Når du har fået nok af nænsomt tilberedte asparges, er det tid for at prøve pankopanerede asparges. Det er de hvide asparges, som jeg bruger, og resultatet bliver mega godt og meget anderledes end det, man normalt forbinder med asparges. Jeg har nemlig også tilsat generøse mængder soya, så man får et mere asiatisk smagsindtryk. Se opskriften længere nede. Inden da får du også et par idéer til, hvilken vin der vil passe til.
Sæsonen for asparges går nu på hæld, men de kan stadig findes i butikkerne i stort antal. De ses i både den hvide og den grønne variant, men jeg har en fornemmelse af, at de hvide snart forsvinder fra hylderne. Det plejer de at gøre, når vi rammer juli måned, så jeg bruger dem i stort antal lige nu. Det samme gælder i øvrigt de grønne asparges, for jeg nægter simpelthen at spise asparges, der har været på rejse fra Peru eller lignende oversøiske lande.
Synd eller syndigt?
Nogen vil måske synes, at det er synd at panere de hvide asparges. De er jo lidt kongen af aspargesmarken, og de smager da også ret godt bare lige let letkogte. Men når man har spist asparges i rå mængder i en måneds tid eller mere, skal der altså noget andet til for at skabe samme tiltrækningskraft som i starten af aspargessæsonen. Jeg panerer de hvide asparges i pankorasp, mest af alt fordi det er en type af rasp, som fungerer rigtig godt og giver en god, sprød overflade. Raspen suger altså også ret godt, må jeg indrømme, så der går lidt olie til ved stegningen. Dog ikke så meget, at retten bliver decideret syndig rent sundhedsmæssigt.
De hvide asparges må i øvrigt gerne være af en pæn størrelse, men det behøver ikke at være xxl-udgaven, bare de ikke er så tynde, at det bliver mere panering end asparges.
De panerede asparges blev hældt over med en lun sauce eller dressing baseret først og fremmest på soya, altså ret salt. Det giver et asiatisk twist oveni paneringen, og dermed er den sidste rest af uskyld fjernet.
Hvad serverer man til?
Pankopanerede asparges kan serveres alene som en forret. Blot anrettet på lidt salat på en tallerken. No big deal. Men de kan også sagtens være en del af en fiskemenu. Det kan for eksempel være til en gang bagt laks – gerne dryppet med soya og lime, inden laksen kommer i ovnen. Så er der nemlig en råd tråd i retten.
Hvilken vin skal man vælge?
Generelt vil jeg sige, at en hvidvin med masser af friskhed og syre passer godt til asparges. Det kunne være en sauvignon blanc fra Loire eller en af de tyske rieslinge. Det bliver ikke meget anderledes, når asparges serveres med et asiatisk twist. Jeg vil i særdeleshed anbefale en meget grøn, frisk og lidt crispy hvidvin, der kan tage den mere fyldige, næsten fede smag fra de panerede asparges.
Pankopanerede asparges
Måltid Grønt, TilbehørType VegetarSværhedsgrad Medium2
personer20
minutter20
minutterIngredienser
250 g hvide asparges
4-5 spsk pankorasp
salt, peber
1 æg
2 spsk soya
2-3 forårsløg
½ lime
olie til stegning
lidt salat til pynt
Sådan gør du
- Pisk ægget sammen i en skål. Bland pankorasp med lidt salt.
- Skræl aspargesene. Knæk eller skær dem af for neden og kassér den nederste, træede del. Skær dem evt over (afhængig af pandens størrelse). Vend dem først i sammenpisket æg, derefter i rasp.
- Varm en pande op med olie. Steg aspargesene i 2-4 minutter, så de bliver sprøde hele vejen rundt. Lad dem dryppe af på et stykke køkkenrulle.
- Imens snittes forårsløgene i ca. 1 cm lange stykker og vendes rundt på panden et par minutter. Tilsæt soya og smag til med saft fra lime.
- Ved servering arrangeres de panerede asparges, og soyablandingen hældes over.
Bemærk
- Denne ret fungerer alene som forret eller evt som tilbehør til en asiatisk inspireret ret.
Prøver du en af mine opskrifter, så snup et billede og læg det på Instagram – med hashtagget #sundtforto. Jeg vil med glæde følge med 😉
Husk at tilmelde dig nyhedsbrevet med aktuelle opskrifter og forslag til menuer!