salat a la chevre chaud

Salat a la chevre chaud

Der findes mange variationer over en salade chevre chaud. Altså en salat med varm gedeost. Enhver café med respekt for sig selv har salater på menukortet, og mange af dem har også en salade de chevre chaud. Salade chevre chaud består ud over den varme gedeost af salat, ristet brød og stort set altid valnødder. Hvad der derudover kommes i salaten, afhænger af kokken, stedet og årstiden. Men jeg synes nu, at jeg kommer lidt langt væk fra salatens franske ophav i min udgave, og derfor har jeg valgt at kalde den for salat a la chevre chaud. Se opskriften nedenfor – men spring ikke over teksten indimellem. Her kommer jeg med tips til salaten – og en lille historie.

Nogen vil helt instinktivt rynke næsen, når de ser salaten på et menukort. Det er bestemt ikke alle, der er faldet for gedeost, måske fordi den kan have skarp smag og duft. Men den findes altså også i en mild udgave. Egentlig burde jeg ikke kunne udstå gedeost, for jeg kan bare ikke klare lugten af ged i levende live. Faktisk omlagde jeg for en del år siden min løberute, fordi jeg på ruten skulle passere en indhegning, hvor der ind imellem gik geder. Skulle jeg forbi dem, var det med tilbageholdt åndedræt, så mindst mulig luft med gedelugt kom indenbords.

Men selv om jeg således burde undgå enhver kontakt med gedeost, så er jeg faktisk ret glad for den, når bare den ikke er for stærkt smagende eller lugtende.

Salat a la chevre chaud

Som sagt findes der sikkert mange udgaver af salade chevre chaud, sikkert lige så mange som der findes franske husstande. Min udgave er lavet med tanke for, at det er vinter, og man derfor skal have en salat, der er mættende og eventuelt også lidt lun eller varm. I forhold til gedeosten skal salaten indholde noget, der er lidt i opposition til gedeosten. Jeg har derfor valgt at lave en lidt vinterlig, rød udgave med rød spidskål, bagte rødbeder, syltede rødløg og de lækre granatæblekerner. Derudover har jeg denne gang valgt at give salaten godt med fylde i form af grønne linser. På den måde kan salaten sagtens fungere som aftensmad på en aften, hvor man ikke er ved at dø af sult. Eller den kan være en god frokostanretning.

Hvilket brød?

Jeg forestiller mig, at der i den oprindelige udgave har været anvendt et lidt halvtørt baguette. Derfor vil jeg anbefale et lyst brød, gerne et brød, der er ved at blive kedeligt. Kerner og frø er ikke nødvendige, men gør heller ingen skade. Er det almindelig ”skive-størrelse”, så halvér dem, så det bliver mere som en baguette og passer til en skive gedeost.

De syltede rødløg

Lynsyltede rødløg tager ikke lang tid at forberede, og de kan spises allerede efter en halv times tid. De kan også, hvis de får lov, holde sig i 1-2 uger i køleskabet. Mine gør sjældent, for ud over at bruge dem på salater, er de også gode ovenpå smørrebrød. Opskriften finder du bl.a. her. Lav gerne dobbelt portion, så har du til et stykke tid.

Salat a la chevre chaud

Opskrift af Susanne PaghMåltid Grønt, hovedretType VegetarSværhedsgrad Let
Hvor mange?

2

personer
Arbejdstid?

30

minutter
Kogetid?

20

minutter
Total time

1

time 

10

minutter

En vinterlig udgave af salade chevre chaud

Ingredienser

  • ¼ rødt spidskål

  • 2-3 rødbeder af medium størrelse

  • 100 g grønne linser

  • ½ rulle gedeost

  • 1 håndfuld rucola

  • 6-8 skiver baguette

  • syltede rødløg

  • ½ granatæble

  • 1 håndfuld valnøddekerner

  • timian, salt, peber

  • rapsolie

  • Dressing
  • 1 tsk honning

  • 1,5 spsk balsamicoeddike

  • 2,5 spsk rapsolie

  • salt, peber

Sådan gør du

  • Sæt allerførst de grønne linser over og koge – følg anvisningerne på posen. De må gerne have en anelse bid, så kog dem ikke ud.
  • Tænd ovnen på 180 grader varmluft. Skræl rødbederne og skær dem i skiver på langs på ca 4-5 mm tykkelse. Læg dem på en bageplade med bagepapir, så de ligger i 1 lag. Giv lidt rapsolie, salt og timian. Sæt dem i ovnen i ca. 20 minutter, indtil de er gennembagte.
  • Skær spidskål ultratyndt, vend den med ½ tsk salt og ½ tsk sukker. Det gør den blød og mør.
  • Rør en dressing af honning, balsamicoeddike og rapsolie. Når de grønne linser er færdigkogt, hældes overskydende vand fra. Bland linserne med lidt af dressingen.
  • Skær brødet i skiver og læg dem ind i ovnen ved siden af rødbederne. Når brødet er blevet lidt ristet, lægges skiver af gedeost ovenpå og varmes med 5-6 minutter.
  • Nu skal salaten samles: Spidskål vendes med de grønne linser. Derefter kommes rucola på sammen med resten af dressingen. Frigør kernerne fra granatæblet og drys dem over salaten sammen med valnøddekerner i mindre brud. Øverst kommes brødskiverne med gedeost, syltede rødløg, granatæblekerner og valnøddekerner.

Husk at tilmelde dig nyhedsbrevet med aktuelle opskrifter og forslag til menuer!

Sundt for to deler ikke dine oplysninger med 3. part. Læs også privatlivspolitikken
salat a la chevre chaud

Prøver du en af mine opskrifter, så snup et billede og læg det på Instagram – med hashtagget #sundtforto. Jeg vil med glæde følge med 😉

Kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

*