Det var pinse, men det var også tid for den skæggedes fødselsdag. Derfor var hele den pukkelryggede inviteret til brunch. Brunch lyder så enkelt, men det krævede nu altså lidt forberedelser. Blandt andet en nem lemoncurd som det anderledes indslag – et alternativ til marmelade. Se hele menuen til sommerbrunch her.
Lemoncurd er, så vidt jeg ved, en absolut engelsk opfindelse. Og hvad ville engelsk after noon te da også være uden scones med lemoncurd (og clotted cream eller flødeskum)? Oprindeligt tilbage i 1800-tallet, hvor den lækre creme kom frem, var lemoncurd vist mere a la en flødeost end i dag, hvor lemoncurd er en fløjlsblød creme.
Sådan en nem lemoncurd kan bruges til meget andet, fx som fyld i en tærte eller en kage som på billedet her nedenfor. Her har englænderne altså fat i noget rigtigt… en lækker citroncreme eller citronsmør, sød og syrlig på én gang.
Ud over at bruge citroner til en curd, kan man lave curd ud af masser af andre typer af frugt og bær. Mest kendt er nok appelsin-curd eller hindbær-curd. Men på en eller anden måde er jeg mest til citron-udgaven. Samtidig er jeg absolut mere til lemoncurd end til for eksempel appelsinmarmelade.
Detaljer
1 lille syltetøjsglas
30 minutter
30 minutter
100% opmærksomhed gør det let
Ingredienser
2 citroner, revet skal og saft heraf – og derfor usprøjtede
125 g rørsukker
60 g smør
2 æg, rørt let sammen
Sådan gør du
- Bland revet skal og saft af to citroner i en kasserolle med sukker og smør. Lad det koge op ved svag varme og under konstant omrøring, indtil sukkeret er opløst.
- Pisk æggene let sammen og tilsæt dem. Nu skal det jo ikke være røræg, så lav varme og konstant omrøring! Når det har opnået en passende konsistens, dvs når det hænger fast på bagsiden af en ske, kan du evt. si det. Derved slipper du for de tråde, som æggehviden evt. kan skabe.
- Hæld den færdige lemoncurd på et skoldet glas.