Ovnbagt pighvar med nye kartofler, asparges og hollandaise sauce – hvad mere at ønske sig?

Så er der dømt forår...
Så er der dømt forår…

Hvis nu bare solen havde skinnet en lillebitte smule i stedet for en silende regn, så havde idyllen været perfekt denne lørdag aften i april. Pighvar hjembragt fra fiskemanden, nye kartofler, godt nok spanske, og hvide lækre asparges fra Tyskland – og tyskerne forstår sig på asparges, må jeg indrømme. En lækker ovnbagt pighvar garneret med grønt og min gode veninde Dorthes supernemme hollandaise sauce (se tip, hvis den skulle skille). Jeg havde en enkelt porre, der nærmede sig sidste salgsdag, og den røg også med, men kan let erstattes af lidt flere asparges.

Opskrift på ovnbagt pighvar

Hovedret til 2 personer

Tilberedningstid: 45 minutter

Ingredienser:

  • 1 pighvar 500 g i alt – jeg fik fiskehandleren til at gøre den klar til ovn, så hoved, finner og indvolde var fjernet, og der var skåret et snit ned igennem fisken.
  • Olivenolie
  • 500 g nye kartofler
  • 6 asparges
  • 1 porre
  • ½ citron
  • Salt, peber

Dorthes hollandaise:

  • 60 g smør, rigtig smør
  • 3 æggeblommer
  • ½ dl grøntsagsbouillon
  • Saft af ½ citron
  • Salt, peber
  • Evt. et skvæt hvidvin

Sådan gør du

Tænd ovnen på 225 grader.

Klargør derefter fisken – det er jo ret let, hvis fiskehandleren har gjort det meste af arbejdet. Men derudover skal du smøre et ildfast fad i passende størrelse med olivenolie. Læg fisken heri, gnid med olivenolie og salt. En ovnbagt pighvar kræver ikke meget.

Klargør derefter kartoflerne – er de nye danske, skal de stort set kun lige se lidt vand, ellers skal de skrabes let. Jeg holder af, at de er så ”rustikke” som muligt, og det skyldes ikke kun, at jeg gerne vil have, at det går tjep, men meget smag sidder også i skrællen.

Kartoflerne sættes over, og samtidig sættes fisken ind i den varme ovn. Her skal den stå ca. 15-20 minutter – tjek at den er gennemstegt, men heller ikke mere. Det er en ret saftig fisk, så man kan godt blive snydt lidt. Hellere tage den ud lidt for tidligt og så lade den trække overdækket med stanniol 5-10 minutter.

Asparges og porre rengøres, aspargesene skrælles tyndt. Det hele skæres i stykker på 5-6 cm. Varm olivenolie op på en pande, tilsæt først porrestykkerne og lad dem riste let, herefter aspargesene. Vend rundt et par minutter, så de får farve, og hæld derefter saft af en ½ citron over dem. Tilsæt salt, gerne groft, og lad det stå 1 minut. Tages af varmen.

Dorthes hollandaise sauce er verdens letteste. Ganske enkelt. Men man skal være over den hele tiden, så man bør egentlig først starte på den, når resten af middagen er klar og evt. står overdækket med stanniol. Hæld alle ingredienserne til saucen på nær hvidvin op i en lille gryde, sæt over på jævn varme og lad det smelte. Rør hele tiden i det – og med hele tiden mener jeg hele tiden. Først langsomt og så pludselig hurtigt ændrer den underligt tynde væske konsistens til en lækker tyktflydende hollandaise sauce. Smag til med salt, peber og evt. et skvæt hvidvin.

dorthes hollandaise sauce

Tip!

Nu er jeg jo ikke bedre end andre, og jeg skulle derfor også lige hælde mine asparges op, mens jeg burde holde øje med hollandaise saucen. Og 1 minut er nok til, at den skiller. Den må bare ikke nærme sig kogepunktet. Resultatet er klart: den skiller lige med det samme. Øv, tænkte jeg og overvejede at starte på en ny omgang. Men så kom jeg til at tænke på Mette Blomsterberg og hendes evige snak om kolde og varme skåle. Hmm, måske kan det bruges her, overvejede jeg kort, hvorefter jeg hældte den skilte hollandaise sauce op i en kold skål, rørte rundt, tilsatte det skvæt hvidvin, der manglede, og vupti, så var det en lækker, samlet sauce igen.

Kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

*