Grillede madbrød med spinat “på slump”

De grillede madbrød med spinat tager lidt tid at lave, for dejen skal hæve. Men til gengæld kan du udnytte varmen på grillen lidt mere.

Ikke alle opskrifter kommer til verden nøje gennemtænkt. En del kommer sådan lidt på slump, men jeg er blevet god til at huske at skrive ned undervejs… af skade bliver man nemlig klog(ere). 

Disse madbrød blev mikset sammen ud fra princippet om at bruge, hvad der var i skabene. Og det viste sig at være et godt valg – for det første var der førsteklasses manitoba hvedemel, der har et højt glutenindhold og formidable hæveegenskaber. Dernæst var der lidt rigeligt spinat i køleskabet – og måske vigtigst af alt var der tid nok. Så brødene fik lov til at hæve og efterhæve i 2 timer alt i alt, og mængden af gær var derfor heller ikke overvældende. Det mindsker også risikoen for, at brødene kommer til at smage af gær.  

Brødene er bagt på grill, så de er helt perfekte til en aften, hvor der alligevel er gang i grillen. 

Har du ikke tændt op i grillen, så fortvivl ej. I stedet kan du forme dem til boller og bage dem i ovnen på 220 grader varmluft, gerne med dampfunktion hvis muligt. De skal bages i 10-12 minutter og bliver luftige og lette. 

Jeg serverede brødene til bl.a. denne her fennikel- og squashsalat.

Detaljer

Hvor mange?

5-6 små madbrød

Arbejdstid?

2 x 15 minutter

Alt i alt?

2 1/2 time

Hvor let?

Ret enkelt

Ingredienser

  • 2 dl lunt vand

  • 10 g gær

  • 1 tsk akaciehonning

  • 1 spsk olivenolie

  • 1 tsk salt

  • 150 g grahamsmel

  • 200 g manitoba hvedemel (almindeligt hvedemel kan også bruges, bare gå efter et højt glutenindhold)

  • 1 stor håndfuld friske spinatblade

  • 1 spsk olivenolie inden grillning

Sådan gør du

  • Hak spinatbladene fint. 
  • Opløs gæren i vandet, tilsæt honning, salt og olivenolie. Rør derefter grahamsmelet i, tilsæt de finthakkede spinatblade og rør rundt. Tilsæt nu manitobamelet lidt efter lidt, mens du rører dejen godt sammen. Den skal være, så du kan ælte den med hænderne til sidst, men ikke tør. Det kan være, du skal bruge al manitobamelet eller evt mindre. Det må du føle dig frem efter. 
  • Lad dejen hæve i en overdækket skål i 1,5 time. 
  • Del dejen i 5 stykker, som du former til flade brød, som du lægger på et fad.  
  • Grillen går jeg ud fra, at du selv har styr på at starte… hvad enten det er kul eller gas. Men det er nu, du tænder op i den, mens brødene efterhæver i ca 1/2 time. 
  • Giv hvert brødstykke et par dryp olivenolie. Læg dem på den varme grill – den må gerne have en god varme. Bag dem på begge sider i alt ca. 15-20 minutter, vend dem gerne flere gange undervejs. 
  • De er færdige, når det lyder hult, når du banker på dem.

Kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

*