Rustik suppe med grønkål og hvide bønner

Det kan godt være, at det går den rigtige vej mod lysere tider, men temperaturen følger da slet ikke med i rigtig retning. Det bliver hundekoldt i de kommende dage, og det kalder i den grad på at få varmen indefra. En god, fyldig og rustik suppe er lige, hvad der bør stå på menuen sådan en dag, hvor vinden rusker i træerne under en gråtonet himmel, og termometeret kryber nedad.

Har man ikke lyst til at bevæge sig udenfor, så er det heldigvis en suppe, der kan laves meget efter det forhåndenværende søms princip, dvs. man tager, hvad skabe og grøntsagsskuffe byder på. Grøntsagerne choppes i mundrette stykker, og så suppleres der med et par passende dåser. Det lyder ikke særlig svært – og det er det heller ikke.

Som regel har jeg en dåse hakkede tomater og også enten bønner eller kikærter ligeledes på dåse. Dermed tager suppen heller ikke lang tid at tilberede. Indrømmet, man får en suppe, der bliver lige en tand bedre med friskkogte bønner/kikærter, men det kræver så også, at man starter dagen før med at sætte dem i blød. Og hvem gør det… jeg husker det i hvert fald ikke altid.

rustik suppe

Fra italienske mamaer til russiske bondekoner

Suppen her er ikke min opfindelse – den findes i utallige variationer fra italienske landkøkkener over ungarske gryder til russisk bondekost. Det rustikke går igen hele vejen og nok af to årsager. Dels er de grove grøntsager dem, der er til rådighed, når man ikke lige kunne få fløjet peruvianske asparges ind, og dels fylder sådan en rustik suppe godt i maven. Den er ikke stærk i smagen, men alligevel kraftfuld.

Den skæggede: “Den smager godt.”

Som vanligt havde den skæggede en kommentar til min kreation. Nogle gange er det meget gennemtænkt, før han formulerer sin dom, andre gange kommer det hurtigt og uden videre overvejelse. Sådan var det her kort og godt: “Den smager godt, den her suppe”. Ikke så mange superlativer, men meningen var sådan set også klar nok.

Detaljer

Hvor mange

2 personer

Arbejdstid

15 minutter

I gryden

15 minutter

Hvor svær?

Ret let

Ingredienser

  • 1 fed hvidløg

  • 1 porre

  • 1 rød peberfrugt

  • 2-3 håndfulde fintsnittet grønkål (over det lave gærde og direkte til køledisken i grøntafdelingen, her finder du færdighakket grønkål, og det er helt fint her)

  • 1 dåse hakkede tomater

  • 1/2 dåse hvide bønner

  • 1/2 l grøntsagsbouillon

  • 1/2 dl æblecidereddike

  • Olivenolie

  • Timian, tørret er fint

  • Salt, peber

  • Serveres med revet parmesan og groft brød

Sådan gør du

  • Hak hvidløget helt fint og skær porren i ringe/tynde skiver. Skær peberfrugten i små tern. Varm en gryde med et skvæt olivenolie op. Svits hvidløg og porre et par minutter, uden at det tager farve. Tilsæt peberfrugtternene og lad det svitse med et minuts tid.
  • Tilsæt så æblecidereddiken og lad den koge ind/fordampe til ca. det halve. Så er det i med de hakkede tomater og den hakkede grønkål. Hæld grøntsagsbouillon over, så konsistensen bliver passende. Krydres med timian, salt og peber.
  • Lad suppen simre et kvarter. Så snupper du stavblenderen og giver suppen et par omgange, den skal ikke være fint pureret, man skal stadig kunne se, hvad man spiser. Hæld de hvide bønner i og varm suppen igennem. Smag til med timian, salt, peber og evt. lidt mere æblecidereddike, hvis den mangler syre.
  • Riv parmesan over suppen ved bordet og server den med groft brød.

Kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

*