Melon-tomatsuppe og lidt tanker om vejret som et vilkår

Lige nu kigger jeg ud over vandet, hvor tre både har ankret op for aftenen. Vandet er næsten spejlblankt, temperaturen sikkert stadig på den høje side af 25 grader. Det er den perfekte aften til en kold melon-tomatsuppe.

Jeg kan ikke lade være med at filosofere lidt over, hvor heldige vi har været denne meget lange, solrige og varme sommer. Og alligevel kan vi med vanlig dansk utilfredshed finde på at småbrokke os, selv om den værste konsekvens af sommeren for de fleste af os er, at der kan være lidt varmt på kontoret.

Vejret er et vilkår – vi kan kun forsøge at få det bedste ud af det. Så i stedet for at brokke os over, at sveddråberne rammer tastaturet, skulle vi måske glæde os over, at mange solskinstimer tæller godt op på d-vitaminkontoen, og at vi kan hænge mere ud på fortovscafeer nippende et glas køligt rosé. Sidste år havde vi jo foretrukket varm cacao og et tæppe… Personligt glæder jeg mig over at kunne bade i fjorden kl. 22 i måneskærets lys. Det giver for mig værdi og en glæde, som jeg bærer med mig ind i de køligere måneder.

Udfordret erhverv

Inden vi brokker os over de små fortrædeligheder, som varmen giver, så send lige en tanke til landbruget, der sandsynligvis får et meget lille udbytte i år og derfor bliver økonomisk udfordret. Det betyder imidlertid ikke, at Danmark står overfor en hungersnød, sådan som man kan se i udviklingslandene, når høsten slår fejl. Vi skal nok få både mælk og brød.

Andre brancher er også ramt på pengepungen, mens nogen har kronede tider. Der sælges sikkert færre billetter til museerne, mens livredderne har travlt på strandene. Og byggeriet må ikke sende folk hjem pga. regnvejr. Det må alt andet lige give bedre (i hvert fald mere tørt) byggeri med mindre risiko for, at tidsfristerne overskrides. Dalai Lama sagde på et tidspunkt noget om, at der er ting, der er vilkår, ting man ikke kan ændre på, og som man derfor må acceptere som et vilkår for livet. Sådan et vilkår er vejret. Vi må arbejde med det – og ikke imod det, for det bliver den berømte kamp mod vindmøller.

Kold melon-tomatsuppe

Suppen her er perfekt til denne sommers mange, varme aftener. Eller til frokost. Man orker jo næsten ikke hverken at lave eller spise mad. Derfor står den rigtig ofte på suppe eller salat herhjemme for tiden. Fordelen ved denne suppe er, at man kan lave den, når man gider, og så servere den senere på dagen eller næste dag. Bare husk ikke at krydre den for meget ved tilberedningen, for den står og trækker smag til sig.

Detaljer

Hvor mange?

Let aftensmad til 2 personer (eller forret til 4)

Arbejdstid?

20 minutter

Hviletid?

Min. 30 minutter

Hvor svært?

Kørekort til blender = let

Ingredienser

  • 1-2 skiver franskbrød uden skorpe, gerne daggammelt, tørt og halvtrist

  • Vand fra hanen

  • 1 fed hvidløg

  • 1/4 kg tomater

  • 1/2 lille vandmelon

  • 1/2 rød peberfrugt

  • 1 spsk sherryvineddike

  • Salt, peber

  • Forslag til topping
  • tomat, rød peberfrugt, melon, persille

  • Tilbehør
  • brødcroutoner af 2-3 skiver halvtrist og tørt franskbrød og et skvæt olivenolie

Sådan gør du

  • Skær franskbrødet i mindre tern – husk uden kerner og uden skorpe – og udblød dem i så meget vand, at det dækker.
  • Mens franskbrødet suger vand til sig, er det tid for at flå tomaterne: Sæt en gryde med vand over og koge. Skær et kryds i toppen af hver tomat og sænk tomaterne ned i det kogende vand i 1 minut. Tag tomaterne op og pil skindet af dem, det går ganske let.
  • Skær de flåede tomater i kvarte og fjern kernerne. Skær tomaterne, melonen og peberfrugt i mindre stykker. Hak hvidløget fint. Blend det hele godt og grundigt sammen med det udblødte franskbrød. Juster evt. konsistensen med lidt ekstra vand. Smag til med sherryvineddike, salt og peber. Stil det i køleskabet i mindst en halv time, men gerne længere. Smag til igen ved servering.
  • Lav brødcroutoner af lidt halvtrist franskbrød, der skæres eller rives i mindre stykker og steges på en pande i lidt olivenolie. Giv dem et vrid salt og lad dem dryppe af på et stykke køkkenrulle. Imens skæres resten af din topping i små tern og blandes med lidt hakket persille. Serveres iskold og med drys af topping og brødcroutoner.

Kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

*