ramsløgssalt

Ramsløgssalt

I denne uge har jeg fokus på ramsløg her på bloggen. Blandt andet med ramsløgspesto og ramsløgssnurrer. I dag står den på ramsløgssalt, og temaet sluttes af med ramsløgsolie i morgen.  

Jeg har flere gange læst om kryddersalt, men ikke rigtig fået gjort noget ved det. Men så kom en af mine bloggerkolleger, Malin, forbi – eller rettere jeg kom forbi hendes blog, Malins Mad, og et opslag om netop kryddersalt. Det var simpelthen så let at gå til, at jeg tænkte, at det måtte jeg prøve ved lejlighed. Og lejligheden opstod så nu, hvor jeg har samlet ramsløg i så store mængder, at der skulle ske noget.  

Ramsløgssalt med blid smag

Resultatet blev rigtig fint med en dejlig smag af ramsløg. Jeg har valgt en lidt anden metode end Malin, men jeg tænker, at det er et af de tilfælde, hvor faktorernes orden er underordnet. At man kan vælge at hakke ramsløgene fint, blande med saltet og tørre det hele i ovnen – eller tørre ramsløgsbladene først og derefter blande med saltet. Jeg kan se, at Malin også funderer over faktorernes orden i sit indlæg, så det kalder jo næsten på, at jeg laver en ny portion ramsløgssalt på den alternative måde. 

Faktorernes orden og min far, matematiklæreren 

Kender du i øvrigt udtrykket “at faktorernes orden er underordnet”? Jeg er simpelthen vokset op med det udtryk. Sikkert fordi begge mine forældre var matematiklærere. Nu har jeg ofte fortalt om min mor og hendes madlavning her på bloggen, men jeg har faktisk aldrig rigtig fortalt om min far. Det er en fejl, for jeg kan slet ikke udtrykke, hvor meget han har betydet for mig og de valg, jeg har foretaget i mit liv. Men vi starter “blidt” i matematikkens verden.

Som nævnt var min far matematiklærer. Og ikke en hvilken som helst matematiklærer. Han var nemlig min matematiklærer i 8. og 9. klasse. Og her blev udtryk som “faktorernes orden” og “man tegner ikke en streg, man trækker en streg” helt faste. For sådan var min far: der skulle være orden på tingene, og man skulle lære de rigtige udtryk og ikke bruge upræcise talemåder. 

At faktorernes orden er underordnet, er i øvrigt et udtryk for, at det fx er ligegyldigt, hvilken rækkefølge man lægger tal sammen i. Men bare lige for at komplicere det, så er der også et regnestykkets hierarki. Man ganger/dividerer, før man lægger sammen/trækker fra hinanden. Og se, her ville min far have set misbilligende ud, for det hedder altså at addere og subtrahere og ikke lægge sammen eller trække fra hinanden…    

Når læreren er min far

Om det var forfærdeligt at have min far til matematik? Ja, jeg skal ikke tale for de andre i klassen. Men jeg syntes egentlig ikke dengang, at det var noget særligt. Når han stod ved katederet, var han jo lærer først og fremmest. Han var her eminent god til at stille mig de rigtig drilske spørgsmål, som kunne få mig på gyngende grund. Synes ikke at erindre, at samme drilleri gik ud over andre elever. Han kunne i øvrigt apropos dagens emne også finde på at gnide lidt salt i såret. Det skete, når jeg havde lavet fejl i hjemmeopgaverne. Så ville han stikke til mig – men altid med et smil. 

Min far var på ingen måde en sundhedsfreak og indtog givetvis for meget salt. Han ville helt sikkert ikke have sanket ramsløg, men gerne spist det færdige ramsløgssalt, fx på smørrebrødet med æg eller kartofler.  

ramsløgssalt

Detaljer

Hvor meget?

1 glas

Arbejdstid?

5 minutter

Bagetid?

20 minutter

Hvor let?

Meget let

Ingredienser

  • 50 g groft salt

  • 25 g ramsløgsblade

Sådan gør du

  • Skyl ramsløgsbladene godt og tør dem tilsvarende godt.
  • Tænd ovnen på 90 grader. Læg ramsløgsbladene spredt godt ud på en bageplade med bagepapir. Tør dem i ca. 20 minutter, indtil de er knasende tørre. Tag dem ud og afkøl. Hak dem fint og bland med saltet.
  • Hæld saltet i et glas og server til alt fra fisk, vegetarretter til kartoffelmaden.

Prøver du en af mine opskrifter, så snup et billede og læg det på Instagram – med hashtagget #sundtforto. Jeg vil med glæde følge med 😉 

Husk at tilmelde dig nyhedsbrevet med aktuelle opskrifter og forslag til menuer! 

Sundt for to deler ikke dine oplysninger med 3. part. Læs også privatlivspolitikken

Kommentarer

  1. Faktorenes orden er kun underordnet, til med når til uni niveau og lære om matrix multiplikation.

    • Susanne

      Hej Jen, ja, det har du ret i – jeg har faktisk læst matematik på uni et enkelt år, og jeg kan tydeligt erindre, da jeg blev præsenteret for ikke 1,2 eller 3 dimensioner, men n dimensioner. Man mister lidt barneuskyld 😉 Hilsen Susanne

Kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

*