Den her tomatsauce er virkelig god. Den skæggede var begejstret, og når han er begejstret, er det godt. Og så er pasta i den bedste tomatsauce også lynhurtig aftensmad. Det er en helt enkel blanding af friske tomater, balsamico og blød sauce. Vi er i kategorien comfort food, der passer godt efter en lang dag. Det er dødnemt, og det smager skønt af forkælelse.
Børnefamilier har ulvetimen, hvor dagens strabadser udmønter sig i træthed, pylren og umulige. Det er her, vi ser opgivende voksne iagttage deres afkom skrigende på gulvet i supermarkedet. Men voksne kan faktisk også blive ramt af en ulvetime. Godt nok indtager vi ikke gulvet foran kassen i Føtex i horisontal position, vi nøjes nok med at være lidt mere irriterede og korte for hovedet (håber jeg da). Men uanset hvad er det ikke på det tidspunkt, at man overvejer at lave noget virkelig kompliceret til aftensmad. Snarere tænker man på, om det er i dag, der skal bestilles en pizza.
Nogle gange har man bare brug for hurtig aftensmad, og det her er svaret på den hurtige og stadig sunde aftensmad. Virkelig hurtigere end at bestille en pizza – og mere spændende end en klap-sammen rugbrødsmad. Endelig er det apropos ulvetime en absolut 100% børnevenlig ret – måske lige hvad man har brug for også som voksen på en træls dag.
Om pasta i den bedste tomatsauce
Der skal ikke kæles ret meget for en tomatsauce, før den udvikler sig fra kedelig budgetmad til lækker, frisk smagsoplevelse. Her består tricket i friske cherrytomater – vælg dem i god kvalitet. Hjemmedyrkede kan være at foretrække, for så har de med al sandsynlighed fået tid og sol til at blive lækre modne. Hvis det altså er muligt. Hvis du tænker, at du godt kan springe over den koncentrerede tomatpure, tager du fejl. Den giver masser af smag til retten.
På samme vis er det vigtigt, at du anvender cherrytomater på dåse og ikke almindelige flåede tomater. Cherrytomaterne indeholder meget sødme, men vær opmærksom på, at de også bliver meget varme. Det kan være en god ide at mase dem lidt ud i saucen, det gør den også mere cremet og fyldig. Og ellers skal du huske at advare dine medspisere og dig selv om, at de hele cherrytomater er så varme, at man risikerer at brænde sig på dem.
Pastaen er et kapitel for sig. Her skal man vælge den pasta, som man foretrækker, for tomatsaucen kan klare det meste. Selv har jeg fravalgt den traditionelle pasta, som mest består af mel, salt og vand. I stedet vælger jeg en pasta lavet på fx kikærter. Det er ikke helt det samme, det indrømmer jeg gerne. Til gengæld indeholder kikærte-pastaen protein og er glutenfri, og især det første lægger jeg vægt på, ligesom min mave ikke plejer at være så begejstret for almindelig pasta. Formen er fri. Du kan vælge spaghetti, skruer, penne etc. Uanset om du vælger det ene eller det andet, så må du love ikke at overkoge pastaen, det er simpelthen så trist med pasta, der er nærmest kogt ud. Så hellere lige lidt for lidt end for meget – pastaen bliver vendt i saucen, så på den måde får den også den allersidste kogetid der.
Retten her er ret børnevenlig i sin smag, og skal der mere kapow på, så er det bare frem med chiliflagerne.
Skal der serveres noget til?
Jeg serverer retten med en god, blandet salat til, men en guacamole er også et godt bud som tilbehør. Det er lige så let som tomatsaucen. Du skal blot mose en halv avocado sammen med citronsaft, spidskommen og lidt salt. Er vi virkelig sultne, så kan der komme et stykke af det gode brød ved siden af, men normalt vil det ikke være nødvendigt.
Pasta i den bedste tomatsauce
Måltid Grønt, HovedretType VegetarSværhedsgrad Let2
personer15
minutter15
minutter30
minutterIngredienser
- Frisk tomatsalat
100 g cherrytomater
½ rødløg
1 spsk balsamicoeddike
1 tsk honning
2 spsk rapsolie
- Tomatsauce
½ rødløg
1 fed hvidløg
2 tsk tørret basilikum
1 tsk tørret oregano
½ rød peberfrugt
1 lille dåse koncentreret tomatpure
1 dåse cherrytomater
1-2 dl grøntsagsbouillon
Salt, peber
Evt en anelse æblecidereddike
100 g feta i tern
Pasta efter eget ønske. Jeg vælger en pasta lavet på kikærter
- Tilbehør
Evt lidt salat eller brød – igen efter eget valg
Sådan gør du
- Start med de friske tomater: Lav en dressing af balsamicoeddike, honning og rapsolie. Hak det halve rødløg fint. Halver cherrytomaterne og bland dem med rødløgstern i dressingen. Sæt til side.
- Skær resten af rødløget i smalle både. Hak hvidløgsfeddet fint. Skær peberfrugten i små tern.
- Kog pastaen efter anvisningerne på pakken.
- Varm en sauterpande op med lidt rapsolie. Sauter rødløgsbådene, hvidløg og peberfrugt i et par minutter. Tilsæt koncentreret tomatpuré og rør rundt. Tilsæt tørret basilikum og oregano og derefter cherrytomaterne fra dåse. Rør rundt og lad simre nogle minutter. Juster konsistensen med grøntsagsbouillon (og har du ikke bouillon, kan vand anvendes i en snæver vending).
- Vend de friske tomater og løg i lige inden servering sammen med dressingen. Smag til med salt, peber og evt. mere basilikum og oregano. Vend den færdigkogte pasta i – og top med fetaost i tern.
Bemærk
- Server med en god, blandet salat. Evt kan et stykke brød også gøre godt.
- Har du ikke rødløg, så brug den løgtype, du nu har. Æblecidereddike kan erstattes af en anelse citronsaft eller hvidvinseddike.
Husk at tilmelde dig nyhedsbrevet med aktuelle opskrifter og forslag til menuer! Klik her.
Prøver du en af mine opskrifter, så snup et billede og læg det på Instagram – med hashtagget #sundtforto. Jeg vil med glæde følge med 😉