nytårsmenu 2020

Nytårsmenu 2020

Hvad skal vi servere til nytår? Ja, det er et godt spørgsmål. Ofte skal man i planlægningen tage hensyn til, at der er mange omkring bordet nytårsaften – og at alle gerne skulle have varm mad nogenlunde samtidig. Det krav er knap så presserende i år, hvor mange vælger at holde nytåret mere afdæmpet og med væsentligt færre mennesker. Det bærer min nytårsmenu præg af. Jeg har nemlig valgt at lave en nytårsmenu til 2 personer.

Det er jo nytårsaften, så champagnepropperne (eller propperne fra andre mousserende vine) kan sagtens springe til menuen nedenfor. Blot skal man være opmærksom på, at man ikke kan drikke den samme mousserende vin til det hele. Der skal være lidt forskellig tørhed og fylde i boblerne afhængig af, hvad de serveres til.  

En aperitif til dronningen

Traditionelt drikker man en tør champagne eller crémant til dronningens nytårstale. For lige at lægge lidt bund serverer jeg blinis til. Jeg bruger opskriften fra mine blinis med stenbiderrogn og topper dem med røget laks, en fed creme fraiche og måske lidt stenbiderrogn. Husk i øvrigt, at smagsløgene er friske på det her tidspunkt af aftenen, så vælg gerne en rigtig god vin her.

blinis med stenbiderrogn

Panna cotta til forret

Jeg synes, der findes så mange lækre forretter, og hvad skal man nu vælge? Derfor serverer jeg også ofte to af slagsens, så slipper jeg for dilemmaet. Denne gang står valget mellem ærtesuppe med champagne og så en jordskokke panna cotta med rejer – ren luksus. Det bliver det sidste, der vinder. Den er dødlækker – og kan forberedes på forhånd, og det sætter jeg pris på, når jeg også gerne vil høre, hvad dronningen har at sige…

jordskokke panna cotta med rejer

Fortsæt bare med resten af champagnen fra dronningens tale til forretten.

Følg nytårstraditionen med fisk til hovedret

En god fast hvid fisk – det er der ofte på bordet nytårsaften hos os. Nytårstorsk behøver nemlig i min optik ikke at være torsk, men kan sagtens være andre fisk. Så hedder det bare nytårsfisk, og sådan er traditionen også opstået. Men for et par år siden var det faktisk nytårstorsk, der blev til en let og lækker ret for to personer hos os.

Saucen er meget let at lave. Det kan måske være smart med noget mindre stressende efter julens andesauce, som kan bringe sved frem på panden hos mange. Vil man alligevel gerne have noget andet til, så lav en hollandaise. Det er altså også ret lækkert, jeg bruger altid denne her opskrift på stort set idiotsikker hollandaise.

Vælger du en hvidvin dertil, skal nok være lidt fyldig i det, fx en chardonnay. Det samme gør sig gældende med boblerne – de skal være fyldige og kan være på basis af chardonnay.

Dessert med appelsin

En let og luftig dessert – det er lige, hvad man får med denne her appelsinfromage med mandelkrokant. Jeg lavede den faktisk et år til nytår, og den er smart, fordi den ligesom forretten kan forberedes og gøres helt klar på forhånd. Så kan man også i ro og mag skåle nytåret ind.

appelsinfromage med mandelkrokant

Boblerne skal være sec eller demi-sec her. Alternativt vil jeg vælge at drikke sauternes til.  

Afslutningen på årets nytårsmenu: Til nytårsklokkerne

Man kan selvfølgelig vælge at servere kransekage til nytårsklokkernes bimlen. Men i år skal det være lidt anderledes. Ud over de hjemmelavede fyldte chokolader, som den skæggede er ret vild med, skal der bages små napoleonshatte. Og så må året nytårsmenu vist også have fyldt maverne – uden at man bliver alt for tung og træt.

små napoleonshatte

Prøver du en af mine opskrifter, så snup et billede og læg det på Instagram – med hashtagget #sundtforto. Jeg vil med glæde følge med 😉

Husk at tilmelde dig nyhedsbrevet med aktuelle opskrifter og forslag til menuer!

Sundt for to deler ikke dine oplysninger med 3. part. Læs også privatlivspolitikken

Kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

*