medaljer med mokkacreme og appelsincurd

Medaljer med mokkacreme og appelsincurd – og et drys halloween

Inspirationen til dagens søde indslag kommer fra Den store bagedyst, hvor medaljer var et af emnerne i den anden udsendelse i rækken. Medaljen er ellers en ret traditionel konditorkage, men deltagerne gav den et fint twist med gode smage og nye former. Jeg har sandt for dyden ikke spist mange medaljer i mit liv. Mest af alt fordi jeg ikke bryder mig om flødeskum, og det er en væsentlig bestanddel af de traditionelle medaljer, som man køber hos bageren. Derfor måtte jeg også tænke lidt ud af boksen, hvad angår fyldet. På den ene side ville jeg være tro mod konceptet. På den anden side ville jeg også selv kunne spise resultatet. Og med halloween lige om hjørnet, slog jeg to fluer med et smæk. Valget faldt på disse medaljer med mokkacreme og appelsincurd, der blev pyntet a la spindelvæv.

Hvert minut værd

Det her er ikke den letteste opskrift i hele verden. Mest af alt fordi der er mange elementer at holde styr på undervejs. Tager du den med ro undervejs, skulle det nok gå. Det tager lidt tid både at bage bunde, lave cremer og tegne pynt, men jeg synes faktisk, at det er tiden værd. Måske især fordi jeg imens blev helt opslugt af det…  

Medaljer skal serveres, når de er samlet. Sådan er det bare. De skal ikke trække eller noget, bare spises, for så er du sikker på, at bunden fortsat er sprød og lækker. Derfor er det også lidt smart, at man kan lave de enkelte dele til medaljerne på forhånd. Det giver virkelig imponator-effekt, når man sådan lige tryller fire medaljer frem til gæsterne. De skulle bare vide, at man har stået på hovedet i bagning, curd og creme længe inden… Det bedste er næsten at lave forarbejdet dagen før. Dermed også sagt, at lige denne her version af medaljer er ikke noget, man bare lige bikser sammen, når de uventede gæster ringer på.

Du kan nemlig med fordel lave de enkelte elementer klar dagen før eller tidligt på dagen. Mørdejen kan sagens klare en overnatning i køleskabet, og både appelsincurd og mokkacreme har godt af det samme. Eller i det mindste i 3 timer på køl inden servering.

Medaljer a la halloween

Ud over pynten, som er glasur med spindelvævsmønster, er der også gemt en lille uhyggelighed inde i kagerne. Nemlig en anelse ekstra styrke i appelsincurden i form af chili. Ikke for meget, bare lige et hint. Men er det ikke tid for halloween, kan medaljerne i stedet pyntes med en top mokkacreme og et lille stykke appelsin. Helt enkelt, men ikke mindre velsmagende.

Tips til at spise medaljer?

Medaljer kendes på knækket. Det knæk der lyder, når man sættes gaflen i medaljen. Der er ikke nogen god måde at spise medaljer på, uden at man ødelægger medaljens flotte udseende ved første mundfuld. Jeg så nøje efter, da dommerne i Den store bagedyst smagte på deltagernes i øvrigt rigtig flotte medaljer. På intet tidspunkt så jeg en medalje, der stod pænt og med et flot snit, efter at dommerne havde fået deres smagsprøve.

Så jeg accepterer hermed, at min tallerken kommer til at ligne et bombekrater efter at have prøvespist disse medaljer med mokkacreme og appelsincurd. Det var faktisk også den skæggedes eneste indvending mod medaljerne: at de ikke er til at spise på en civilisereret måde. Det betød nu ikke så meget, når nu de smagte så godt. I hvert fald så på min tallerken, da jeg havde spist en halv medalje, og sagde håbefuldt: ”Du kan ikke spise resten, vel…”

Medaljer med mokkacreme og appelsincurd – og et drys halloween

Udarbejdet af Susanne PaghMåltid: DessertType: KageSværhedsgrad: Svær
Hvor mange?

4

stk
Arbejdstid?

3

timer 
Bagetid?

14

minutter
Hviletid?

30

minutter
I alt?

