salat med ærter og abrikoser

Salat med ærter og abrikoser

Til grillmaden, til den bagte laks eller som en frokostsalat i sig selv. Den her helt enkle salat med ærter og abrikoser går fint til det hele. Friske abrikoser var ikke en del af standardkosten, da jeg voksede op, men til gengæld var nysgerrighed og videnstørst på programmet. Det har helt sikkert haft betydning for min tilgang til mad som voksen.

Men først lidt om salat med ærter og abrikoser. Og ikke ret meget mere. Det behøver nemlig ikke at være så svært eller med mærkelige ingredienser for at blive rigtig godt. Nogle gange er det enkle at foretrække. Sådan har jeg det tit med salater. For mig handler det ikke om, at der skal være en masse forskellige ingredienser, eller at dressingen skal bestå af olie og eddiker, som man ikke ved, hvad man ellers skal bruge til. I dagens dressing har jeg anvendt hyldeblomsteddike, som er både syrlig og lidt sød, perfekt til dressinger, men kan også med fordel anvendes, når man lynsylter rødløg eller som lidt smagsgiver i en sauce.

Ud over ærter og abrikoser indeholder salaten også feta, som tilfører salaten noget salt til alt det søde, mens dressingen står for syren. I alt giver det et fint samspil med masser af gode smagsnuancer i al sin enkelhed. Det betyder så også, at serveres salaten til det grillede kød eller fisk, skal man altså ikke spise sennep og ketchup samtidig. Det dræber salaten.

Skal salaten gøre det ud for et let måltid, kan der med fordel serveres et godt brød til. For eksempel de små, bløde madbrød her.

Fra eksotisk til normal

Jeg tror, at jeg var ret gammel for ikke at sige voksen, førend jeg smagte friske abrikoser. Indtil da havde jeg vist mest mødt abrikoser i abrikosmarmelade, færdigkøbt vel at mærke. Jeg kan simpelthen ikke erindre, at abrikoser, figner eller andre mere eller mindre eksotiske frugter var en del af det, vi kunne få serveret i mit barndomshjem. Og det er måske også derfor, jeg i dag stadig ser abrikoser som noget ret eksotisk i den forstand, at det er lidt specielt at få.

Jeg er ikke i tvivl om, at de vaner og traditioner, vi får med via vores barneliv og opdragelse, hænger ved langt ind i voksenlivet. Men jeg har faktisk ikke tidligere været så bevidst om, at også det, der ikke var der i barndommen, det fraværende, også hænger ved. At fraværet har så stor betydning. Heller ikke selv om al logik siger, at vokser man op uden grøntsager, så er sandsynligheden for, at man ender som vegetar eller veganer, måske ikke så stor. Med mindre man får et særligt fokus på grøntsager som et modtræk til opdragelsen.

Den enkle salat

For mit vedkommende er jeg vokset op med et for den tid helt almindeligt fokus på helt almindelig dansk mad. Min mor var måske lidt fremme i skoene, da hun introducerede salaten i hjemmet. Jeg tror, det første hun forsøgte sig med efter hovedsalat var kinakål. Og det fik vi så rigtig meget. I dag er der jo mega mange forskellige salater. Min mors salater var med de grøntsager, der var til at skaffe. Det betød, at tomater og agurk var hovedingredienser. I dag kan man få alle mulige spændende ting. Her er det mere et spørgsmål om at begrænse sig, så man ikke ender med en gang pyt-i-pande-salat.

Salat med ærter og abrikoser

Opskrift af Susanne PaghMåltid GrøntType TilbehørSværhedsgrad Let
Hvor mange?

2

personer
Arbejdstid?

10

minutter
I alt?

10

minutter

Megalet salat fx til det grillede eller som en frokost

Ingredienser

  • 1 hjertesalat

  • 1 rødløg

  • 100 g ærter (fra frost er fint)

  • 1-2 abrikoser

  • 50 g feta i blok

  • Dressing
  • 1 tsk honning

  • 1 spsk balsamisk hyldeblomsteddike

  • 2 spsk rapsolie eller tilsvarende

  • salt, peber

Sådan gør du

  • Start med at røre dressingen sammen – først røres honning med  hyldeblomsteddiken. Rør olien i og smag til med salt og peber.
  • Riv eller skær hjertesalaten i mindre stykker og læg den i en skål.
  • Hvis ærterne er fra frost, hældes de over med kogende vand. Hæld vandet fra efter et par minutter.
  • Skær abrikoserne i mindre stykker og hak rødløget fint.
  • Hæld ærter, abrikosstykker og rødløg over hjertesalaten. Fetaosten smuldres ud over det hele. Hæld dressingen over og server.

Bemærk

  • Du kan fint tilføje lidt hakkede mandler

Husk at tilmelde dig nyhedsbrevet med aktuelle opskrifter og forslag til menuer!

Sundt for to deler ikke dine oplysninger med 3. part. Læs også privatlivspolitikken
salat med ærter og abrikoser

Prøver du en af mine opskrifter, så snup et billede og læg det på Instagram – med hashtagget #sundtforto. Jeg vil med glæde følge med 😉

Kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

*