Pærecrumble med nødder og ingefær – og masser af mums-effekt

Jeg havde bagt en pærecrumble som “ferie-kage” til afdelingen, men selv om den egentlig var ok, var den bare ikke helt i skabet. Så jeg gik direkte hjem og bagte en ny pærecrumble. Bunden var perfekt fast og sprød, men fyldet var for tørt. Der skulle mere “mums” på. Mums-effekten var alt for lille. Så der blev lavet en ny crumbledej, hvor jeg prøvede at sikre, at den ville smelte sammen og blive snasket.  

Dobbelt op på dej + et par pærer i overskud = hurtig pæretærte 

Jeg havde lavet dobbelt portion af mørdejen, da jeg bagte den første tærte. Den tog jeg blot ud af køleskabet, hvor den ellers snildt kan holde sig et par dage. Rullet ud og forbagt, mens jeg lavede den nye crumbledej og klargjorde pærerne. Så alt i alt brugte jeg max 15 minutter i arbejdstid denne gang. Det viser bare, at forberedelse, også kaldet foodprepping, kan betale sig. 

Resultatet blev masser af mums-effekt 

“Hold op, den smager godt,” lød det spontant fra den skæggede, da han fik det første stykke serveret lun fra ovnen og med creme fraiche. Og ja, den havde fået lige det rette skud mums-effekt, så der nu var masser af smag og et fyld, der på én gang var sprødt, blødt og cremet. Dagen efter kom der tre malere forbi – de lånte vores terrasse til formiddagskaffen, og dertil hører selvfølgelig et stykke kage. Reaktionen her var den samme: “Den er godt nok go’,” sagde den ene maler med munden fuld af pærecrumble. Med andre ord den tærte ligger godt i munden – og i maven. 

Server crumblen lun direkte fra ovnen med en skefuld is eller cremefraiche til. Det er smagen af sensommer i Danmark.  

Detaljer

Hvor mange?

Tærteform på 10 x 30 cm = 6-7 portioner

Arbejdstid?

1 time

Bagetid?

10 + 28 minutter

Hvor svært?

Ikke så svært

Ingredienser

  • Mørdej
  • 75 g kage hvedemel (almindeligt hvedemel kan sagtens anvendes i stedet)

  • 25 g mandler – males til mandelmel

  • 40 g sukker

  • 60 g iskoldt smør

  • 1 knsp salt af den fine slags

  • Evt 1 spsk vand

  • Crumble/smuldredej
  • 40 g iskoldt smør

  • 20 g havregryn

  • 20 g kage hvedemel

  • 40 g brun farin

  • 20 g mandler

  • 20 g valnødder

  • 1 tsk stødt ingefær

  • 2-3 pærer, danske og modne

  • Serveres med
  • Cremefraiche, vaniljeis eller min favorit: hvid chokoladeis

Sådan gør du

  • Mørdej
  • Mal mandlerne til fint mandelmel fx i en minihakker. Bland mandelmelet med hvedemel, sukker og salt. Skær smørret i små stykker og gnid det ind i de tørre ingredienser, så det kommer til at ligne revet ost. Saml derefter dejen – du kan evt tilsætte 1 spsk vand, hvis det kniber med at få samling på dejen.
  • Pak mørdejen ind i husholdningsfolie og læg den på køl i en halv times tid.
  • Crumble/smuldredej
  • Imens kan du lave crumble klar. Hak valnødder og mandler groft. Bland havregryn, mel, ingefær, de hakkede mandler og nødder samt brun farin i en skål. Tilsæt det kolde smør i små stykker og gnid det sammen, så du får en gang smulder.
  • Bag tærten
  • Tænd ovnen på 180 grader almindelig ovnvarme.
  • Rul mørdejen ud mellem to stykker bagepapir, så den passer ned i formen inkl. kant. Forbag bunden i 10 minutter ved 180 grader almindelig ovnvarme.
  • Imens skæres pærerne i kvarte på langs, og kernehuset fjernes. Er du til det meget fine look, så kan du skrælle pærerne inden, men jeg holder af det rustikke, så i min tærte bages pærerne med skræl. Det giver også smag. Skær pærerne i tynde skiver.
  • Tag bunden ud og fordel pæreskiverne og så crumble ovenpå. Tilbage i ovnen med kalorius. Lad den bage yderligere ca. 28-30 minutter.
  • Ved servering
  • Serveres lun med cremefraiche eller is til.

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

*