rødkålsskud som chips

Rødkålsskud som chips – den ukendte grøntsag

Jeg kan godt lide at udfordre mig selv. Derfor får jeg jævnligt Kiselkassen fra Aarstiderne.com, for heri finder jeg ind imellem grøntsager, som jeg bare ikke har set andre steder og heller ikke kan google mig klogere på. Sådan et tilfælde er de her rødkålsskud, som var i den seneste kasse. Gode råd var dyre. Det var fine skud med flot farve og formede blade, men hvad skulle de bruges til?  

rødkålsskud

Jeg startede med at bide i dem. Stænglerne skulle helt sikkert ikke bruges i rå tilstand, men bladene smagte ok. Så googlede jeg lidt, men uden at blive meget klogere. Sidste livline blev en mail til Aarstiderne, hvor jeg beskrev min tvivl og mit umiddelbare forslag om at sautere dem. Svaret, der kom retur, var noget i denne stil: “Man skal være lidt af en eventyrer, når man vælger Kiselkassen.” Jo tak, det var gået op for mig, så jeg var glad for, at de længere nede i mailen skrev, at sauterede skud lød rigtigt. Og så kom de med yderligere et par forslag. Jeg har brugt et af dem i gårsdagens menu, der blev til stegt torskefilet med grov mos af jordskokker og kartofler samt chips af rødkålsskud. Dertil i øvrigt en gulerodssalat. Alt sammen – på nær fisken – fra Kiselkassen. 

Dagens menu 

“Jeg kunne nøjes med det her,” sagde den skæggede og tog fat i skålen med mos af jordskokker og kartofler garneret med chips af rødkålsskud. Jep, det smagte også rigtig godt – men resten af menuen røg nu også ned. Menuen bestod af en grov mos, salat og fisk. Der må gerne være stykker af jordskokker eller kartoffel i mosen, så der er lidt modstand og bid. Salaten er bare revne gulerødder med tørrede tranebær og mandler. Og så endelig det, der måske burde være hovedpersonen, nemlig et stykke torskefilet vendt i rugmel og stegt på panden. Men helt ærligt så tog mos og ikke mindst de sprøde chips af rødkålsskud hele opmærksomheden. Resten var bare fint tilbehør. Sådan som jeg i øvrigt ofte tænker, når jeg sammensætter et måltid. Først vælger jeg grøntsagerne og tilberedningen af dem, og så ser jeg på, om der er behov for mere. 

Tips og tricks 

Det her er en af de menuer, hvor jeg vil anbefale, at du gør alting klar, før du tænder for kogepladerne. Skræl rodfrugter, lav salaten og gør både rødkålsskud og fisk klar. Det skyldes, at det hele lige pludselig går meget hurtigt, så ved at være forberedt, sparer du en svedig pande – din egen. 

Når nu du ikke lige kan skaffe rødkålsskud, så anvend bare grønkål i stedet for.     

Detaljer

Hvor mange?

2 personer

Arbejdstid?

40 minutter

Alt i alt?

40 minutter

Hvor svært?

Normal

Ingredienser

  • 225 g torskefilet

  • 2-3 spsk rugmel

  • olivenolie til stegning

  • salt, peber

  • Gulerodssalat
  • 250 g gulerødder

  • 1 lille håndfuld tørrede tranebær

  • 1 lille håndfuld mandler

  • 1 spsk æblecidereddike

  • 2 spsk rapsolie

  • salt, peber

  • Grov mos
  • 250 g jordskokker

  • 400 g kartofler

  • 2 spsk rapsolie

  • lidt kogevand

  • salt, peber

  • Chips af rødkålsskud
  • 2-3 håndfulde blade og blomst af rødkålsskud

  • 1 spsk rapsolie

  • salt

Sådan gør du

  • Skræl rodfrugterne, skær jordskokker og kartofler i mindre stykker i en gryde. Sæt dem over og koge.
  • Gulerodssalat
  • Hak mandlerne groft. Riv de skrællede gulerødder. Vend dem med tranebær og hakkede mandler. Hæld en dressing af æblecidereddike og rapsolie smagt til med salt og peber over. Lad det trække, mens resten af menuen laves.
  • Chips af rødkålsskud
  • Tænd ovnen på 150 grader almindelig ovnvarme. Læg et stykke bagepapir på en bageplade. Hæld rødkålsskuddene ud over og vend dem med lidt rapsolie. Drys med salt. Sæt pladen i ovnen i ca. 15 minutter, indtil skuddene er sprøde. Der skal vendes i dem undervejs.
  • Fisk
  • Hæld olie på en pande og varm den op til medium varme. Vend torskefileterne i rugmel og giv dem et generøst drys salt og peber. Steges på panden ca. 3 minutter på hver side. Holdes varme, indtil resten af menuen er klar.
  • Mos af jordskokker og kartofler
  • Når rodfrugterne er kogt møre, hældes vandet fra i en skål. Rodfrugterne dampes helt tørre.
  • Mos dem med et piskeris eller lignende. Hæld derefter olie samt en lille smule a la 1-2 spsk af kogevandet ved. Giv desuden et vrid friskkværnet peber. Rør så det hele sammen til en grov mos, hvor der stadig er masser af struktur i. Evt kan du tilsætte mere olie og kogevand. Smag til med mere peber – og hold igen med salt, hvis du har tilsat salt til kogevandet.
  • Servering
  • Anrettes på en lun tallerken med de færdige chips af rødkålsskud, gulerodssalat og fisk og serveres straks.

Prøver du en af mine opskrifter, så snup et billede og læg det på Instagram – med hashtagget #sundtforto. Jeg vil med glæde følge med 😉 

Husk at tilmelde dig nyhedsbrevet med aktuelle opskrifter og forslag til menuer! 

Sundt for to deler ikke dine oplysninger med 3. part. Læs også privatlivspolitikken

Kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

*