naan brød sandwich

Naan brød – også velegnet til sandwich

Vi skulle have suppe forleden. En af vintersæsonens sidste supper håber jeg, fordi det er tegn på, at foråret for alvor er kommet. Da det var en indisk inspireret karrysuppe, skulle vi selvfølgelig have naan brød til. Men naan brød kan faktisk bruges til meget mere. Blandt andet disse sandwich, som jeg har fyldt med en tunsalat.  

Den skæggede sad og kiggede på sin sandwich og sagde så: “Den kan vi da ikke spise, hvis der ikke er taget billede af den.” Den var for pæn, syntes han. Jeg syntes, at det var lidt sødt sagt og tænkt, men han var faktisk lidt sent ude med kommentaren, for selvfølgelig var den pæne sandwich da foreviget. Sådan som det sker med rigtig meget mad her i huset. Sandwich er en af de taknemmelige sager at fotografere, fordi den ikke er varm. Altså risikerer vi ikke (igen) at få halvkold mad, fordi jeg nørder foto.  

Historien bag 

Naan brødene stammer fra Indien og går tilbage til 1300-tallet, så vidt jeg har kunnet finde frem til. Faktisk startede det som en spise særligt for velhavende familier, men har i dag spredt sig til alle samfundslag – og ud over hele verden.           

naan brød flatlay
naan brød closeup

Lidt grovere… 

Naan brød skal være fluffy og lette, så de er velegnede til at søbe fx suppe op med. De fleste naan brød er derfor lavet helt på almindeligt hvedemel, der på grund af det høje glutenindhold har en særlig god hæveevne. Men de kan godt klare en anelse grahamsmel – det giver sådan en god smag. Men derudover er de på traditionel vis fyldt med smeltet smør, surmælksprodukt og æg, som til sammen giver en god substans og fylde. Dermed er de måske ikke helt så sunde, som man kunne lave et brød, men nogle gange skal smagen have lov til at vinde.  

De kan fint varmes op dagen derpå og smager stort set lige så godt som nybagte. Fx kunne de også serveres til denne salat med lidt indisk præg, fordi der er paneer i.

naan brød sandwich

Detaljer

Servings

4 naan brød

Arbejdstid?

30 minutter

Hæve- og bagetid?

2-2½ time + 12 minutter

Hvor let?

Helt normal

Ingredienser

  • 1½ dl lunt vand

  • 20 g gær

  • 1 dl skyr

  • 1 æg

  • 60 g smeltet smør

  • 1-2 tsk fint salt

  • 1 tsk honning

  • 50 g grahamsmel

  • 300-350 g hvedemel, gerne manitoba

  • 1-2 spsk rapsolie

  • 1 spsk sesamfrø

Sådan gør du

  • Smelt smørret ved medium varme.
  • Opløs gæren i det lune vand. Tilsæt honning, salt, skyr og æg. Rør det godt ud.
  • Tilsæt så det smeltede smør. Rør grahamsmel ud i blandingen. Tilsæt nu lidt efter lidt hvedemel og ælt dejen godt igennem. Det er ikke sikkert, at du skal bruge al hvedemelet – dejen skal være blød og smidig, ikke tør og tung.
  • Læg dejen i en skål, dæk med husholdningsfilm og lad dejen hæve på køkkenbordet i 1-2 timer, indtil den er hævet til dobbelt størrelse.
  • Læg bagepapir på en bageplade.
  • Del dejen i fire lige store stykker. Træk hvert stykke ud i flade boller på max ½ cm tykkelse. Læg dem på bagepladen og lad dem efterhæve i ca. 30 minutter.
  • Tænd for ovnen på 225 grader varmluft og gerne med damp.
  • Dryp rapsolie og sesamfrø på brødene og bag dem i ca. 10-12 minutter, indtil de er gennembagte. Afkøles på bagerist.           

Prøver du en af mine opskrifter, så snup et billede og læg det på Instagram – med hashtagget #sundtforto. Jeg vil med glæde følge med 😉 

Husk at tilmelde dig nyhedsbrevet med aktuelle opskrifter og forslag til menuer! 

Sundt for to deler ikke dine oplysninger med 3. part. Læs også privatlivspolitikken

Kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

*