Nytårstorsk – let og lækkert til to

Juleaftens menu er for mange fuldstændig ukrænkelig. Anderledes står det til med nytårsaften. Her handler det mest af alt om at få rigtig god mad, uanset hvad man så lægger i det udtryk. Traditionelt har der dog været nytårstorsk at finde på mange spiseborde på årets sidste aften – ofte serveret kogt med sennepssovs og kogte kartofler.

Jeg har lavet et alternativ til den traditionelle udgave, som sagtens kan laves til mange. Her er det lavet præcis til det antal, vi er nytårsaften, nemlig to personer – den skæggede og undertegnede. Og helt ærligt, jeg glæder mig faktisk til en aften, hvor vi har tid til at nyde maden, hinanden, god musik og roen omkring os. Jeg nyder at gå i køkkenet og forberede maden, det må sådan set gerne tage en halv dag. Om aftenen vil jeg til gengæld kunne sætte mig til bordet og glemme køkkenet for en stund. Derfor er retten her hurtig at lave – så kan det være, at jeg i stedet bruger eftermiddagen på forret(ter) og dessert.

Torsk med cherrytomater, mos og et alternativ til bacon

Jeg har valgt at lave en nytårstorsk med masser af cherrytomater og serverer en grov kartoffelmos dertil. På en eller anden underlig måde giver den kombination faktisk god mening, i hvert fald god smag. Der er varmrøget hellefisk i retten, og det lyder måske også ret underligt, men det er faktisk bare mit svar på bacon. Det giver den røgede smag uden at være dominerende (og uden at være gris ikke mindst).

Detaljer

Hvor mange?

2 personer

Arbejdstid?

45 minutter

Alt i alt?

45 minutter

Hvor svært?

Ingen grund til hverken stress eller panik

Ingredienser

  • 300 g torskefilet, gerne et stykke med en god tykkelse

  • 50 g varmrøget hellefisk

  • 1 lille rødløg

  • 1 fed hvidløg

  • 200 g gode, velsmagende cherrytomater

  • 1 dl hvidvin (eller mousserende vin, hvis I nu skal have det til maden)

  • 1 dl piskefløde

  • Olivenolie til stegning

  • Salt, peber

  • Kartoffelmos
  • 2 bagekartofler

  • 2 spsk rapsolie

  • Lidt af kogevandet fra kartoflerne

  • Salt, peber

Sådan gør du

  • Start med kartoffelmosen. Skræl kartoflerne, skær dem i små stykker og kog dem, indtil de er møre. Hæld kogevandet fra, men gem det! Mos kartoflerne med et piskeris, tilsæt rapsolie, salt og peber. Tilsæt derefter lidt af kogevandet, indtil konsistensen føles rigtig. Smag til med mere salt, peber og evt. rapsolie. Hold mosen varm, mens du tilberede resten.
  • Imens kartoflerne koger, går du torskefileten efter for små ben. Skær den i portionsstørrelser. Skær desuden den varmrøgede hellefisk i små tern. Hak løg og hvidløg fint og halvér cherrytomaterne.
  • Så er du klar til fisk og tomater. Varm lidt olie op i en sauterpande. Sauter løg og hvidløg et par minutter. Tilsæt cherrytomater og lad dem stege med et øjeblik. Derefter tilsættes torskefilet-stykkerne. De skal have et par minutter på hver side og vendes med forsigtighed, så de ikke går i stykker. Hæld hvidvin (eller mousserende vin, det er jo nytår) ved og lad saucen koge op. Rund den af med piskefløde (det er stadig nytår) og smag til med salt og peber.
  • Så er det bare at rette maden an og sætte sig til bordet sammen med den udkårne.
  • Et lille tip: hvis du synes, at saucen er lidt for syrlig, kan du fx runde den med lidt af den ribsgelé, du sikkert har tilovers fra jul. Perfekt løsning.

Kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

*