Hvis du er som mere end 8 ud af 10 danskere, skal du have risalamande juleaften. Men mange af os spiser ikke risalamande eller risengrød i øvrigt uden for juletiden. Der er altså overhængende fare for madspild i form af en pakke grødris, hvor der kun er taget meget lidt af. Derfor har jeg i år forsøgt noget helt andet, for den eneste type ris, vi faktisk spiser, er risottoris. Således har jeg lavet risalamande med risottoris, så jeg kan bruge resten af pakken med risottoris til noget andet. Og så bliver risalamanden ikke serveret med kirsebærsauce, men med honningristede mandler og appelsinsauce.
Risottoris? Jamen hvorfor?
Jeg har brugt risottoris til årets risalamande. Det kan godt være, at man tænker, at det kan man da ikke. Men det kan man fint. Risotto kan jo også være lidt som grød i konsistensen. Derudover er det tre kæmpestore fordele i min optik:
- For det første bliver risalamande kogt på risottoris meget luftig og let i konsistensen. Glem alt om tung risengrød, der lægger sig i maven som en af de store kettlebells fra fitnesscentret.
- For det andet tager det en brøkdel af den tid, som man ellers bruger på at koge risengrød. Min risotto kogte i 15-16 minutter, så var risene bløde uden at være kogt ud. Og risotto brænder ikke på… men den skal selvfølgelig passes ligesom en helt almindelig risotto med jævnlig omrøring, og der skal tilføres mere mælk løbende.
- For det tredje smager risalamanden bare meget, meget bedre. Ja, jeg siger det bare. Helt subjektivt vurderet selvfølgelig.
Med andre ord er der kun en enkelt årsag til at koge risengrød, nemlig at man simpelthen ikke kan komme i julestemning uden at have spist en portion ægte risengrød med kanel og smørklat-smør. Som nævnt er der risalamande på bordet hos mere end 80% af danskerne juleaften, det viser en analyse fra Landbrug & Fødevarer af, hvad danskerne spiser til jul. Det er derimod kun hver tiende, der får risengrød – og sikkert kun ganske få, der får både-og.
Risalamande med risottoris
Nogle ting er nu alligevel, sådan som de altid har været. Ikke mindst skal risottoen tilberedes i god tid og køle helt af. Ellers bliver det noget rod, når du blander flødeskum i den. Til gengæld skal du ikke blive forundret, når din risotto er nærmest flydende, mens den er varm. Den står og tykner, mens den køler af. Så du laver altså en flydende risotto, hvor du lige kan skimte riskornene i overfladen af mælken. Hmmm.. jeg håber, at den forklaring giver mening.
Når du laver risottoen, kan du vælge at komme en vaniljestang i – det er lidt luksus, men smager godt. Nogen kommer ikke salt i deres risengrød, når den skal bruges til risalamande. Jeg må dog indrømme, at jeg altid kommer en anelse salt i, bare sådan en knivspids. Det gør jeg også ofte, når jeg laver desserter i øvrigt.
Ingen kirsebærsauce?
I år har jeg eksperimenteret med et alternativ til kirsebærsaucen. Jeg har nemlig valgt at servere risalamanden med honningristede mandler og appelsinsirup. For mig er det ikke helligbrøde – jeg er nemlig vokset op med, at vi fik en jordbærkompot til risalamande. Sikkert fordi min mor havde tonsvis, eller i hvert fald en hel del kilo pluk-selv-jordbær i fryseren. Og så giver de honningristede mandler og appelsinsiruppen et godt modspil til den søde risalamande. Begge dele kan i øvrigt ligesom risalamanden forberedes på forhånd, så på den måde er det en genial dessert. Sådan efter en tung julemiddag, hvor man egentlig ikke rigtig orker at lave mere.
Og bliver det ikke jul uden kirsebærsauce, så laver man da bare det.
Risalamande med risottoris, honningristede mandler og appelsinsirup
Måltid DessertType JulSværhedsgrad Medium2
personer30
minutter16
minutter46
minutterRisalamande i moderne let og luftig udgave med risottoris
Ingredienser
½ dl risottoris
1 spsk kokosolie
½ dl vand
2 dl mælk
1 knsp salt
½-1 tsk vaniljepulver
25 g mandler
2 dl piskefløde
- Honningristede mandler
1 håndfuld mandler
1 tsk akaciehonning
Groft salt
- Appelsinsirup
Saft og revet skal af 1 appelsin
1 spsk sukker
Sådan gør du
- Smelt kokosolien i en kasserolle. Tilsæt risottorisene og rør rundt i et minut.
- Hæld derefter vand på, lad det koge op. Tilsæt nu lidt efter lidt mælk, alt imens risene småkoger.
- Rør i risottorisene med jævne mellemrum, indtil risene er kogt møre. Nu vil risottoen fortsat være ret flydende, men det ændrer sig, når den bliver kold.
- Smag risottoen til med vaniljepulver og salt.
- Sæt risottoen i køleskabet, indtil den er helt, helt kold.
- Skold og smut mandlerne, hak dem mediumfint – husk at gemme en hel mandel.
- Når risottoen er blevet helt kold, piskes flødeskummet meget blødt. Vend flødeskum, hakkede mandler og risotto sammen. Smag til med mere vanilje.
- Honningristede mandler
- Rist mandlerne på en tør pande, så de får lidt farve i kinderne.
- Tilsæt honning. Ryst panden, så honningen fordeler sig om mandlerne. Tilsæt et nip salt.
- Hæld mandlerne ud på et stykke bagepapir (og rengør panden med det samme). Hak mandlerne groft.
- Appelsinsirup
- Pres saften af appelsinen og riv skallen fint. Kog saft og skal op med sukker til en sirup. Køles helt eller blot let af.
- Servering
- Portionsanrettes med risalamande, lidt appelsinsirup ud over og ristede mandler på toppen. Husk en hel mandel!
Bemærk
- Gør det lettere at finde mandlen (og undgå diskussioner om halve og hele mandler) – lad være med at smutte den.
Prøver du en af mine opskrifter, så snup et billede og læg det på Instagram – med hashtagget #sundtforto. Jeg vil med glæde følge med 😉
Husk at tilmelde dig nyhedsbrevet med aktuelle opskrifter og forslag til menuer!