Jeg er ikke den store sanker, og jeg holder mig helt sikkert til det sikre i naturen. Ikke noget med at tro, at man kan genkende en plante og så tage fejl. Det kan have mere fatale følger end en omgang mavesmerter. Men noget man ikke tager fejl af er brændenælder. Så skal man gøre et forsøg med at finde aftensmaden (delvist) i naturen, så læg ud med denne ægte vinder: pizza med brændenælder.
I det tidlige forår kan man finde de små, fine brændenælder i skovbunden og ved (ubefærdede) grøftekanter. Her kan man sagtens bruge alle bladene. Senere på sæsonen har brændenælderne vokset sig store og kraftige, og bladene bliver simpelthen for store og for træede i konsistensen. Vælg derfor kun de nye topskud fra planten. Lidt ligesom man også ved te vælger at tage de fine topskud med.
Husk altid handsker, når du er på sanketur. Det er generelt ret fornuftigt, for man ved aldrig, hvad man rører ved, og med brændenælder er de en klar nødvendighed. Når brændenælderne blancheres, forsvinder alt det, der kan brænde. Så husk det! Blancheringen er virkelig vigtig her.
Har du smagt brændenældesuppe som spejder, så glem den. Denne her pizza med brændenælder er langt, langt bedre efter min mening. Ok, nu har jeg heller ikke lavet brændenældesuppe som voksen, og jeg tænker, at det måske ville blive et lidt andet resultat i dag, end da jeg som 9-10-årig spejder smagte det første (og foreløbig også sidste) gang.
3 fif til sprød pizzabund
Pizza er altid en vindersag. Især når det lykkes at få bunden tynd, sprød og lækker. Fiffet til den sprøde bund er først og fremmest at beherske sig. Det giver sig selv, at når man fylder en masse fyld på pizzaen, som samtidig har masser af væde i sig, så er det altså en hård kamp at få en sprød bund. Så her – som mange andre steder – gælder ”lidt, men godt”. Det næste fif er at gemme kagerullen langt væk. Dejen skal ikke rulles ud, men trækkes og formes, gerne i luften a la rigtig pizzabager. Har man ikke modet til det, så hold bare armbevægelserne lidt i ro og træk dejen stille og roligt ud. Og det sidste fif handler om masser af varme og ingen varmluft. Max power på ovnen hele vejen. Min ovn går til 250 grader med almindelig over/undervarme, og 10 minutter passer perfekt til pizzaen. Hold imidlertid godt øje, for din ovn og min ovn varmer sandsynligvis lidt forskelligt. Pizzaen skal få de karakteristiske småbrændte pletter i kanten, men netop ikke mere end det.
Ferietid = naturtid
Indlægget her er en del af Bloggers by hearts sommerserie, hvor vi bloggere deler ud af vores idéer til en fantastisk sommer. Sidste år var sommeren i den grad præget af corona, og vi rå-brugte den danske natur i ferietiden. I år begynder vi så småt at åbne op igen med rejser udenlands, men jeg har også bemærket, at flere faktisk vælger at holde ferien herhjemme også i år. Måske fik man sidste år øjnene op for, at Danmark kan byde på meget, måske har man bare ikke så meget lyst til at rejse ud allerede nu. Uanset årsag så er der altså masser af gode aktiviteter, som man kan dosere mere eller mindre. Man behøver jo ikke overnatte i shelter eller lave mad over bål. Man kan faktisk godt starte med at finde brændenælder, ramsløg og brombær. Bare for at nævne nogle af de mere sikre ting at sanke. Og så er der jo en god basis for et måltid mad alene i disse naturens råvarer – de kan eventuelt suppleres af en salat med spæde mælkebøtteblade eller skvalderkål.
Pizza med brændenælder
Måltid HovedretType VegetarSværhedsgrad Medium3
personer45
minutter10
minutter2
timer2
timer55
minutterPizza med naturens råvarer – brændenælder
Ingredienser
15 g gær
2 dl lunt vand
1 tsk honning
300 g tipo 00 mel, erstat evt 100 g med durummel
1 tsk fint salt
1 spsk olie
- Fyld
1 håndfuld brændenælder, topskud
½ glas marinerede artiskokker
½-1 rulle fast gedeost
2 spsk mascarpone
2 spsk skyr
1 fed hvidløg
1 spsk oregano, tørret
salt, peber
Sådan gør du
- Dejen
- Opløs gæren i vandet. Tilsæt honning.
- Rør derefter ca. halvdelen af melet ud i blandingen. Tilsæt så salt, olie og resten af melet.
- Ælt dejen godt igennem. Det gøres lettest på maskine, og mit tilfælde vil det sige en håndmixer med dejkroge, der får lov til at arbejde dejen igennem i ca. 8 minutter. Form dejen til en fin kugle, læg den i en skål, som dækkes med husholdningsfilm og sættes i køleskabet i en times tid.
- Tag dejen ud af køleskabet og del den i to portioner. Fold begge portioner som en kugle ved at trække og stramme dejen op under sig selv. Lad de to boller efterhæve i ca. 30 minutter, mens du forbereder fyldet.
- Fyld
- Hak hvidløget fint. Bland mascarpone og skyr sammen med det hakkede hvidløg, salt og peber. Stil til side.
- Blancher brændenælderne i kogende vand i 2 minutter. Og ja, du skal tjekke efter med fingrene, om brændenælderne stadig brænder.
- Skær gedeosten i skiver og del evt de marinerede artiskokker i mindre stykker.
- Samling og bagning
- Tænd for ovnen på max over/undervarme, hjemme hos mig er det 250 grader. Varm en bageplade op sammen med ovnen, så den er brandvarm.
- Træk hver dejkugle ud med hænderne, så du får to tynde, tynde pizzabunde. De lægges på hvert sit stykke bagepapir.
- Fordel mascarponecremen ud over bundene. Drys med tørret oregano. Fordel brændenældebladene ovenpå sammen med artiskokstykker og skiver af den faste gedeost.
- Pizzaerne bages én ad gangen på den varme bageplade med bagepapir ved max varme i ca. 10 minutter, indtil den er brun og halvbrændt i kanten. Hold øje, det går hurtigt.
Bemærk
- Er du uden for brændenælde-sæsonen, så prøv med spinat eller grønkål i stedet for.
Husk at tilmelde dig nyhedsbrevet med aktuelle opskrifter og forslag til menuer!
Prøver du en af mine opskrifter, så snup et billede og læg det på Instagram – med hashtagget #sundtforto. Jeg vil med glæde følge med 😉