salat med asparges og rødkålsskud

Salat med asparges og rødkålsskud

Nogle gange er det enkle det bedste. Denne salat med asparges og rødkålsskud er helt enkel og let på enhver måde. Jeg valgte at lave den som et alternativ til alt for kompliceret mad, der ikke ligner det, det egentlig er. Eller som er specielt for at være specielt. 

Et øget fokus på føden og fødevarerne 

Denne corona-tid har uden tvivl sat ekstra fokus på den mad, der indtages derhjemme. Det er min oplevelse, at mange vælger at gøre lidt ekstra ud af maden. Måske er det også grunden til, at restauranternes take-away har kronede dage. Altså ud over at man dermed støtter de lokale, nødlidende restauranter.  

Hvad sker der på den anden side af corona? 

Mere tid – trods hjemmeundervisning, hjemmearbejde og børnepasning og måske på grund af ingen transporttid, ingen svedige timer i fitnesscentret osv – har helt sikkert også betydning for, at maden får en mere betydende rolle. Vi har tid til at se surdejen udvikle sig. Vi har tid til at lave simreretter. Og vi har tid til at købe ind, ja, for undertegnede har indkøbsturen været ugens højdepunkt. Jeg melder mig dermed gerne i koret af folk, der hylder den gode mad derhjemme i privaten. 

Spørgsmålet er så, om det fokus generelt holder på den anden side af corona? Eller rettere hvilke dele vi tager med om nogen? Jeg drømmer om, at folk helt generelt bliver opmærksomme på, hvad de rigtige råvarer kan gøre i et måltid. At der er forskel på kvaliteten. Og at man ved at lade råvarerne stå alene kan fremhæve smagsoplevelserne. Jeg melder mig gerne i koret af folk, der hylder den gode mad derhjemme i privaten. 

Flere Michelin-restauranter har kastet håndklædet i corona-ringen eller frygter, hvad de kommer retur til. Det ønsker jeg på ingen måde for dem. Men måske er det ok, at der stoppes op, for der har været meget hypet mad. Det har været på et kunstnerisk højt niveau, ingen tvivl om det, men dermed har det også været på et niveau, hvor eksistensberettigelsen ikke var at sikre mæthed, men kunstnerisk oplevelse.

Maden har i de seneste par måneder skullet både være samlingspunkt og sikre mæthed hjemme i privaten. For mig har maden tillige skullet være en oplevelse, men samtidig en oplevelse, der var til at forstå. Altså ikke noget med farvede agurkeperler, der minder om rogn, eller lignende lookalikes. Maden har skullet være så ren og enkel, at alt, hvad man tænkte på, var, at den smagte lige så godt, som den duftede og så ud. Det handler ikke om at reducere ambitionsniveauet, men om at gøre sig umage med at nå den optimale oplevelse.  

Den enkle salat med asparges og lidt atypisk 

Her har jeg lavet en enkel salat med asparges, kartofler, æg og rejer. Men den er alligevel lidt speciel, fordi den indeholder rødkålsskud. De sidste af slagsen, som jeg fik i Kiselkassen fra Aarstiderne. Jeg har googlet og læst menukort fra de restauranter, som Kiselgården normalt leverer til for at få inspiration til, hvad jeg kunne bruge skuddene til. Men de er ikke specielt generøse med beskrivelser af menuerne – eller i hvert fald ikke nok til, at jeg blev meget klogere. Så derfor har jeg valgt at sautere dem sammen med asparges. Kan du ikke skaffe rødkålsskud, så prøv med sauteret, finthakket grønkål i stedet – eller udelad det helt til fordel for lidt flere asparges.  

Da jeg så nye kartofler, godt nok fra Mallorca, slog jeg straks til. Dem måtte jeg simpelthen have med hjem. Nye kartofler skal behandles så lidt som muligt, så smagen får lov til at komme rigtig frem. Nye kartofler fra Mallorca er jo lidt snyd, det indrømmer jeg gerne. Og de smager heller ikke lige så meget af dansk sommer som rigtige nye, danske kartofler.  

salat med asparges og rødkålsskud

Rester til dagen derpå 

Jeg havde lidt med vilje kogt for mange kartofler – så se lige frokosten til dagen derpå på billedet nedenfor. Ristede kartofler, asparges, rødkålsskud og rejer på toppen. Det er lige før, at resterne var bedre end den oprindelige salat med asparges… 

salat med asparges og rødkålsskud rester

Detaljer

Hvor mange?

2 personer

Arbejdstid?

30 minutter

Alt i alt?

30 minutter

Hvor let?

Meget let

Ingredienser

  • 1 hjertesalat

  • 400 g nye kartofler

  • 2 æg

  • 1 håndfuld rødkålsskud (eller grønkål)

  • 1 bdt grønne asparges

  • 170 g friske rejer

  • olivenolie til stegning

  • saft af ½ citron eller lime

  • salt, peber

  • Serveres med
  • lidt godt brød

Sådan gør du

  • Skyl og skrab evt kartoflerne (det springer jeg nu over). Kog dem møre i letsaltet vand.
  • Imens koger du to æg til smilende.
  • Varm en pande op med olivenolie. Knæk enderne af de grønne asparges. Svits dem i olivenolien sammen med rødkålsskuddene, indtil begge dele er sprøde. Giv dem et vrid salt og lidt saft af citron eller lime.
  • Arranger salaten med hjertesalat i strimler i bunden, halverede kogte kartofler (stadig lune), asparges og rødkålsskud samt halverede æg. Øverst de friske rejer.
  • Giv evt lidt ekstra dressing ved at blande lidt olie med citron- eller limesaft med salt og peber.

Prøver du en af mine opskrifter, så snup et billede og læg det på Instagram – med hashtagget #sundtforto. Jeg vil med glæde følge med 😉 

Husk at tilmelde dig nyhedsbrevet med aktuelle opskrifter og forslag til menuer! 

Sundt for to deler ikke dine oplysninger med 3. part. Læs også privatlivspolitikken

Fokussøgeord:  

Snippet tekst: 

Kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

*