Er der noget, der kan vokse i enhver køkkenhave, er det vist squash. Uanset farve og form så er de ret livsduelige, og det betyder, at man lige pludselig står med rigtig mange squash. Det kan godt stille lidt ekstra krav til fantasien, for hvad kan man bruge dem til? De smager ikke af så meget i sig selv, så der skal i hvert fald lidt smagsgiver til. Og konsistensen er også lidt til den kedelige side, så den skal der også gøres noget ved. I dette tilfælde har jeg valgt at lave panerede squash – i en blanding af pankorasp og parmesan. Det er altså ikke dårligt og kan serveres som en frokost eller en let hovedret sammen med salat og brød. Man kunne også lave panerede squash som en del af en buffet.
Squash, courgette eller zucchini
Kært barn har mange navne, men er der egentlig forskel på squash, courgette og zucchini? Og svaret er helt enkelt, at det er der ikke. Det handler altså ikke om farven, sådan som jeg først troede. Det er bare henholdsvis det amerikanske, franske og italienske navn for den grønne grøntsag, der godt kan minde lidt om en forvokset agurk. I hvert fald i den grønne udgave, for de kan både være grønne og gule, og aflange eller runde. Smagen er nok nærmest den samme, og da de ikke smager af meget, skal der altså tilsættes lidt krydderi. Men squash er også fin til at tage imod smag, uanset om du vælger at grille, stege eller bage den – eller evt kommer den med i en grøntsagswok.
Og apropos navnet så er jeg nok lidt mere frankofil end vild med det amerikanske. Så jeg burde nok holde op med at kalde dem for squash og i stedet vælge det franske courgette. Det lyder også lidt mere chikt – hvis en grøntsag altså kan være chik…
Fra grøntsag til sodavand
Skal vi lige vende historien bag squash/courgette, så kom de til Europa i 1600-tallet. De stammer oprindeligt fra Mexico og Sydamerika, hvor de er blevet dyrket fra 7.000 år før vor tidsregning (læs mere om squash her). Squash som grøntsag har altså intet at gøre med hverken sportsgrenen squash eller en appelsin-sodavand af samme navn. Grøntsagen var der helt sikkert først.
Når du har (for) mange squash
Jeg kan høre på de af mine bekendte, der har haft squash i køkkenhaven, at får de først fat, så er de næsten ustoppelige. Det vælter frem med squash i en periode fra juli til september. Et godt råd er at tage dem i opløbet, altså inden de bliver for store, for så er smagen allerbedst. Har du mange squash, kan det være nærliggende at fryse dem, men det kan jeg ikke anbefale, for så bliver de meget vandige. I stedet vil jeg proppe dem i for eksempel en omgang squashboller med spinat. Der giver de god fugt til brødet. Eller man kan lave den perfekte squashsuppe. Ja, det var faktisk sådan, den skæggede omtalte denne suppe.
Panerede squash med parmesan og salat
Måltid HovedretType Grønt, VegetarSværhedsgrad Let2
personer10
minutter10
minutter20
minutterPanerede squash serveret på en salat er en let hovedret eller frokost
Ingredienser
8-10 skiver squash ½-3/4 cm tykke
1 æg
3 spsk pankorasp
1½ spsk fintrevet parmesan
Salt, peber
Olivenolie
- Tilbehør
Salat efter eget valg
Sådan gør du
- Skær squash i skiver ca ½-3/4 cm tykke.
- Varm en pande op med lidt olivenolie.
- Lav en blanding af pankorasp og fintrevet parmesan. Rør ægget sammen i en separat skål. Vend squashskiverne i først æg, dernæst pankorasp-blandingen. Giv lidt salt og peber.
- Steges på en varm pande med lidt olivenolie i et par minutter på hver side.
- Serveres fx med en god salat.
Prøver du en af mine opskrifter, så snup et billede og læg det på Instagram – med hashtagget #sundtforto. Jeg vil med glæde følge med 😉
Husk at tilmelde dig nyhedsbrevet med aktuelle opskrifter og forslag til menuer!