flettet havrebrød

Rustikt flettet havrebrød

Det er det indre, der tæller. Sådan siger man, men det er jo ikke helt rigtigt. Udseendet betyder da også ret meget, i hvert fald når det gælder mad og som her brød. Et enkelt brød kan blive noget helt særligt, hvis det bliver præsenteret helt særligt. I stedet for et helt almindeligt brød har jeg lavet et rustikt flettet havrebrød. Server det som et madbrød eller bare som et helt almindeligt groft brød, hvor du nu end bruger det. Det er forholdsvis hurtigt at lave – og indeholder kun helt almindelige ingredienser, som du helt sikkert har i køkkenskabene.

Havrebrødet er egentlig ikke noget specielt. Det består helt enkelt af vand, gær, lidt sirup, havregryn og to slags mel. Men når man så fletter dejen i stedet for at lave et brød uden dikkedarer, så bliver det noget specielt. Sådan et rustikt flettet havrebrød ser nemlig ret imponerende ud med den flettede overflade. Inden under skorpen, der er meget sprød, gemmer der sig et fint havrebrød, der udmærker sig ved at smage himmelsk nybagt og næsten lige så godt, når det har overnattet i en plastpose til næste dag.

flettet havrebrød

Fletningen

Fletteteknikken kan være lidt svær. Jeg har flettet med otte ”dej-snore” eller pølser, men mindre kan sagtens gøre det. Vigtigst er det, at dejen kommer til at hænge fint sammen igen som et samlet brød. Det med at rulle ”dej-snorene” ud, kan være lidt tricky. Glutenindholdet i dejen modarbejder nemlig alle dine anstrengelser med at rulle dejen ud. Det betyder, at så snart du giver slip på dej-snoren, bliver den som en elastik og trækker sig sammen. Virkelig irriterende. Jeg har fundet ud af, at det kan betale sig at rulle en dej-snor lidt ud, lade den hvile, mens du ruller de andre lidt ud. Så tager du fat i den første igen, og så fremdeles. Med tålmodighed lykkes det.

Selve fletningen kan man selvfølgelig prøve at gøre helt systematisk. Det har man måske forudsætningerne for, hvis man har langt hår og er vant til at sætte det i fletning. Men jeg har altid haft kort hår, der absolut ikke kan flettes. Derfor har jeg forsøgt mig lidt frem her og både prøvet at anvende guides fra Youtube og bare egen ”prøven sig frem”. Det sidste virker altså rigtig fint for mig. Sørg for at holde øje med, om der bliver dej-snore, der kommer til at ligge samlet øverst, det bliver ikke så pænt. Og afslut med at putte enderne ind under brødet, så der er styr på dem. Så bliver det rigtig fint.

flettet havrebrød
Rul dejen ud i otte dej-snore til fletningen
flettet havrebrød
Flet brødet gerne lidt tilfældigt – så bliver brødet lidt rustikt at se på

Tips til koldhævning

Denne gang er det ikke lavet som koldhævet brød. Det er ellers en metode, som jeg virkelig sværger til, fordi det er så nemt og giver lidt ekstra til smag og konsistens. Har du tid til at vente med det nybagte brød til dagen efter, kan det sagtens lade sig gøre. Du skal blot nøjes med 15 g gær, følge opskriften frem til hævning. Så sætter du skålen med dej i køleskabet til næste dag. Tag dejen ud af køleskabet og lad den temperere lidt. Derefter fletter du brødet og følger opskriften i øvrigt.

Rustikt flettet havrebrød

Opskrift af Susanne PaghMåltid BrødType BrødSværhedsgrad Medium
Hvor mange?

1

stk
Arbejdstid?

30

minutter
Bagetid?

30

minutter
Hævetid?

1

time 

15

minutter
I alt?

2

timer 

15

minutter

Ingredienser

  • 20 g gær

  • 4 dl lunt vand

  • 1 spsk lys sirup

  • 100 g grovvalsede havregryn

  • 200 g manitobamel (hvedemel med højt proteinindhold)

  • 175 g durummel

  • 1 spsk groft salt

  • 1 spsk olie

  • 1 æg (til pensling)

  • Tilbehør
  • Evt. hulbageplade

Sådan gør du

  • Rør gæren ud i det lune vand. Tilsæt lyssirup og olie. Rør derefter de grovvalsede havregryn i.
  • Tilsæt nu først manitobamelet og derefter salt og til sidst durummel lidt ad gangen. Rør dejen sammen med røremaskine eller med håndmixeren med dejkroge. Dejen skal slippe kanterne, men må ikke være tør. Det kan være en fordel at holde igen med durummel.
  • Lad dejen hæve i skålen i ca. 1 time.
  • Del nu dejen i 8 lige store portioner. Rul hver portion ud i en lang pølse, ca. 25 cm lang og fingertyk. Saml de otte pølser og flet dem nu. Du behøver ikke et særligt mønster – jeg fletter lidt tilfældigt og sikrer egentlig blot, at det bliver et pænt, samlet og højt brød. Afslutningen putter du ind under brødet, så der bliver samling på enderne.
  • Flyt brødet over på bagepladen. Hvis det er en hulbageplade, skal den have lidt olie inden. Ellers et stykke bagepapir (der skal ikke bagepapir på hulbagepladen).
  • Tænd ovnen på 205 grader varmluft og gerne damp. Når ovnen er varm, har brødet efterhævet i ca. 15 minutter. Så er det klart til at blive penslet med vand eller sammenpisket æg og bagt i ca. 30 minutter. Brødet afkøles på en rist.

Husk at tilmelde dig nyhedsbrevet med aktuelle opskrifter og forslag til menuer!

Sundt for to deler ikke dine oplysninger med 3. part. Læs også privatlivspolitikken

Prøver du en af mine opskrifter, så snup et billede og læg det på Instagram – med hashtagget #sundtforto. Jeg vil med glæde følge med 😉

flettet havrebrød

Kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

*