt hos mange, måske fordi de mest har fået blomkål serveret i en nærmest udkogt udgave. Det forstår jeg sådan set ret godt, for en gang udkogt blomkål er virkelig ikke særlig attraktivt. Det er rå blomkål til gengæld, hvis den er blevet snittet fint.
Blomkålsris er blevet meget populære af flere årsager. Prøver du at spise efter at minimere kulhydratindtaget, er blomkålsris et godt alternativ til de traditionelle ris. Samtidig er der lidt tyggearbejde i blomkålsris, så i en salat giver de en god garanti for mæthed uden mange kalorier.
Et strejf af Marokko
Blomkål er ærkedansk, men salaten her har helt sikkert et strejf af Marokko eller måske Mellemøsten med dadler og spidskommen. Jeg har nemlig krydret de blødstegte rødløg med spidskommen. Da jeg serverede salaten første gang, troede en af prøvespiserne faktisk, at det var syltede rødløg, fordi de bliver både bløde og lidt søde af at blive langsomt stegt på panden. Du kan godt undvære persillen, men jeg synes altså, at den giver salaten noget kant. Husk dog, at det skal være bredbladet persille.
Prøvespisernes dom
Mine prøvespisere, hvor den skæggede var den ene, var ret glade for kombinationen af de bløde rødløg, spidskommen og så sprøde blomkålsris. Den skæggede er i parentes bemærket ikke særlig glad for blomkål, men her var der ingen klager. Det er der nemlig aldrig, når jeg har sørget for, at blomkålen ikke er kogt, men behandlet på andre måder.
Det viste sig, at den anden prøvespiser var ret vild med spidskommen, så her ramte jeg også plet.
Marokkansk blomkålssalat
Måltid GrøntType TilbehørSværhedsgrad Let2
personer20
minutter20
minutterEt marrokansk strejf møder dansk blomkål
Ingredienser
½ blomkål
1 rødløg
bredbladet persille
6-8 dadler
1 håndfuld valnødder
spidskommen
olie til stegning
- Dressing
1 tsk flydende honning
1 spsk æblecidereddike
2 spsk rapsolie
salt, peber
Sådan gør du
- Start med at røre dressingen sammen.
- Hak blomkålen fint. Det gør du lettest ved at dele den i buketter og skære hvert enkelt tyndt, evt. på et mandolinjern, og så hakke den med en kniv. Bland den hakkede blomkål med dressingen og stil til side.
- Varm en pande med lidt rapsolie. Skær rødløget i smalle både. Steg dem på panden ved lav varme i ca. 10 minutter. De skal være bløde, ikke sprøde. Giv dem et drys spidskommen.
- Imens løgene steges, hakker du persillen fint og blander med blomkålsrisene.
- Dadlerne skæres i kvarte, og stenen fjernes, mens valnødderne brækkes i mindre stykker.
- Rødløgene og dadlerne blandes i salaten, mens valnødderne hældes over til sidst.
Husk at tilmelde dig nyhedsbrevet med aktuelle opskrifter og forslag til menuer!
Prøver du en af mine opskrifter, så snup et billede og læg det på Instagram – med hashtagget #sundtforto. Jeg vil med glæde følge med 😉