3

timer 

44

minutter

Disse medaljer er tradition, men med et moderne twist

Ingredienser

  • Mørdej
  • 50 g mandelmel (mandler malet til mel)

  • 100 g kagemel

  • 50 g flormelis

  • 75 g iskoldt smør

  • ½ æg, rørt sammen

  • Mokkacreme
  • 2 dl fløde

  • 1 blad husblas

  • 1 spsk sukker

  • 2 spsk nescafe

  • Appelsincurd
  • Saft af 2 appelsiner

  • Revet skal af 1 appelsin (usprøjtet selvfølgelig)

  • 2 æg

  • 160 g sukker

  • 100 g smør

  • 1 nip chiliflager

  • Pynt
  • 50 g chokolade

  • 150 g flormelis

  • Pastafarve i orange (eller gul og rød)

Sådan gør du

  • Mørdej
  • Mal mandlerne til mel. Bland mandelmel med kagemel og flormelis.
  • Tilsæt det iskolde smør i små stykker. Gnid de tørre ingredienser sammen med smørret med en gaffel. Saml dejen med det sammenrørte æg.
  • Form dejen til en flad disk og pak den ind i husholdningsfilm, som hviler i køleskabet i mindst ½ time.
  • Mørdejen rulles ud til ca 2 mm tykkelse på et stykke bagepapir. Stik 12 stk ud ca 7 cm i diameter – fjern ikke overskydende dej. Læg bagepapir med dej i køleskabet i ca 15 minutter.
  • Tænd for ovnen på 200 grader almindelig varme. Tag nu den overskydende dej væk og flyt bagepapiret over på en bageplade. Bages i ca. 10-14 minutter, indtil de har fået en fin lysbrun farve i kanten. Hold øje med dem, for pludselig kan det gå stærkt med farven. Køles af på bagerist.
  • Mokkacreme
  • Læg husblassen i blød i koldt vand. Hæld fløde, sukker og det halve af nescafeen i en lille kasserolle. Lad det koge op.
  • Smag til med mere nescafe – skulle kaffefløden blive for bitter, så tilsæt en anelse sukker. Tag kasserollen af varmen og pisk husblassen ud i blandingen.
  • Hældes i en skål og stilles i køleskabet i mindst 3 timer.
  • Appelsincurd
  • Bland revet appelsinskal, appelsinsaft, æg og sukker i en kasserolle. Varm det op under omrøring. Pas på, at det ikke går for hurtigt – så får du omelet med appelsinsmag i stedet for.
  • Tilsæt smørret i små stykker og et nip chiliflager. Lad det varme igennem under omrøring, indtil det tykner. Obs – det må ikke koge, for så skiller din curd.
  • Når curden er så tyk, at den hænger på bagsiden af en ske, er den klar. Smag evt til med flere chiliflager.
  • Si den færdige curd i en skål, der stilles på køl indtil brug.
  • Pynt
  • Tegn fire spindelvæv på bagepapir – frihåndstegning er helt fint. Og fordelt så bagepapiret kan være på et skærebræt, som kan ligge i køleskabet.
  • Smelt lidt mørk chokolade over vandbad og kom den smeltede chokolade i en sprøjtepose uden tylle. Klip lille hul, så du får en fin streg.
  • Ryst hænderne og tegn så dine spindelvæv op. Afkøles i køleskabet indtil brug.
  • Samling af medaljer
  • Lav en glasur af flormelis og lidt vand. Farv den orange. Find så de fire pæneste mørdejsbunde og tag dem fra – de skal være toppen på dine medaljer. De fire næstpæneste bliver så bundene.
  • Hæld glasuren i en sprøjtepose uden tylle og klip et ganske lille hul. Sprøjt glasuren ud på de fire toppe. Lad størkne.
  • Pisk moccacremen til stift skum. Hæld mokkacremen i en sprøjtepose med stjernetylle.
  • Hæld appelsincurden i en sprøjtepose uden tylle.
  • Sprøjt en cirkel af mokkacreme rundt i kanten på ca. 2-3 cm højde på hver bund. Fyld hullet i midten med appelsincurd.
  • Læg toppen på. Læg chokolade-spindelvævet ovenpå.    

Bemærk

  • Både mokkacreme og appelsincurd tager bestemt ikke skade af at blive lavet dagen før.
  • Overskydende appelsincurd er oplagt til en nybagt bolle eller scones.
  • Lav mørdejen dagen før og læg den i køleskabet, indtil du skal bruge den.

Prøver du en af mine opskrifter, så snup et billede og læg det på Instagram – med hashtagget #sundtforto. Jeg vil med glæde følge med 😉

Husk at tilmelde dig nyhedsbrevet med aktuelle opskrifter og forslag til menuer!

Sundt for to deler ikke dine oplysninger med 3. part. Læs også privatlivspolitikken

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

*