Jeg laver en gang imellem kager i halv portion, især når jeg lige skal teste en ide af. Eller når jeg skal lave en prøve, inden desserten skal serveres for gæsterne. Sådan en kage er den her – med så mange gode sager i, at man nærmest kan se kalorierne springe rundt op af den. Jeg ville gerne lave en ægte dessertkage, altså sådan en kage som man med en vis stolthed vil servere for gæster, men også en kage, der langt hen ad vejen kan forberedes på forhånd. Det blev til denne mazarintærte.
Sct. Hans aftens menu blev indtaget i selskab med mange af vores naboer og med bål på stranden. Det var “hver især medbringer egen mad”, og vi havde slået pjalterne sammen med en af naboerne og hans to døtre. Han leverede kødet til grillen, jeg stod for tilbehør og dessert. Netop til Sct. Hans, hvor vi fejrer midsommer, skulle der da en ægte sommerkage på bordet. Det blev denne tærte med mazarin (=marcipan i lange baner), hvid chokoladecreme (=chokolade og fløde i forening) og friske bær på toppen (jo, lidt sundt er der da…). En sprød mørdejsbund holdt rammen om hele herligheden.
“Skal vi ikke lige nyde synet et øjeblik”
Sådan sagde en af naboerne Sct. Hans aften, da han så den færdigpyntede mazarintærte. På det tidspunkt af aftenen var vi rykket sammen om, og delemaden var blevet udvidet til “alle deler med alle”. Så der sad alle naboerne så lidt andægtigt og kiggede på min kage – alt imens jeg krydsede fingrene for, at det delikate syn også kunne holde smagsmæssigt. Det kunne det heldigvis, for der var begejstrede miner hele vejen rundt om bordet, da de først satte tænderne i den.
Den her kage ligner en million og ser ud til at tage tilsvarende lang tid. Sådan er det bare ikke, selv om den da tager længere tid end at bikse en bradepandekage sammen. Fra start til slut skal du regne med, at der går ca. 3 timer, men du laver jo ikke noget hele tiden, så den reelle arbejdstid er meget mindre. Kagen kan også laves stort set helt færdig på forhånd. Lad blot være med at fordele chokoladecremen og bærrene på kagen indtil servering.
Flere eller færre gæster?
Jeg lavede testkagen i en tærteform på 16 cm i diameter. Det passer til ca. 4 personer. Hvis du fordobler portionen, passer den til en tærteform ca. 24 cm.
Detaljer
4 personer
1 time
3 timer
For den let øvede
Ingredienser
- Mørdej
50 g smør
75 g hvedemel
1 tsk vaniljesukker
1 spsk vand
- Mazarin
110 g marcipan
50 g blødt smør
50 g sukker
1 spsk mælk
1/2 lime, revet skal og saft
1 æg
35 g hvedemel
1 tsk vaniljesukker
- Hvid chokoladecreme
50 g hvid chokolade
1 1/2 dl piskefløde
1 tsk vaniljesukker
1 blad husblas
- Pynt
200 g bær, fx en blanding af jordbær og blåbær
Sådan gør du
- Hvid chokoladecreme
- Start med den hvide chokoladecreme: Udblød husblas i koldt vand i mindst 10 minutter. Hak chokoladen fint.
- Kog fløden op i en kasserolle, tag kasserollen af varmen og rør den hakkede chokolade ud i fløden. Rør rundt, indtil det er helt opløst. Tilsæt vaniljesukker. Tag husblassen op af vandet og knug det, rør det ud i den varme fløde-chokolademasse. Sæt den færdige creme i køleskabet i ca. 3 timer.
- Mørdej
- Næste punkt er mørdejen: Bland hvedemel og vaniljesukker i en skål. Skær det kolde smør i små stykker og gnid det ind i melblandingen. Saml dejen evt. med en anelse vand.
- Pak mørdejen ind i husholdningsfolie og læg den i køleskabet i ca. 1/2 time.
- Mazarin
- Mazarinen laves ved at rive marcipanen i en skål. Blandes med smør og sukker og rør det godt sammen. Tilsæt æg, revet skal og saft af lime samt mælk. Slut af med at røre hvedemel og vaniljesukker i.
- Bage og samle kagen
- Så skal kagen samles: Tænd for ovnen på 170 grader almindelig varme. Rul mørdejen ud, så den passer med tærteformens størrelse. Læg dejen i tærteformen og fordel mazarinmassen ovenpå. Bages i ca. 30-35 minutter ved 170 grader.
- Kagen køles af. Når du skal servere kagen, pisker du først den hvide chokoladecreme godt op. Fordel cremen på kagen og læg kvarte jordbær og blåbær øverst.