fransk løgsuppe

Olala! Fransk løgsuppe

Egentlig burde det være helt uden for sæson med sådan en gang rygende varm fransk løgsuppe, men den passer perfekt en dag som i dag, hvor det blæser en halv pelikan.

En suppe med tradition og minder

Fransk løgsuppe har en helt særlig betydning hjemme hos os. Gennem en del år havde vi nemlig som tradition, at vi på den store julegave-indkøbstur altid lagde en pause ind med frokost. Og frokosten inkluderede altid en fransk løgsuppe. På et tidspunkt gik den tradition lidt i vasken – og med den også den franske løgsuppe. Ærgerligt, for det smager rigtig godt. Derfor har jeg genoplivet den herhjemme. Dog har jeg valgt at lave en lettet version uden gratineret ostebrødslåg, først og fremmest fordi jeg egentlig ikke er særlig begejstret for mængden af ost, og dernæst fordi jeg gerne vil kunne se suppen nedenunder. Brødet med gratineret ost serveres derfor ved siden af.  

Som sidegevinst kan en rigtig fransk løgsuppe så også hensætte mig til en bistro i Paris eller et andet sted i Frankrig. Det får helt sikkert smilet til at brede sig fra øre til øre. Her gemmer sig nemlig masser af skønne ferieminder. Minder om en espresso på en udeservering i en lille, afsides beliggende landsby i Ardeche, frokost på en cafe i Cannes eller galettes bretonnes i ja, Bretagne. Alle steder gemmer sig erindringer om stamgæster, lokale der kommer forbi og uden et ord får serveret deres morgen-espresso, eller familiesammenkomster, hvor flere generationer spiser, diskuterer og morer sig sammen. “Det må være dyrt, når hele familien skal spise ude,” kan man hurtigt tænke. Men ikke nødvendigvis, når man vælger råvarerne med omtanke. 

Hvad koster det? 

“Hvad koster sådan et måltid?” spurgte den skæggede mig nemlig, mens vi spiste den franske løgsuppe. Og så gik et større regnearbejde i gang med brug af regnemaskine og apps til dagligvarehandel. Resultatet var på den nedre side af 30 kr for 4 personer. Wow, så blev der ganget og divideret i den skæggedes hjerne, og lynhurtigt nåede han frem til, at man kunne holde sig med aftensmad for under 1.000 kr om måneden for en familie. Man kan altså leve ret billigt, hvis det skulle være. Jeg måtte straks indvende, at den madplan ville dumpe, hvad angår variation og sundhed, for man kan ikke leve af fransk løgsuppe alene. Men indrømmet, man kan lave meget mad for få penge, hvis man tænker sig lidt om. Og hvis man giver sig tiden.  

fransk løgsuppe spejling

God mad tager tid 

Hvis man giver sig tiden, og her er der altså tale om et par timer i alt, bliver der en skøn oplevelse ud af ¾ kg løg og et par skiver tørt brød. Ok, tilsat en anelse ost til brødet og bouillon til løgene. Men det er stadig meget enkel mad. Jeg har jo en forkærlighed for mad, der er det, det ligner. Det bliver helt klart opfyldt her, for det er klart, at her er en suppe med masser af løg.  

Ingen tudetur – og lidt andre fif 

At pille og snitte seks store zittauerløg kan være en prøvelse for tårekanalerne. Her er jeg lykkelig for, at jeg bærer kontaktlinser. Det siges nemlig at være årsagen til, at man kan pille og hakke løg uden tårestrømme ned ad kinderne. Briller skulle også give en vis beskyttelse. Så ingen tudetur her.  

Jeg kommer sherry i suppen. Det er muligvis ikke korrekt fransk, ligesom æblecidereddike måske heller ikke står i de officielle kogebøger. Men forklaringen er enkel: sherryen giver faktisk en god smag, men har du ikke det, så vil jeg til enhver tid i stedet bruge en sjat hvid- eller rødvin. Æblecidereddiken bruger jeg, fordi jeg synes, at suppen let kommer til at mangle lidt syre, men bruger du hvidvin i stedet for sherry, tror jeg næppe, at det er nødvendigt. 

Mit allerbedste fif: Sæt kogepladen på simre-position, smæk fødderne og læs en god bog, mens tiden gør suppen perfekt. Jeg kan anbefale fx En hunds hjerte af Bulgakov – se mere om den her.  

Detaljer

Hvor mange?

2 personer

Arbejdstid?

30 minutter + tilsyn

Simretid?

1½ time

Hvor let?

Normal

Ingredienser

  • Løgsuppe
  • 750 g løg, gerne almindelige zittauerløg

  • 2 fed hvidløg

  • 30 g smør

  • 1 spsk tørret timian

  • ½ dl sherry (eller hvidvin)

  • 0,75 l grøntsagsbouillon

  • 1 spsk mel

  • Peber og måske salt

  • Evt 1-2 spsk æblecidereddike

  • Ostebrød
  • 2 skiver franskbrød

  • 75 g mozzarella

Sådan gør du

  • Start med at pille og skære løg i fine skiver og hak hvidløgsfeddene fint. Tør øjnene.
  • Sæt en gryde over med smør ved medium varme. Lad smørret smelte og bruse lidt op uden at tage farve.
  • Vend løg og hvidløg i smørret. Løg og hvidløg skal ikke stege, men nærmest bare falde sammen over tid og karamellisere i sin egen væske. Lad det simre ved lav-middel varme i op mod en time. Vend rundt nogle gange undervejs. Løgene skal blive brune eller lysebrune.
  • Når løgene er godt møre og karamelliserede, tilsættes mel, som røres ud i løgene. Derefter peber og timian. Så er det tid for sherry først og til sidst grøntsagsbouillon. Nu skal suppen koge i ca. 20 minutter.
  • Ostebrød
  • Tænd ovnen på 170 grader almindelig ovnvarme. Rist brødskiverne, så de bliver godt tørre. Tag dem ud, dæk dem med ost og sæt dem ind i ovnen igen. Lad osten smelte.
  • Servering
  • Smag suppen til med salt, peber, timian og evt lidt æblecidereddike. Serveres rygende varm med ostebrødene enten oven i suppen (gratineres evt i ovnen) eller ved siden af.

Prøver du en af mine opskrifter, så snup et billede og læg det på Instagram – med hashtagget #sundtforto. Jeg vil med glæde følge med 😉 

Husk at tilmelde dig nyhedsbrevet med aktuelle opskrifter og forslag til menuer! 

Sundt for to deler ikke dine oplysninger med 3. part. Læs også privatlivspolitikken

Kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

*