rugboller med valnødder

Rugboller med valnødder, gulerødder og kerner

Vi får ofte sandwich til frokost, og brødet her skal helst være både sundt og mættende uden at lægge sig betontungt i maven. Det opfylder de her rugboller med valnødder, gulerødder og kerner fuldt ud. At de smager godt, er tillige et krav, der naturligvis skal være opfyldt.  

Den lette løsning 

Bollerne er koldhævede, dvs de tilbringer natten i køleskabet. Dernæst kræver de ikke meget æltning eller røren rundt. De skal basalt set bare mixes sammen, og så gør tiden resten.   

Men brød er jo ikke sundt? Eller? 

Jeg er bestemt ikke nogen sundhedsguru, så jeg prøver egentlig bare at samle sammen, hvad jeg læser og prøve at kvalitetssikre det bedst muligt. Jeg har bl.a. været forbi I form, Berlingske og Videnskab.dk i min søgen. Så tag ikke det følgende som den ultimative sandhed – det giver blot mening for mig, og om det også gør for dig, skal du selv vurdere. Brug din kritiske sans her, som du sikkert altid gør med det, du læser eller hører.  

Om brød er sundt eller ej, handler om indholdet og den måde, det er blevet behandlet på. Det sidste med, hvordan det er blevet behandlet, styrer du selv, når du selv bager. Tag dernæst et kig på ingredienslisten, og er der kun hvidt mel, gær og vand i det, så er der altså ikke så mange byggesten til kroppen i det. Kerner, gulerødder og groft mel er derimod gode til både at mætte og holde maven i gang. Spiser man fuldkorn, så falder risikoen efter sigende for en række sygdomme – måske fordi man så ikke fylder sig med en masse andet? Måske fordi der er gode ting i fuldkorn? Og apropos det med at fylde sig med en masse andet – så skal der jo altså stadig masser af grøntsager på tallerkenen, mens brødet er mere en nydelsesvare.  

Hvad skal man vælge? 

Skal brød betragtes som en nydelsesvare, skal du først og fremmest vælge et brød, du nyder at spise.  Og så skal der af hensyn til sundhed, mæthed etc indeholde kerner, der også giver godt tyggearbejde til kæberne. Men vær obs på, at mange kerner også er lig med kalorier… Bager du selv, så vær endelig doven og vælg det langtidshævede brød. Den lange hævetid betyder, at vitaminer og mineraler, der er bundet til kornets skaldele, frigives, så de lettere optages i kroppen. Det kræver selvfølgelig at skaldelene ikke er fjernet fra melet, så groft mel med fuldkorn er at foretrække. Og endelig giver grøntsager højere fiberindhold – og bedre fugtighed i brødet.  

Boller med grønt 

Rugbollerne bliver meget mørke uden helt at ligne rugbrød. Er man til en lidt lettere og lysere bolle, så er gulerodsbollerne her et godt bud. De er i øvrigt også koldhævede.

Generelt er det smart at komme grønt i bollerne – uanset om det er gulerødder, som man nok oftest ser, eller som her spinat og squash. Det grønne islæt sørger nemlig for, at bollerne får tilført noget ekstra fugt og dermed holder sig friske i lidt længere tid.

rugboller med valnødder

Detaljer

Hvor mange?

8-10 stk

Arbejdstid?

30 + 10 minutter

Hæve- og bagetid?

1 nat + 30 minutter

Hvor let?

Enkle

Ingredienser

  • ½ l lunkent vand

  • 15 g gær

  • 1 spsk mørk sirup

  • 2 spsk skyr

  • 1-2 revne gulerødder

  • 175 g blandede kerner og frø (græskarkerner, solsikkefrø, hørfrø)

  • 25 g valnødder

  • 2 tsk groft salt

  • 270 g rugmel

  • 270 g hvedemel (gerne manitoba)

Sådan gør du

  • Dag 1
  • Riv gulerødderne og hak valnødderne groft.
  • Rør gær ud i vandet. Tilsæt sirup og skyr. Dernæst røres revne gulerødder, frø og kerner i.
  • Tilsæt rugmel og salt. Slut af med at røre hvedemelet i. Dejen skal være som en meget solid havregrød.
  • Dæk skålen med husholdningsfilm og sæt den i køleskabet natten over.
  • Dag 2
  • Tag skålen ud af køleskabet ca. 1 time før, du vil bage, så den lige når at temperere.
  • Læg bagepapir på to bageplader og tænd for ovnen på 210 grader varmluft. Har du mulighed for at tilsætte damp, så gør endelig det.
  • Sæt bollerne på de to plader med to skeer. Dejen er for blød til at kunne formes med hænderne, men fugt hænderne med lidt vand og glat overfladen på bollerne. Sæt pladerne i ovnen i ca. 30 minutter, indtil bollerne er gennembagte. Det kan du høre ved at banke dem under bunden. Lyder det hult, er de klar. Afkøles på bagerist.

Prøver du en af mine opskrifter, så snup et billede og læg det på Instagram – med hashtagget #sundtforto. Jeg vil med glæde følge med 😉 

Husk at tilmelde dig nyhedsbrevet med aktuelle opskrifter og forslag til menuer! 

Sundt for to deler ikke dine oplysninger med 3. part. Læs også privatlivspolitikken

Fokussøgeord:  

Rugboller med valnødder 

Snippet tekst: 

Disse rugboller med valnødder, gulerødder og kerner kan man spise stort set døgnet rundt: fra morgenmaden, som sandwichbrød til frokost og med et stykke ost eller marmelade til natmaden.  

Kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

*