salat a la salade nicoise

Salat a la salade nicoise

Her i strandhytten har vi en tradition, hvad angår ferien. Mere præcist efter ferien, hvor vi traditionelt altid og uden undtagelse en af de første dage får en salade nicoise. Gerne helt efter forskrifterne med tun, oliven, kartofler, grønne bønner og en sennepsdressing. Dagens salat er inspireret heraf, men også kun inspireret. Det er en salat a la salade nicoise, fordi den indeholder nogle af de samme ingredienser, nemlig kartofler, tun, æg og sennepsdressingen.

Hvorfor lige salat – og salade nicoise – efter ferien?

Vi får altid eller i hvert fald meget ofte salade nicoise eller en salat inspireret heraf en af de første dage efter en veloverstået ferie. Det skyldes hele tre ting.

For det første er jeg ofte helt vild efter at få rå grøntsager indenbords. Ofte går jeg nemlig udenom grøntsagerne, når ferien går til steder, hvor det ikke anbefales af drikke vandet fra hanen – for hvad mon kokken skyller grøntsagerne i…? For det andet er salat let mad at lave, især når man efter en ferie har travlt med at få gjort klar til hverdagen igen, eller eventuelt allerede er sprunget ud i hverdagen lige med det samme. Og endelig for det tredje, og det der altid udløser salade nicoise eller noget, der ligner, minder det mig om en ferie i Sydfrankrig for mange år siden. Det var nemlig her, jeg første gang stiftede bekendtskab med den lækre salat. En salat jeg straks måtte genskabe, da vi var tilbage i Danmark.

Dagens salat a la salade nicoise

Dagens salat er som nævnt ikke en ægte salade nicoise. Den kan du til gengæld finde opskriften på her. Dagens salat er baseret på små, kogte kartofler fra dagen før. I det her tilfælde er det de blå congo kartofler, som giver salaten et helt specielt udseende. De blå kartofler smager fuldstændig som andre kartofler, og behandler man dem ordentligt, koger de ikke ud. Tilsæt kogevandet lidt citron og lad kartoflerne beholde skindet på, så bevarer de fint den flotte blåviolette farve hele vejen igennem. Hvis du vil læse mere om de blå kartofler, så tjek indlægget her om blå kartoffelpizza.

Dertil har jeg valgt en rigtig forårsgrøntsag, nemlig grønne asparges. Jeg må indrømme, at de ikke er danske, men de er sprøde og friske. Og så selvfølgelig både tun og kogte æg. Som regel koger jeg æggene smilende, men denne gang valgte jeg en mere fast udgave. Eller valgte og valgte – måske var det mere et spørgsmål om, at jeg ikke lige havde tjek på tiden.

Ud over det hele skal der en sennepsdressing. Den går jeg aldrig forkert med her i huset. Den skæggede er nemlig topfan af sennepsdressing.

Lækkert og let tilbehør

Hvis salaten skal serveres som en frokostret, er det ikke nødvendigt med brød til. Men vi skulle have den som aftensmåltid, og derfor ville jeg gerne give lidt mere pondus i retten. Jeg havde en halv rulle gedeost og noget af mit gode, hjemmebagte brød. Skær et par tynde skiver brød, læg et par skiver gedeost imellem og grill dem i ovnen. Det smager virkelig godt. Både til salat a la salade nicoise og meget andet.  

Salat a la salade nicoise

Opskrift af Susanne PaghMåltid FiskType HovedretSværhedsgrad Let
Hvor mange?

2

personer
Arbejdstid?

25

minutter
Kogetid?

8

minutter
I alt?

25

minutter

Let sommersalat med inspiration fra den franske salade nicoise

Ingredienser

  • 8-10 små kartofler af typen blå congo, kogte og afkølede

  • 2 æg

  • ½ bundt grønne asparges (ca 200 g)

  • Blandet salat, evt spinatblade

  • 6-8 cherrytomater

  • 1 ds tun i vand

  • ½ rødløg

  • Dressing
  • 1 tsk dijonsennep

  • 1 spsk hvidvinseddike

  • 3 spsk koldpresset rapsolie eller olivenolie (må blot ikke have for meget smag)

  • salt, peber

  • Tilbehør
  • 4 tynde skiver brød

  • ½ rulle gedeost

  • rapsolie

Sådan gør du

  • Start med tilbehøret: Tænd for ovnen gerne på grill. Læg de tynde skiver brød sammen om skiver af gedeost. Dryp med lidt olie. Når ovnen er blevet varm, grilles brødene. Hold øje med farven og sluk, når de har fået nok. Lad dem evt stå i ovnen eller tag dem ud og hold dem varme.
  • Kog imens æggene smilende eller hårdkogte efter smag og behag.
  • Knæk enderne af aspargesene og skær dem i mundrette stykker. Læg dem i en skål og hæld dem over med kogende vand. Lad stå 3-4 minutter og hæld så vandet fra.
  • Skyl og fordel salaten i en skål eller på et fad. Hak løget fint. Skær kartofler i mindre stykker, halver cherrytomaterne og fordel det hele over salaten sammen med aspargesstykkerne.
  • Rør dressingen sammen og vend den med salaten.
  • Pil æggene og skær dem i kvarte. Fordel dem over salaten og top med tun i mindre stykker.
  • Server salaten med de små ostebrød til.

Bemærk

  • Almindelige kartofler kan sagtens bruges – gerne nye kartofler eller de såkaldte ”nemme kartofler”, der ikke skal skrælles.

Prøver du en af mine opskrifter, så snup et billede og læg det på Instagram – med hashtagget #sundtforto. Jeg vil med glæde følge med 😉

salat a la salade nicoise

Husk at tilmelde dig nyhedsbrevet med aktuelle opskrifter og forslag til menuer!

Sundt for to deler ikke dine oplysninger med 3. part. Læs også privatlivspolitikken

Kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

*