rabarbercrumble med sprødt låg

Rabarbercrumble med sprødt låg

”Ligger opskriften på din hjemmeside?” spurgte gæsterne. Og det må jo være et godt tegn, tænker jeg. Så nu ligger opskriften på hjemmesiden, for egentlig var det et forsøg, jeg serverede. Mine gæster er heldigvis vant til at være forsøgskaniner, og de har ikke noget imod det. Denne gang var det en hurtig rabarbercrumble med sprødt låg, der var på forsøgsstadiet. Se opskriften nedenfor – men snyd ikke dig selv for inden da at læse om, hvordan opskriften kom til verden.

Det sker jævnligt, at jeg serverer et måltid med ordene: ”Det er altså et forsøg…” Der er selvfølgelig grader af forsøg. Det virkelig eksperimentelle er det kun den skæggede og undertegnede, der tester. Falder det ok ud, så går jeg videre med retten, og der testes igen. Andre forsøg er mere tilpasninger eller noget, som jeg er ret sikker på, vil virke. Sådan var den her rabarbercrumble, som i den grad faldt i god jord hos aftenens gæster. Så god jord, at jeg straks måtte lave endnu en udgave af desserten, så jeg både kunne tjekke mål, vægt og smage – og tage de fotos, der ledsager indlægget her.  

Om rabarbercrumble med sprødt låg

Mon ikke de fleste genkender situationen: Gæster på en fredag aften, og selv om der ikke er lagt op til stor gourmetmiddag, så skal der alligevel noget godt på bordet.

Vi havde inviteret gæster en fredag aften, og der var ikke så meget tid. Desserten skulle derfor leve op til følgende krav:

  1. Hele menuen skulle være en let menu – sådan en der ikke kræver store forberedelser. Det skulle også gælde desserten.
  2. Ingen særlige ingredienser, som skal specielt indkøbes.  
  3. Og der skulle være rabarber i desserten, for det smager SÅ godt.

De tre krav lever den her rabarbercrumble med sprødt låg op til. For det første er forberedelsestiden 15 minutter, max 20 hvis man taler imens. Derefter passer den sig selv i ovnen, indtil den kan tages ud og serveres som det lune punktum for middagen. Det er i det hele taget en pærelet dessert, som ikke kræver stor erfaring i køkkenet. For det andet kræver den ingen specielle ingredienser. De fleste har mel, sukker og havregryn. Rabarber må selvfølgelig indkøbes til lejligheden.  

I forårsmånederne er det oplagt at bruge rabarber i desserterne. Det er en af de første rigtige forårsbebudere i køkkenhaven og efterhånden heldigvis også i butikkerne. Og så er de både syrlige og søde på én gang. De matcher i hvert fald rigtig godt alt det søde i mit sprøde låg. 

Det sprøde låg

Den kvikke læser vil bemærke, at det sprøde låg minder om mine seje cookies, som egentlig blot er havregrynscookies med mandler, hvid chokolade og honning. Det er helt korrekt, blot er låget uden nødder og chokolade. Men effekten er lidt den samme, låget er på én gang sprødt og lidt chewy.

Desserten kan serveres alene, som den er, eller med creme fraice eller skyr, evt rørt med lidt vaniljesukker. En god vaniljeis vil da heller ikke skade.

For mange rabarber?

Har du rabarber i overskud, så lav en god rabarberkompot – perfekt til morgenmadens skyr eller yoghurt.

Rabarbercrumble med sprødt låg

Opskrift af Susanne PaghMåltid DessertType KageSværhedsgrad Let
Hvor mange?

6

personer
Arbejdstid?

20

minutter
Bagetid

30

minutter
I alt?

50

minutter

Ingredienser

  • 300 g rabarber

  • 2-3 spsk sukker

  • 115 g smør

  • 2 spsk sirup (lys)

  • 135 g sukker

  • 100 g havregryn

  • 135 g hvedemel

  • 1 tsk bagepulver

  • 1 knsp salt

  • Lidt olie eller smør til formen

  • Serveres med:
  • Creme fraiche eller skyr evt. rørt med vaniljesukker

  • Tilbehør
  • 1 form ca 20 cm i diameter eller 18 x 18 cm.

Sådan gør du

  • Smør formen. Tænd ovnen på 175 grader varmluft. Smør formen med lidt olie eller smør.
  • Rens rabarberne og skær dem i stykker på ca. 3 cm. Læg dem i formen og vend med sukker.
  • Bland smør i stykker, sukker og sirup i en kasserolle. Varm det op ved lav varme og lad det smelte sammen.
  • I en skål blandes havregryn, hvedemel, bagepulver og salt.
  • Hæld smør-sukker blandingen over de tørre ingredienser og rør det hele godt sammen.
  • Fordel blandingen over rabarberstykkerne som et låg.
  • Bages ved 175 grader varmluft i ca. 30 minutter. Afkøles let inden servering, gerne med følgeskab af creme fraiche eller skyr rørt med vaniljesukker.

Bemærk

  • Du kan også med fordel servere en god vaniljeis til.

Husk at tilmelde dig nyhedsbrevet med aktuelle opskrifter og forslag til menuer! Klik her.

Prøver du en af mine opskrifter, så snup et billede og læg det på Instagram – med hashtagget #sundtforto. Jeg vil med glæde følge med 😉

Kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

*