pinsefrokost

Pinsefrokost 2020

Jeg begynder at tro på det: det bliver snart sommer. Der bliver flere og flere dage, hvor det er muligt at sidde udenfor – uden at være pakket ind i alt fra dynejakker, huer og vanter til vattæpper. Og i den kommende weekend er det pinse, som for mig er indgangen til sommerperioden. Så jeg håber at kunne lave en flerdobbelt fejring: pinsen, sommerens komme og den gradvise genåbning af Danmark, som også åbner for, at vi kan få venner på besøg. Med andre ord vil jeg glæde mig til at kunne byde velkommen til en pinsefrokost.  

Det er længe siden, vi har set de fleste af vores venner på grund af coronaen. Nogle af vennerne har også besluttet sig for at forlænge isolationen lidt endnu, og det har vi selvfølgelig forståelse for. Andre har muligvis andre planer her i pinsen. Og vi har ikke inviteret endnu, men coronaen har også givet en ny vane: at være impulsiv. Men ikke desto mindre har jeg lavet et oplæg til en pinsefrokost, og jeg kan se, at det nok helst skal være nogen, der kan lide fisk, der samles om bordet.  

Normalt laver jeg ikke menuen, før jeg kender gæsterne, for jeg kan nu godt lide, at menuen passer perfekt til den mennesker, der skal indtage den. Det er gået i vasken, indrømmer jeg. For eksempel da jeg inviterede overboen på middag og ikke anede, at det eneste fisk, han spiser, er rejer og røget laks. Surt show når hovedretten var fiskesuppe – sådan kan man blive klogere. Nu spørger jeg altid om allergier, spisevaner og must-not-haves, når jeg inviterer.  

Men menuen til årets pinsefrokost er som sagt tænkt igennem i overskrifter. Ikke alt er noget, jeg kender, men idéen er der…  

De bedste grønne sager 

Der er ingen særlige madtraditioner i forbindelse med pinsen, men jeg ser den som indgangen til sommeren. Derfor skal vi også have noget af det bedste lige nu på grøntsagssiden. Det betyder, at vi skal have nye kartofler, asparges, rabarber og måske endda jordbær. Dertil rødspætter, laks og rejer. Kombineret bliver det til følgende menu. 

Det kolde  

Vi starter med de nye kartofler, jeg er lidt vild med dem. Det er virkelig sommer, når man kan få nye, danske kartofler. Jeg vil kombinere dem med den koldrøgede laks, måske i form af en kartoffelterrine eller en spansk tortilla, en kartoffelomelet.  

Dernæst skal vi have lakserilette. Jo, jo, to gange laks, det kan man godt. Denne her er nemlig varmrøget, og rygtet går, at jeg lavede en rigtig lækker portionsanrettet lakserilette i sidste weekend, da den skæggede havde fødselsdag. På mystisk vis var der bare ikke nogen tilbage på fadet, da det nåede frem til mig. Lakseriletten skal serveres på ristet rugbrød. Hvis jeg får lov til både at smage – og tage foto – kommer opskriften senere. 

Måske koldt, måske lunt 

Helt plain og enkelt: Æg, rejer og asparges i kombination med en dildmayo. Dildmayonnaisen laver jeg på samme måde som ramsløgsmayonnaisen – dvs først laver jeg en dildolie, som jeg så bruger til mayonnaisen.

Alternativet er en tartelet med rejer og asparges i en let sommerudgave.

Helt sikkert lunt

Og så skal der være en lun ret – det bliver rødspættefileter serveret med syltet rabarber. Rabarberne tænker jeg at sylte, som når man laver syltede rødløg. Jeg har faktisk ikke en opskrift på rødspættefileter – men på den helstegte udgave.  

Sødt til slut

Endelig slutter vi vores pinsefrokost af med en dessert med rabarber og måske lidt jordbær ved siden af. Det kunne være en rabarbersuppe, som jeg lavede for nylig. Og så skal der serveres jordbæris til.

rabarbersuppe closeup

Velbekomme! 

Prøver du en af mine opskrifter, så snup et billede og læg det på Instagram – med hashtagget #sundtforto. Jeg vil med glæde følge med 😉 

Husk at tilmelde dig nyhedsbrevet med aktuelle opskrifter og forslag til menuer! 

Sundt for to deler ikke dine oplysninger med 3. part. Læs også privatlivspolitikken

Kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

*