risotto med jordskokker

Risotto med jordskokker – serveret med stegt fisk

Risotto kommer i mange, nærmest uendelig mange variationer. Jeg var egentlig ikke så vild med risotto før i tiden. Så opdagede jeg imidlertid carnaroli risene, og de er eminent gode til risotto efter min mening. De giver en cremet, grødagtig risotto, men stadig så man både kan genkende og adskille risene. Her har jeg anvendt dem i en risotto med jordskokker, æble og hasselnødder til et stykke stegt fisk.

Ris i Italien?

Risotto stammer fra Italien. Historien om risotto er derfor ikke overraskende tæt knyttet til historien om risproduktion i Italien. Umiddelbart forbinder man måske ris med Asien, men faktisk er der blevet produceret ris i Italien siden middelalderen, hvor araberne bragte den til både Italien og Spanien. I Spanien blev risene anvendt til paella, mens italienerne udviklede blandt andet risottoen. Dele af det nordlige Italien var spansk regeret i en del af middelalderen, så det giver god mening, at man eksporterede de velsmagende ris til hjemlandet. Det viste sig nemlig hurtigt, at middelhavsklimaet var velegnet til produktion af især de korte ris, og ris blev solgt til eksobitante priser.

Der er ikke stor forskel på risotto tilbage i middelalderen og i dag. Ris, bouillon, lidt syre gerne i form af vin, løg og parmesan. Det er og bliver grundingredienserne i en risotto. Derfra kan den varieres i en uendelighed. Og det bliver den så sandelig også. Det, jeg godt kan lide ved risotto er, at den står som en klar og enkel ret, der også er utrolig velsmagende. Jeg er gået fra at være dybt skeptisk overfor risotto til at kunne se alle fordelene. Man kan for eksempel få brugt smårester, for en risotto skal ikke være med masser af fyld. Dertil er den meget blid i smagen, og den sætter jeg stor pris på. For år tilbage kunne maden stort set ikke blive for stærk, men nu er jeg i den modsatte ende af skalaen: maden skal smage, men enkelte smage skal ikke overdøve råvarerne.

Om risotto med jordskokker

Jeg har valgt at lave min risotto med jordskokker i dobbelt potens, nemlig både som små tern stegt bløde og som sprøde chips. Og så lidt friske æbletern dertil. Derudover ristede hasselnøddekerner.

Der findes flere forskellige typer af ris, der kan anvendes til risotto. En af de mest velkendte er aborio ris, men jeg har valgt at anvende carnaroli ris, der giver den helt rigtige konsistens efter min mening. Hvis du vil læse lidt mere om carnaroli ris, så har jeg skrevet lidt om det her, hvor jeg også kommer med opskriften på risotto med rejer og laks.

risotto med jordskokker

Risottoen behøver egentlig ikke mere, men jeg havde været en tur forbi fiskehandleren. Derfor blev min udgave serveret med et stykke kullerfilet, der blot er vendt i rugmel og stegt i olivenolie på en pande. 3-4 minutter på hver side er fint. Du kan også vælge i stedet at lave en enkel salat til. Blot må dressingen ikke være for syrlig, det ødelægger lidt den fine smag i risottoen.  

Risotto med jordskokker – serveret med stegt fisk

Opskrift af Susanne PaghMåltid GrøntType HovedretSværhedsgrad Medium
Hvor mange?

2

personer
Arbejdstid?

45

minutter
Kogetid?

18

minutter
I alt?

45

minutter

Risotto med jordskokker her serveret med stegt fisk

Ingredienser

  • ½ rødløg

  • 1 fed hvidløg

  • 250 g jordskokker

  • 1 æble

  • 25 g hasselnøddekerner

  • 100 g risottoris

  • 1 spsk æblecidereddike

  • ½ l grøntsagsbouillon

  • Timian

  • Salt, peber

  • 2 spsk fintrevet parmesan

  • Olivenolie

  • Serveret med
  • 200 g kullerfilet

  • 2 spsk rugmel

  • Salt, peber

  • Olivenolie

Sådan gør du

  • Start med hasselnøddekernerne – de skal nemlig blot en tur på panden, hvor de ristes 5-10 minutter. Tag dem af panden og gnid hinderne af. Hak dem groft. Stil til side.
  • Så er det tid for jordskokkechipsene: Rengør, men skræl ikke en enkelt af jordskokkerne, sådan af medium størrelse. Skær den i tynde, tynde skiver. Varm en pande op med godt med olivenolie til mediumvarme. Steg jordskokkeskiverne på begge sider, indtil de er fint lysebrune. Lad dem afdryppe på et stykke køkkenrulle. Giv dem lidt salt og sæt til side.
  • Herefter laves jordskokketernene: Varm en pande op med olivenolie. Skræl de resterende jordskokker og skær dem i små tern ca. ½ x ½ cm. Steg dem møre på panden ved medium-lav varme. Tag dem af panden og stil til side.
  • Endelig er det tid for at lave risottoen. Hak hvidløg og rødløg fint. Varm en lille gryde op med lidt olivenolie. Svits rødløg og hvidløg i olien, uden at løgene tager farve.
  • Tilsæt risottoris og rør rundt i et par minutter. Hæld æblecidereddike over og vend rundt.
  • Hæld nu grøntsagsbouillon over, så den dækker risene. Lad simrekoge. Nu vil risene opsuge væden, hvorefter der tilsættes mere bouillon. Det gentages, indtil risene efter ca. 18 minutter er færdigkogt – stadig med en anelse bid.
  • Smag risottoen til med timian, salt og peber. Skær æblet i små, fine tern. Vend dem sammen med jordskokketernene i risottoen. Til allersidst vender du fintrevet parmesan i risottoen.
  • Serveres med
  • Serveres straks for eksempel sammen med et stykke kullerfilet eller anden fast hvid fisk, der er vendt i rugmel og stegt på en pande i 3 minutter på hver side.

Bemærk

  • I stedet for æblecidereddike kan hvidvin absolut anbefales.
  • Risotto er ikke en simreret, der står i timevis. Så vær klar til at spise, når risottoen er klar.
risotto med jordskokker

Prøver du en af mine opskrifter, så snup et billede og læg det på Instagram – med hashtagget #sundtforto. Jeg vil med glæde følge med 😉

Husk at tilmelde dig nyhedsbrevet med aktuelle opskrifter og forslag til menuer!

Sundt for to deler ikke dine oplysninger med 3. part. Læs også privatlivspolitikken

Kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

*