salat med falafler og ærtecreme

Salat med falafler og ærtecreme

Da vi sidst var på tur ud i landet (for første gang i lang coronatid), fik jeg en rigtig lækker salat med bl.a. falafler. Falafler forbinder man oftest med det mellemøstlige køkken og masser af varme krydderier, koriander etc. Men sådan var den her salat slet ikke. Jo, ok, der var helt sikkert en god portion hvidløg og spidskommen i falaflerne, men selve salaten var langt mere dansk end præget af Mellemøsten. Det har inspireret mig til denne her salat med falafler og ærtecreme. Salaten består egentlig af få dele, men de tager hver især lidt tid. Så det er ikke en salat til en pludselig indskydelse.

Først falaflerne

Falafler tager tid. Uanset måden, du i øvrigt laver dem på, og her er der mega mange måder, så tager de tid. Til falafler bruger man tørrede kikærter, og de skal udblødes i 12 timer inden brug. Heldigvis passer de fint sig selv i køleskabet. Det har jeg også gjort, men da jeg har oplevet, at min stavblender har været lidt på overarbejde, valgte jeg denne gang også at koge kikærterne lidt, så de stadig var rå, men ikke hårde. Det fungerede rigtig fint, og hverken blender eller mine arme blev trætte af det efterfølgende arbejde med at findele kikærterne. De skal nu heller ikke være helt fint blendede efter min mening, men må gerne have lidt større stykker, der giver lidt bid i de færdige falafler.

Kogte kikærter fra dåse er ikke en option, viser min erfaring. De bliver simpelthen for meget en creme, der steges, og smager slet ikke så godt som udgaven med tørrede kikærter.

Langt de fleste falafelopskrifter anviser, at man skal friturestege falaflerne. Det har jeg valgt ikke at gøre, men i stedet stege dem på panden. Det fungerer rigtig fint efter min mening, de bliver selvfølgelig knap så runde og fine, men heller ikke syltet ind i olie. Og nu er det her jo en blog om sund mad for to personer, så jeg prøver generelt at finde alternative veje til sundere mad uden at gå på kompromis med velsmagen. En anden vej kunne også være at bage falaflerne i ovnen som de her.

salat med falafler og ærtecreme

Grøn ærtecreme og grønne bønner

Ærtecremen er en helt enkel omgang mosede ærter med lidt hvidløg, citron og olie. Edamamebønnerne er efterhånden ret velkendte, og de giver ligesom falaflerne et godt tilskud på proteinfronten. De skal bare lige have et hurtigt opkog i saltet vand, så er de klar til brug. Både ærter og edamamebønner ligger på frost hos mig. Er det sæson, er det selvfølgelig rigtig lækkert med friskbælgede, danske ærter, men langt det meste af året vælger jeg frost-løsningen. De smager godt og den hurtige nedfrysning sikrer, at de ikke mister så mange vitaminer etc.

De syltede rødløg

Jeg har toppet min salat med falafler og ærtecreme med syltede rødløg, mest fordi jeg er ret vild med dem. Portionen her er større, end du skal bruge, men gem resten i køleskabet og brug de flotte løg til alt fra salater til fyld i burgeren og som pynt på smørrebrødet. De tager ikke lang tid at lave, men skal mindst trække i en time. Så har du ikke tiden, så vælg i stedet at fintsnitte et rødløg og kom det i salaten.

Bruger du en almindelig lagereddike, bliver de syltede rødløg knap så farverige i det, mens æblecidereddiken sikrer en flot rosa farve.

Ingen madspild

Der bliver for mange falafler ud af portionen til bare en salat til 2 personer. Resten kan fint gemmes til næste dag og bruges til frokost. Eventuelt på et stykke ristet brød sammen med resten af ærtecremen og toppet med lidt syltede rødløg. Sådan kan rester blive til et stykke luksus smørrebrød af den vegetariske type.

Salat med falafler og ærtecreme

Opskrift af Susanne PaghMåltid GrøntType VegetarSværhedsgrad Medium
Hvor mange?

