På en eller anden måde så er jeg altså ikke helt vild med mærkedage. Men jeg er ret vild med at bage kager til mærkedage. Denne her moussekage med rabarber bagte jeg oprindeligt til en fødselsdag, men den kan altså fint serveres til mange andre typer af mærkedage. Lige nu er det Fars dag eller i min optik vigtigere Grundlovsdag, der står for døren.
Hvad fejrer vi 5. juni?
To mærkedage på én dag: Grundlovsdag og Fars dag falder samme dag. Ganske enkelt skyldes det, at man har valgt at lægge Fars dag på en dag, man kan huske.
Grundlovsdag er vores nationaldag, det er dagen, hvor vi fejrer demokratiet. Det er her, vi får vores vigtigste spilleregler i en tredeling af magten i lovgivende, udøvende og dømmende. Og det her vi får både rettigheder og pligter, som vi også i dag nyder godt af. Derfor vil jeg også meget hellere fejre Grundlovsdag end Fars dag. Ikke fordi jeg har noget imod fædre, det ved enhver, der kender mig bare en lille smule. Ellers kan man læse det i de indlæg, som jeg har skrevet om min far, der for længst er borte. Det er også helt i min fars ånd at foretrække fejringen af grundloven fremfor en af de mærkedage, der betyder mere for detailhandlen end for demokratiet.
5. juni 1849. Kong Frederik den 7. underskriver den allerførste grundlov og indfører dermed det konstitutionelle monarki, som vi fortsat har.
Det er første skridt i retning af det demokrati, vi tager som en selvfølge i dag, med fx stemmeret, retten til at forsamles (og dermed demonstrere) og retten til lighed. Rettigheder, der bestemt ikke kom med det samme i den form, de har i dag, men gennem årene. Jeg synes, at det er værd at festligholde. Ikke mindst fordi grundloven kun er blevet revideret ganske få gange. Det er jo et tegn på, at det er en stærk lov. Og heller ikke mindst fordi den faktisk kun indeholder ganske få pligter for os som borgere. Vi skal modtage undervisning og de herrer skal udøve værnepligt. Det er værd at fejre, synes jeg, at vi har disse mange rettigheder og få pligter. Vi tænker ikke over det i det daglige, men så meget desto mere er der grund til at give det en tanke én gang om året.
Moussekage med rabarber
Der er altså al mulig grund til at fejre Grundlovsdag, og hvad er bedre at fejre dagen med end en rigtig lækker kage til dessert? Jeg vil foreslå denne her kage, der består af en mørdejsbund, hvorpå der er en mazarinmasse. Når det er bagt, foregår resten uden for ovnen. Der skal en glat rabarberkompo ovenpå og så sluttes der af med en rabarbermousse. Kagen er dermed ikke helt enkel, men tag dig god tid, så får du helt sikkert styr på komponenterne.
Denne kage tilhører således kategorien ”tidskrævende”. Men ikke sådan at forstå, at du skal sætte flere timer af ud i én køre. Men du skal være i god tid, for kagen skal fryess i mindst fire timer og meget gerne til næste dag. Du kan sagtens vælge at lave mørdejen, lægge den i køleskabet, og så bage senere. Eller du kan bage kagebunden incl mazarinmassen og så lave rabarberkompot og mousse dagen efter. Det eneste man skal huske er, at kagen skal fryses ned, og der skal være tid til, at moussen bliver fast.
Moussekage med rabarber
Måltid Sødt og syndigtType DessertSværhedsgrad Svær8
personer2
timer25
minutter4
timer6
timer25
minutterSprød bund og blød mazarin kombineret med sød og syrlig rabarber
Ingredienser
- Mørdej
150 g hvedemel, fx kagehvedemel
50 g flormelis
1 knsp salt
75 g smør, koldt
½ æg
- Mazarinmasse
75 g smør, blødt
75 g sukker
1 æg
75 g marcipan
25 g hvedemel
- Rabarberkompot
150 g rabarber
75 g sukker
1 tsk revet citronskal
1 blad husblas
- Rabarbermousse
300 g rabarber
100 g sukker
1 tsk vaniljesukker
2 dl piskefløde
100 g græsk yoghurt
3 blade husblas
- Tilbehør
Springform 20 cm i diameter
Kagefolie
Sådan gør du
- Mørdej
- Start med at lave mørdejen ved at blande hvedemel, flormelis og salt i en skål. Skær smørret i små stykker og gnid det ind i de tørre ingredienser. Saml hurtigt dejen med ægget. Pak dejen ind i husholdningsfilm og lad den hvile i køleskabet i en halv time.
- Gør springformen klar: Beklæd bunden med et stykke bagepapir og smør siderne med lidt olie.
- Tænd for ovnen på 180 grader varmluft. Rul dejen ud til en cirkel på 20 cm i diameter. Læg dejen i formen og bag den i 10 minutter. Tag formen ud af ovnen.
- Mazarinmasse
- Imens bunden bages, røres smør og sukker sammen. Tilsæt ægget og pisk igen.
- Riv marcipanen i mazarinmassen på det grove rivejern og rør sammen med mel til sidst.
- Tag bunden ud af ovnen og lad den lige køle af et par minutter, så den ikke er brandvarm.
- Fordel mazarinmassen på bunden. Sæt kagen tilbage i ovnen, hvor den bages i yderligere 14-15 minutter.
- Køl kagen helt af.
- Gør formen klar til næste omgang: Tag kagen forsigtigt ud af formen og rengør selve formen. Læg kagen tilbage i formen. Sæt kagefolie ned omkring kanten af kagen.
- Rabarberkompot
- Læg husblas i koldt vand i mindst 10 minutter.
- Rengør rabarberne og skær dem i små stykker, 1-1½ cm brede. Bland dem i en kasserolle sammen med sukker og revet citronskal. Lad det simrekoge i 10-15 minutter, indtil kompotten er kogt ud. Rør den udblødte husblas ud i kompotten og hæld den i en skål til afkøling.
- Rabarbermousse
- Udblød husblas i koldt vand i 10 minutter.
- Lav først en rabarbersirup ved at rengøre og skære rabarberne i små stykker. Bland rabarber med sukker i en kasserolle og lad det simre sammen i ca 10 minutter.
- Si kompotten, så du har ca. 1½ dl rabarbersirup tilbage. Smag den til med vaniljesukker.
- Pisk husblassen ud i rabarbersiruppen og lad den køle let af. 4. Pisk piskefløden til flødeskum.
- Bland rabarbersirup med den græske yoghurt først. Vend derefter flødeskummet i moussen.
- Samling af kagen
- Fordel rabarberkompotten ud over hele bunden.
- Ovenpå fordeles rabarbermoussen. Sørg for, at den bliver pæn glat i overfladen.
- Dæk kagen til med husholdningsfilm og stil den i fryseren i ca. 4 timer, men gerne natten over.
- Servering
- Tag kagen ud af fryseren et par timer før servering, så den når at tø op i køleskab.
- Serveres med evt overskydende rabarberkompot.
Bemærk
- Kagen kan pyntes med jordbær eller andre bær. Eller du kan lade den stå helt selv.
- Rabarberne bestemmer, hvor lyserød kagen bliver. Synes du, at den savner lidt farve, så kom lidt rød frugtfarve i moussen.
Prøver du en af mine opskrifter, så snup et billede og læg det på Instagram – med hashtagget #sundtforto. Jeg vil med glæde følge med 😉
Husk at tilmelde dig nyhedsbrevet med aktuelle opskrifter og forslag til menuer!