ratatouille tærte

Ratatouille tærte

Noget mad hører udpræget en enkelt sæson til. Andesteg og risalamande fungerer bedst ved juletid, ligesom friske jordbær med mælk hører sommeren til. Men nogle retter kan man sagtens spise året rundt. Sådan har jeg det med tærter. Ofte bliver de tilpasset, så jeg bruger sæsonens grøntsager, og lige nu bugner det med aubergine og squash. Sammen med tomater, der også er i sæson, udgør disse grøntsager hovedingredienserne ikke bare i dagens tærte, men også i det, der normalt udgør en god ratatouille. Med andre ord har jeg lavet en ratatouille tærte, dog med et lille twist i form af halloumi ost.

Halloumi er en cypriotisk specialitet, der smager let af mynte. Osten er lavet på gede- og fåremælk. Er man ikke til det, så prøv i stedet en grillost lavet på komælk. Begge udmærker sig ved at blive sprøde udenpå og smelte indeni, når de kommer en tur på panden eller grillen. Kan man ikke skaffe hverken det ene eller det andet, så kan man i en snæver vending bare smuldre noget fetaost ud over ens ratatouille tærte, før den kommer i ovnen.

De kedelige ingredienser

Det er egentlig en lidt sjov tærte, for ingredienserne er hver for sig og i rå tilstand egentlig ikke særlig interessante. Spiser man aubergine eller squash uden at give dem ekstra smag i form af krydderier, er begge dele ret kedelige. Auberginen ser godt nok flot ud med den næsten sortlilla skræl. Den er imidlertid kedelig og underlig at bide i, så længe den er rå. Auberginen er velkendt både i det franske og det græske køkken (og her hører Cypern vel mere eller mindre også til), og den skal altså helst bages, steges eller grilles, før den er værd at spise. Det samme gør sig gældende med squash. Rå er squash intetsigende, men i en ratatouille bliver den fabelagtig lækker. Eller den skal bare lige en tur på grillen, så er den lækker. Og endelig er halloumi osten næsten lige så kedelig som aubergine og squash, før den kommer en tur på panden eller grillen. Så det er tre råvarer, der er ret intetsigende i rå tilstand. Sammen og efter lidt tilberedning og en gang krydderi forvandles de til en virkelig lækker helhed.

Sprød bund

Tærtebunden er en helt traditionel mørdej, men med rugmel i, så den bliver lidt grovere. Derudover har jeg valgt at bruge kagehvedemel i mørdejen, for det er min oplevelse, at bunden med kagehvedemel bliver lidt mere sprød. Det er måske kun en my, µ, eller to, der er tale om, men jeg synes, at man kan fornemme forskellen i konsistens. Kagehvedemel har et lavere indhold af gluten end normal hvedemel. I en tærte er det smart, fordi der jo ikke skal dannes fine glutenstrenge og luft – nærmere det modsatte. Tærten skal have en porøs krumme og ikke blive saftigt og sejt med store lufthuller.

ratatouille tærte

Fyldet består af aubergine, squash, tomater og halloumi, men har du for eksempel noget rød peber, vil det også være fint at komme ind. Jeg lægger fyldet pænt lagdelt, men det behøver man jo ikke gøre – smagen er den samme, synsindtrykket et andet. Server tærten med en god salat, så er aftensmaden klar.

Vil du have den rigtige ratatouille (hvis en sådan findes), så er der en opskrift her på ratatouille – helt simpelt.

Ratatouille tærte

Opskrift af Susanne PaghMåltid Hovedret, frokostType VegetarSværhedsgrad Medium
Hvor mange?

2

personer
Arbejdstid?

30

minutter
Bagetid?

30

minutter
Hviletid?

30

minutter
I alt?

1

time 

30

minutter

Ingredienser

  • 120 g kagehvedemel

  • 50 g rugmel

  • 1 knsp salt

  • 75 g smør

  • 2-3 spsk vand

  • Fyld
  • 1 squash

  • 1 aubergine

  • 1 rødløg

  • 2 tomater

  • 100 g halloumi

  • tørret oregano

  • olie til stegning  

  • 1 æg

  • 3-4 spsk skyr eller tilsvarende

  • salt, peber

  • 1 fed hvidløg

  • Tilbehør
  • Form: 12 x 32 cm

Sådan gør du

  • Tærtebund
  • Bland de to typer af mel med salt. Tilsæt smørret skåret i små stykker, og gnid smørret ind i de tørre ingredienser, indtil konsistensen er ligesom revet ost. Saml så dejen med en anelse vand.
  • Pak dejen ind i husholdningsfilm og lad den hvile i køleskabet i en halv time, mens du laver fyldet.
  • Fyld
  • Skær aubergine og squash i skiver ca. ½ cm tykke. Skær løg og tomater i tynde både. Skær halloumi i tynde skiver, max ½ cm tykke.
  • Varm en pande op til god varme med lidt olie. Steg aubergine- og squashskiverne i et par minutter på hver side, så de får lidt farve. De krydres undervejs med tørret oregano, salt og peber. Tag dem af panden og læg dem på et stykke køkkenrulle. Steg derefter halloumiskiverne 1-2 minutter på hver side. Læg til side.
  • Samling
  • Tænd ovnen på 200 grader varmluft. Find en tærteform frem ca 12 x 30 cm – gerne med løs bund. Læg bagepapir i bunden og giv form og bagepapir lidt olie.
  • Rul tærtedejen ud, så den passer til formen. Læg tærtedejen ned i formen, skær overskydende dej af, og prik dejen i formen med en gaffel. Læg evt et stykke bagepapir og tørrede kikærter ovenpå, så dejen holdes på plads under den første bagetid.
  • Sæt formen ind i ovnen på 200 grader varmluft i 10 minutter.
  • Hak hvidløget fint og bland det med æg og skyr. Tilsæt tørret oregano, salt og peber.
  • Når bunden er forbagt, tages den ud af ovnen. Sæt temperaturen ned til 180 grader varmluft.
  • Læg aubergine-, squash- og halloumiskiver lagdelt sammen med løg og tomater i både. Hæld ægge-skyr blandingen over.
  • Tærten bages i yderligere 20 minutter. Serveres varm, lun eller kold med salat til.

Bemærk

  • Halloumi er en cypriotisk ostetype, som udmærker sig ved at være fast, også når den grilles eller steges. Ret genialt.
  • Kan du ikke skaffe halloumi eller dens fætter, grillosten, så kan du altid smuldre lidt fetaost ud over tærten, før den kommes i ovnen.

Prøver du en af mine opskrifter, så snup et billede og læg det på Instagram – med hashtagget #sundtforto. Jeg vil med glæde følge med 😉

ratatouille tærte

Husk at tilmelde dig nyhedsbrevet med aktuelle opskrifter og forslag til menuer!

Sundt for to deler ikke dine oplysninger med 3. part. Læs også privatlivspolitikken

Kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

*