2

personer
Arbejdstid?

1

time 
Stege- og kogetid

30

minutter
I alt?

1

time 

30

minutter

Salat med falafler, ærtecreme og asparges – ægte forår

Ingredienser

  • Falafler
  • 200 g kikærter, tørrede

  • 1 fed hvidløg

  • ½ løg

  • 1 spsk rasp

  • 1 æg

  • Saft af ½ citron

  • 1-2 tsk spidskommen

  • Salt, peber

  • Rapsolie til at stege i

  • Syltede rødløg
  • 2 store rødløg

  • 1 dl æblecidereddike

  • ½ dl sukker

  • ½ dl vand

  • Ærtecreme
  • 150 g frosne ærter

  • 1 fed hvidløg

  • Saft af ½ citron

  • 2 spsk skyr eller creme fraiche

  • Salt, peber

  • Salat
  • Salat, fx hjertesalat

  • 8-10 grønne asparges

  • 125 g edamanebønner

Sådan gør du

  • Dagen før – falafler
  • Skyl de tørrede kikærter, hæld dem i en skål og lad dem trække i mindst 12 timer. Vær obs på, at der skal være rigeligt med vand, da de suger godt til sig.
  • Syltede rødløg – dagen før eller mindst 1 time før
  • Start med lagen. Bland æblecidereddike, sukker og vand i en lille kasserolle og lad det koge op, indtil sukkeret er opløst.
  • Imens skæres rødløgene i tynde ringe og kommes i et patentglas, der er skoldet.
  • Når sukkeret er opløst, hældes lages over rødløgene. Glasset lukkes til og stilles i køleskabet i mindst 1 time – og gerne i 1 døgn, førend de syltede rødløg anvendes.
  • Falafler
  • Hæld vandet fra de udblødte kikærter. Kog dem med frisk vand og lidt salt i en kasserolle i ca 30 minutter. De skal ikke være gennemkogte. Hæld vandet fra.
  • Hak hvidløg og løg fint. Blend kikærterne først. Bland derefter kikærtemosen med løg, spidskommen, citronsaft, salt og peber. Rør til sidst ægget i sammen med rasp.
  • Varm en pande op med olie. Form små, runde falafler og steg ved medium varme i ca 10-12 minutter. Der bliver ca. 25 af portionen. Vend dem ofte – så bliver de mere runde.
  • Ærtecreme
  • Ærtecremen laves ved at blende ærterne til mos. Hak hvidløgsfeddet fint og tilsæt det til ærtemosen sammen med lidt citronsaft. Rør creme fraiche eller skyr i og smag til med salt og peber samt evt mere citronsaft. Sæt til side.
  • Salat
  • Skyl salaten og fordel den i de skåle, som du vil servere salaten i.
  • Knæk enderne af de grønne asparges og hæld kogende vand over dem. Hæld også kogende vand over de frosne edamamebønner og tilsæt lidt salt. Lad begge dele stå i 4-5 minutter. Hæld vandet fra.
  • Fordel asparges og edamamebønner i salaten. Læg falaflerne ovenpå sammen med små skefulde af ærtecremen. Slut af med de syltede rødløg på toppen. Server eventuelt overskydende ærtecreme til.

Bemærk

  • Rødløgene kan fint holde sig en uge i køleskab, mens eventuelt overskud af falafler og ærtecreme gerne skal spises dagen derpå.
  • Vil du gøre salaten helt vegansk, så spring over skyr i ærtecremen, tilsæt evt lidt rapsolie i stedet, så du får lidt ekstra cremethed ind på den måde.

Prøver du en af mine opskrifter, så snup et billede og læg det på Instagram – med hashtagget #sundtforto. Jeg vil med glæde følge med 😉

Husk at tilmelde dig nyhedsbrevet med aktuelle opskrifter og forslag til menuer!

Sundt for to deler ikke dine oplysninger med 3. part. Læs også privatlivspolitikken

Kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

*