Rabarber-jordbærtærte a la Maja Vase

SMS fra den skæggede: “Hej. Kunne du evt bage lidt kage til torsdag? 10-15 stykker er fint. Please?” Mit svar: “Ja… tænk over, om der er særlige ønsker”
Og så tænkte jeg, at det er der næppe, så jeg kan bare bikse et eller andet sammen lynhurtigt, men så kom nedenstående billede retur:

Altså måtte jeg i gang med endnu en luksuriøs rabarbertærte med frangipane og mousse a la Maja Vase. Jeg havde allerede rabarber, men da jeg ikke var helt tilfreds med smagen, da jeg bagte den første gang, ville jeg benytte lejligheden til at forsøge at give den mere/anden smag i moussen. Derfor er det her blevet til en rabarber-jordbærtærte. Moussen har nemlig fået et skud jordbær. 

Et par gode råd:

  • Mørdejen kan laves dagen før og pakkes ind i husholdningsfilm og opbevares i køleskabet indtil brug. Tages i givet fald ud en lille halv times tid før brug. 
  • For at give moussen nok farve, kan der tilsættes et par dråber rød frugtfarve. Det var der behov for, da jeg lavede den på rabarber alene, men jordbærrene giver en god farve. 
  • I den originale opskrift skal der Amaretto, mandellikør, i frangipanen, men det havde jeg ikke. Derfor erstattede jeg den med en vaniljelikør, Licor 43. 
  • Og så har jeg haft held med at fryse tærtebund og frangipane, inden moussen kommes på. Det gør jeg, fordi det ganske enkelt er lettere.

Opskrift – rabarber-jordbærtærte

Tærten passer til 10-12 personer.
Tidsforbrug: ja, det er bestemt ikke en kage, man lige bakser sammen i sidste minut. Men kan man hitte ud af at lave noget andet, mens man venter – ja, så er den et fint projekt til en aften. 

Ingredienser:

Mørdej:

  • 75 g smør, koldt
  • 150 g hvedemel
  • 50 g flormelis
  • 1 knivspids salt
  • ½ æg

Frangipane:

  • 100 g rabarber
  • 100 g mandler
  • 100 g sukker
  • 100 g smør, blødt
  • 1 æg
  • 2 spsk Licor 43

Rabarber-jordbærmousse::

  • 3 blade husblas
  • 150 g rabarber
  • 100 g jordbær
  • korn af 1 vaniljestang
  • 100 g sukker
  • 1dl piskefløde
  • 100 g græsk yoghurt, 10 %
  • Evt. et par dråber rød frugtfarve

Pynt:

  • Jordbær
  • Crumble af mørdej 

Sådan gør du

Start med mørdejen

Kom hvedemel, flormelis og salt i en skål. Skær smørret i små tern, og smuldr det i de tørre ingredienser, så det kommer til at ligne groft rasp. Saml dejen med ægget.

Læg dejen i køleskab i en halv time, så er den lettere at arbejde med. Rul dejen ud mellem to stykker bagepapir, så den passer i springformen. Tjek billederne nedenfor for en let måde at få mærket størrelsen af på og lad det ene stykke bagepapir blive på, så det bliver foring af springformen. Stil springformen med tærtedejen i køleskabet i mindst en time.

Imens kan du lave pynten ved at smuldr den overskydende dej til en crumble, der bages i ca. 10 minutter ved 175 grader, indtil den er fin gylden. Lad den køle helt af.

Frangipane

Så er det tid for at lave frangipane:
Skær de 100 g rabarber i små stykker, og fordel dem i tærtebunden. Mal mandlerne til mel – jeg smutter ikke mandlerne inden, men det er selvfølgelig noget, du selv bestemmer, om du har lyst/tid/energi til eller ej. Smutter man mandlerne, bliver det jo et finere og lysere mandelmel, man får ud af det. Jeg vælger den mere rustikke udgave dels af dovenskab, dels fordi jeg godt kan lide, at der er lidt mere smag i det.

Pisk først sukker og smør sammen, tilsæt derefter æg, mandelmel og likør og pisk det let og luftigt. Fordel frangipanen oven på rabarberstykkerne, og jævn overfladen med en ske. Bag tærten i ca. 25 min ved 175 grader, indtil den er godt gylden.

Lad tærten køle helt af og sæt den i fryseren.

Rabarber-jordbærmousse

Rabarber-jordbærmoussen er sidste del:
Skær rabarber i mindre stykker og halver jordbærrene, og bring dem forsigtigt i kog sammen med sukker, vaniljekorn og den tomme vaniljestang. Lad det simre under låg i 5-10 min. Udblød imens husblas i koldt vand.

Sigt massen – uden at presse på rabarberstykkerne – og rør husblassen ud i den varme saft. Lad den køle af til håndvarm.

Pisk fløden til let skum. Tilsæt græsk yoghurt, og pisk videre. Vend forsigtigt den håndvarme saft i og giv et par dråber frugtfarve, hvis nødvendigt. Fordel moussen ovenpå tærten. Sæt den i fryseren i min. 2 timer eller helst natten over.

Når tærten skal serveres, skal du tage den ud af fryseren mindst to timer før. Pynt den med skiveskårne jordbær og crumble.

Kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

*