salat med dressing af ramsløgspesto

Salat med dressing af ramsløgspesto

Mere ramsløg… nu hvor jeg har lavet ramsløgspesto, skal den også bruges. Derfor er dagens salat med dressing af ramsløgspesto. 

Tidligere har jeg lavet ramsløgssnurrer med ramsløgspestoen. Men mit ramsløgstema er slet ikke slut, så stay tuned…

Det er en rigtig “stop madspild” salat, for jeg har brugt resterne fra i går. Her stod menuen på dampet laks med nye, små kartofler, asparges og en skøn hollandaisesauce. Saucen er der ikke mere af, for som vanligt blev skålen stort set slikket. I dagens salat finder man således resterne af den dampede laks og de små kartofler. Læg dertil lidt ekstra fylde i form af edamamebønner, asparges og æg.  

Restemad 

Nogle mennesker bryder sig ikke om restemad, siger de. Helt ærligt, så tror jeg ikke, at nogen vil tage den her salat for at være et rodsammen af, hvad der var af rester. Tendensen med at afvise rester dagen derpå mindskes faktisk også, viser en undersøgelse af den danske madkultur fra Madkultur.

Ikke overraskende spises rester først og fremmest som solomåltider, dvs alene, og dernæst med dem, man er tættest på. Gæster bliver ikke budt på rester – det tror jeg heller ikke, ville ske her i huset. At lave mad til gæsterne er for mig helt klart en måde at vise dem omsorg på. Men så på den anden side. Hvis nu jeg havde dampet laksen til formålet og kogt kartoflerne på samme vis, så ville jeg da gerne servere det for gæster. Så måske er det bare et spørgsmål om vaner og en opfattelse af, at madrester er mindre værd end “ny mad”? For ellers lever denne her salat da op til mine sædvanlige kriterier for gæstemad, især hvis det skal være den enkle gæstemad.

Dagens salat med dressing af ramsløgspesto er lækker, mættende og indeholder masser af god smag. Så serveret sammen med fx et foccacia brød eller et madbrød ville det være fint. Jeg må vist hellere tage egen medicin og overveje, hvorfor jeg afviser at servere rester for gæster.  

Da jeg læste undersøgelsen fra Madkultur, fik jeg også skubbet til mine fordomme om unge og madvaner. Jeg troede nemlig, at især de unge ville være dem, der vrængede på næsen af rester. Men det er ikke tilfældet – hvor 21% af alle spiser rester, så gælder det faktisk 27% af de unge. Og det er næsten en fordobling fra den sidste undersøgelse i 2016. Det er da interessant, hvorfor stigningen er sket – og det melder undersøgelsen desværre ikke noget om. Jeg gætter på, at en af årsagerne kan være en øget opmærksomhed omkring bæredygtighed og madspild.  

Fra pesto til dressing 

Et halvt glas pesto kunne godt ende som madspild, hvis man ikke lige er opmærksom på at bruge pestoen på flere måder. Her er den således ændret til en dressing.  

Ramsløgspestoen er lidt fast i det, og derfor har jeg valgt at røre den mere lind med vand. Alternativet til vand er olie – og det giver en rigtig cremet, men også lidt mere kalorieholdig dressing. 

Derudover har jeg vendt dressingen sammen med edamamebønnerne. Det er lidt lettere at vende bønnerne rundt i salaten end at få mixet den stadig relativt faste dressing ind i den. Jeg bruger ofte tricket med at vende dressingen med lidt af salatindholdet for at få dressingen bedre ud i hele salaten.  

ramsløgspesto

Detaljer

Hvor mange?

2 personer

Arbejdstid?

20 minutter

Alt i alt?

20 minutter

Hvor let?

Ret let

Ingredienser

  • 2 æg

  • 1 håndfuld edamamebønner (fra frost)

  • ½ bdt asparges

  • 2-3 håndfulde spinatblade

  • ½ rødløg

  • 200 g dampet, stegt eller bagt laksefilet

  • 200 g små, kogte kolde kartofler

  • 2 spsk ramsløgspesto

  • Serveres med
  • ramsløgssnurrer eller tilsvarende brød

Sådan gør du

  • Kog æggene smilende og skær dem i kvarte.
  • Hæld kogende vand over edamamebønnerne og lad dem tø op i vandet ca. 5 minutter. Knæk den nederste del af de grønne asparges, skær dem mindre stykker og læg dem i en skål. Hæld også kogende vand over dem og lad dem stå 3-4 minutter. Hæld vandet fra både asparges og bønner.
  • Læg spinatbladene på et fad. Hak rødløget fint. Skær kartoflerne i mundrette bidder og del laksen i tilsvarende stykker. Fordel rødløg, kartofler, asparges og laks på spinatbladene.
  • Rør ramsløgspestoen lind med lidt vand og bland den med edamemebønnerne. Bland edamamebønnerne med resten af salaten. Læg æggene i kvarte øverst.
  • Servering
  • Serveres med ramsløgssnurrer eller andet godt brød.

Prøver du en af mine opskrifter, så snup et billede og læg det på Instagram – med hashtagget #sundtforto. Jeg vil med glæde følge med 😉 

Husk at tilmelde dig nyhedsbrevet med aktuelle opskrifter og forslag til menuer! 

Sundt for to deler ikke dine oplysninger med 3. part. Læs også privatlivspolitikken

Kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

*