safran cookies

Safran cookies

Safran er verdens dyreste krydderi. Men det er også et mega fint krydderi, som både giver farve og smag til maden. Oplagt til retter med fisk, men herhjemme kender vi det måske mest fra svenskernes luciaboller, der krydres med safran. Men vi kan faktisk gå hele vejen i det søde køkken og anvende safran i kager. Her har jeg bagt safran cookies, som smager dejligt og som samtidig har en lidt gylden farve. Den skæggede kalder dem for ”luftsmåkager”. Det er ikke helt forkert, for de hæver op og bliver lidt makronagtige med luft inden i.

Safran er ikke blot et dyrt krydderi i dag, vist nok verdens dyreste krydderi. Det har det faktisk alle dage været, sikkert fordi produktionsmetoden er så vanskelig. Derfor er svindel også et ord, der gennem tiden har været forbundet med safran, og man skal stadig se sig godt for. Hvis du ser stødt safran, så gå uden om det. Der er nemlig ret stor risiko for, at det ikke er ren safran. Her gælder den gode gamle om, at det er for billigt til at være sandt, ja, så er det nok ikke den ægte, rene vare. Når safran er så dyrt, skyldes det, at safran er støvfang fra safrankrokus, crocus sativa, og der går ca. 250.000 støvfang på et kilo safran. Det er altså ret meget, især når de høstes ved håndkraft. Prøv i øvrigt at google safrankrokus – du vil se nogle fine blomster.

Safran har en meget karakteristisk smag, lidt a la honning, og så giver det den mest fantastiske gule farve. Og det er netop den gule farve, som gør safran så attraktiv. Safran kan nemlig bruges til at farve alt fra svenske luciaboller til tøj i oldtiden!  

Fra elskovsmiddel til krigsbytte

Man mener, at safran har sin oprindelse i oldtidens Iran og har været anvendt i flere tusind år i Mellemøsten og Asien. Herfra er safran kommet til Europa – sammen med historier om, hvordan safran kunne være et elskovsmiddel og havde medicinske egenskaber. Krydderiet har endda været årsag til en krig i 1300-tallet. Her var den store efterspørgsel efter safran årsag til, at et fragtskib på vej mod Basel blev erobret af pirater. De blev dog nødt til at levere fangsten tilbage, men oplevelsen betød, at der blev etableret safranmarker ikke bare i Spanien, hvor man havde dyrket safran siden 900-tallet, men også i Schweiz og England.

Om mine safran cookies

Safran og småkager er ikke en kombination, man så ofte ser i danske opskrifter. I det hele taget synes jeg ikke, at safran er noget, man ser meget i hverken den søde eller det salte køkken herhjemme. Måske fordi safran er så dyrt. Måske fordi vi bare ikke rigtig har samme tradition som fx svenskerne for at anvende safran. Uanset hvad er det imidlertid et forsøg værd.

Dejen til de her cookies er superlækker at have med at gøre. Man får simpelthen lyst til at rulle små kugler af den. Det er en cookie, der er lidt til den søde side, så jeg valgte at servere den sammen med en portion is. Ikke dårligt. Du kan i øvrigt sagtens opbevare småkagerne i en kagedåse i en uges tid, uden at de mister knas, smag eller sprødhed.

Safran cookies

Opskrift af Susanne PaghMåltid Sødt og syndigtType SmåkagerSværhedsgrad Let
Hvor mange?

18

stk
Arbejdstid?

30

minutter
Bagetid?

15

minutter
I alt?

45

minutter

Sprøde cookies – perfekte til is

Ingredienser

  • 0,25 g safran

  • 1 tsk vand

  • 100 g blødt smør

  • 125 g sukker

  • 1 tsk revet appelsinskal

  • 100 g kagehvedemel

  • ½ tsk hjortetaksalt

Sådan gør du

  • Tænd ovnen på 150 grader varmluft. Læg bagepapir på en bageplade. Udblød safrantrådene i 1 tsk vand i et par minutter.
  • Pisk smør og sukker sammen.
  • Tilsæt safran og vandet sammen med revet appelsinskal.
  • Bland hjortetaksalt og mel og rør det i dejen. Saml dejen med håndkraft.
  • Rul 18 kugler og sæt dem på bagepladen med lidt afstand. De skal hverken trykkes flade eller andet. Bag småkagerne ved 150 grader varmluft i ca. 15 minutter.
  • Lad dem køle af på en bagerist – og opbevar dem i en tætsluttende kagedåse.

Bemærk

  • Server dine safran cookies til en god is

Husk at tilmelde dig nyhedsbrevet med aktuelle opskrifter og forslag til menuer!

Sundt for to deler ikke dine oplysninger med 3. part. Læs også privatlivspolitikken
safran cookies

Prøver du en af mine opskrifter, så snup et billede og læg det på Instagram – med hashtagget #sundtforto. Jeg vil med glæde følge med 😉

Kilde: Børsen

Kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

*