ramsløgssnurrer

Ramsløgssnurrer

I denne uge kører jeg et tema omkring ramsløg, fordi skoven simpelthen bugner af ramsløg, der er lige til at plukke. Gå bare efter duften. Tirsdag præsenterede jeg min opskrift på ramsløgspesto. I dag skal pestoen anvendes i ramsløgssnurrer.  

Næste indlæg kommer torsdag – og har også brug af ramsløgspesto på programmet.

“Jeg troede, du mente sådan nogen kanel-nogen, da du sagde snurrer”, sagde den skæggede, da jeg serverede mine ramsløgssnurrer til dagens salat, der i øvrigt også indeholdt ramsløg i dressingen. Jeg tror faktisk, at han var lidt lettet, for kanel står ikke særligt højt på hans liste over fødevarer.  

Du kan i øvrigt bruge samme dej og samme pesto til at lave snegle. Jeg synes bare, at snurrer er flotte og også lidt sjove at lave. Sådan er det måske bare, når man er lidt bagenørdet…  

ramsløgssnurrer snurres
ramsløgssnurrer på bageplade

Tangzhong igen-igen 

Jeg bagte ramsløgssnurrer, fordi vi skulle på picnic i weekenden. Desværre blev vores picnic med gode venner aflyst, men da var snurrerne allerede snurret og bagt. Så nogen af dem røg i fryseren til en senere lejlighed. De kan sagtens varmes op i ovnen (varmluft) og blive lækre igen. Og det kan de, fordi de er bagt efter tangzhong-metoden. 

I efteråret blev jeg for første gang opmærksom på den japanske bagemetode, tangzhong, og jeg må indrømme, at den er vandret direkte ind i mit bage-hjerte. Det er en metodik, hvor der er garanti for et godt resultat, som holder sig lækkert i flere dage. Metoden består i, at man laver en fordej i form af en jævning, som man blander i dejen.  Du kan læse mere om metoden her.   

Bagenørderi 

Da Danmark lukkede ned under corona-krisen, lukkede det til gengæld op for bagenørderier på hjemmefronten. Det gælder her på matriklen, men helt sikkert også i mange andre hjem. Instagram, facebook og andre sociale medier flyder over med billeder af nybagt brød. Og det i så høj grad at der nu råbes vagt i gevær. Ikke fordi der er noget galt med hjemmebageri. Slet ikke. Men fordi der tegner sig et billede af det traditionelle kønsrollemønsters tilbagevenden, hvor det er kvinderne, der tager sig (i endnu højere grad) mest af børnene og hjemmefronten. Det beskriver et FN-notat fra UN Women Headquarters ifølge Berlingske Tidende (Leder, side 2, 10. maj 2020). Problemstillingen er klar – hvem kommer først tilbage på jobbet, bliver det manden eller kvinden? Måske skal man holde øje med mængden af og afsenders køn på surdejsbrød på Instagram i de næste måneder? Det kunne godt være et barometer for, om eller i hvor høj grad der er tale om en tilbagevenden til tidligere tiders fordeling af arbejdsopgaverne i hjemmet.  

Det kunne også være et tegn på, at gode vaner her i form af hjemmebag af brød virkelig bliver indarbejdet på få uger. Det er faktisk sket her. I de sidste par måneder har jeg løbende bagt brød til frokostsandwich og har eksperimenteret med flere forskellige opskrifter.        

ramsløg i blomst closeup

Detaljer

Hvor mange?

10-12 stk

Arbejdstid?

1 time

Hæve- og bagetid?

1 time + 20 minutter

Hvor svært?

Normal

Ingredienser

  • Fordej
  • 1 dl vand

  • 20 g hvedemel

  • Dej
  • ½ dl vand

  • ½ dl skyr

  • 1 æg

  • 15 g gær

  • 1 spsk sukker

  • 50 g grahamsmel

  • 270 g hvedemel (gerne manitoba)

  • 1 tsk salt

  • 55 g smør

  • Fyld
  • ½ portion ramsløgspesto

Sådan gør du

  • Fordej
  • Fordejen er en jævning. Bland hvedemel og vand og varm det op i en kasserolle, så det bliver en jævning. Lad køle af.
  • Dej
  • Selve dejen laves ved at opløse gæren i vandet. Tilsæt skyr og æg samt den afkølede jævning. Tilsæt derefter sukker, grahamsmel og salt.
  • Så skal der gang i røremaskine eller elmixer med dejkroge. Rør smørret skåret ud i små tern ind i dejen. Tilsæt ad nogle omgange hvedemelet. Rør nu i ca. 10 minutter, indtil du kan se, at der dannes glutenstrenge.
  • Dejen dækkes over og hæver på køkkenbordet i ca. 1 time.
  • Snurreriet
  • Tænd ovnen på 190 grader varmluft – og gerne med damp, hvis muligt.
  • Så skal der snurres: Drys mel på køkkenbordet, så dejen hele tiden kan bevæges på bordet. Rul dejen ud til et rektangel på ca. 60 cm langt og så bredt, det kan blive med en tykkelse på ½ cm. Fordel ramsløgspestoen ovenpå dejen. Fold 1/3 del af dejen ind mod midten og derefter den modsatte 1/3 ind ovenpå. Så har du nu reduceret længden fra 60 cm til et stykke på ca. 20 cm og oprindelig bredde. Rul kagerullen hen over, så det får en højde på ½-1 cm. Skær nu dejen i 2½ cm bredde strimler med en længde på 20 cm – i alt ca 10-12 strimler.
  • Tag en strimmel og sno den 6-7 gange om sig selv. Drej den snoede strimmel sammen til en snurre og put enden ind i toppen af snurren – træk den ned i toppen. Sæt den færdigsnurrede snurre på bageplade med bagepapir.
  • Når du er færdig med at snurre, er ovnen sikkert også blevet varm. Sæt varmen ned til 175 grader. Bag snurrerne i ca. 20 minutter. Afkøles på bagerist, spises lune eller kolde til fx suppe eller bare som en lækkerbisken.

Prøver du en af mine opskrifter, så snup et billede og læg det på Instagram – med hashtagget #sundtforto. Jeg vil med glæde følge med 😉 

Husk at tilmelde dig nyhedsbrevet med aktuelle opskrifter og forslag til menuer! 

Sundt for to deler ikke dine oplysninger med 3. part. Læs også privatlivspolitikken

Kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

*