japansk pandekage fyldt med grøntsager

Påskeæg i det salte køkken

Påsken byder traditionelt på mange retter med æg. Men hvorfor egentlig? Det har jeg selvfølgelig spurgt Google om, og her har jeg blandt andet fundet frem til følgende om påskeæg.

Som med meget andet ligger der ganske enkelt praktik bag. Vi skal tilbage til 1600-tallet, hvor traditionen med æg til påske opstår. Efter den lange vinter, hvor hønsene ikke lagde æg, startede de med æglægningen igen omkring påsketid. Det gav masser af æg, som fx blev spist som skidne æg, hårdkogte æg i sennepssovs, eller som klassisk æggekage med flæsk (i dag ville det være med bacon, og sådan udvikler madretter sig). Da man ikke spiste æg i fastetiden fra fastelavn og til påske, kan æggene også have været en rigtig god kilde til at få masser af protein på en let måde. Kød var jo ikke hverdagsret på det tidspunkt.

De søde chokoladeæg er direkte importeret fra Tyskland omkring år 1900 (læs mere her) ligesom mange andre traditioner, hvor Tyskland havde den rolle som inspirator og influencer, som USA har i dag)

Æg forbindes også med frugtbarhed, sundhed og nyt liv – og på den måde er æg jo også ganske let at forbinde med foråret, hvor alting springer ud, og nyt liv opstår. Livet bryder gennem vinterens (ægge)skal. Skal vi lige runde det af med en reference til kristendommen, så symboliserer ægget opstandelsen, hvor Jesus på samme vis, som livet bryder ud af æggeskallen, brød ud af graven og døden, da han opstod påskemorgen.

Efter denne undervisningstime om, hvorfor ægget har en plads på påskebordet, så lad os kigge på lidt forskellige måder at lave omelet på. Således at man får påskeæg i det salte køkken.

Den vertikale omelet

Jeg lavede på et tidspunkt denne her omelet, og den har vakt begejstring mange steder. Fyldet kan varieres i det uendelige, jeg kunne godt forestille mig asparges og røget laks både til brunchbordet og frokosten. Eller man kunne bruge forskellige svampe, der er ristet godt af på panden inden, så de har smidt væden. Eller hvad med at lave en udgave med forskellige oste…

vertikal omelet

Grøntsagsfyldt omelet freestylet over japansk pandekage

Japanerne laver en lidt spøjs pandekage-omelet ting, okonomiyaki, ofte med masser af kål i og serveret med en spicy mayonnaise. Jeg freestylede lidt over begrebet og kom frem til noget, der vil bedst kan betegnes som grøntsagsfyldt omelet. Farverig og lidt spøjs, men også velsmagende, sund og mættende.

japansk pandekage

Skipper Skræk på påskebesøg

For meget lang tid siden, faktisk tilbage i 2012, lagde jeg denne her opskrift på omelet med spinat på bloggen. En ret, der ikke kræver de store evner eller erfaringer i køkkenet, men til gengæld er hurtig at lave. Billedet dengang var, som jeg også konstaterede i 2012, intet mindre end elendigt, så jeg nægter at lægge det på igen. Men lad nu ikke det hindre dig i at bikse sådan en omelet sammen, for den smager drøngodt.

Kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

*