salat med figner mandariner feta

Salat med figner mandariner og feta

Jeg kan godt lide at udnytte de råvarer, jeg alligevel helt naturligt har i huset. Om vinteren er der helt sikkert færre tomater og flere citrusfrugter end om sommeren. Det sætter også sit præg på dagens salater. Og det var således på den baggrund, at jeg fik lavet en salat med figner, mandariner og feta for nylig.

Den enkle salat består af tomater og agurk sammen med en grøn salat, fx iceberg, romainesalat eller lignende. Men det passer bare ikke rigtig godt sammen med vinterens mange, lidt tungere retter. Her må der gerne komme lidt mere eksotisk modspil. Derfor kommer jeg rigtig tit ingredienser i salaten, som man måske ikke helt ubetinget vil forbinde med en klassisk salat. Det gælder frugt, nødder og ris blandt meget andet. På den måde kan man også få skruet op og ned for mæthedsgraden af salaten. Og det er vigtigt, hvis salaten skal være andet og mere end blot lidt til at rense smagsløgene med. Sådan som det er tilfældet, når salaten skal udgøre mere end tilbehør og være enten en frokostret eller et let aftensmåltid.

Salat på menuen

Når den skæggede ikke er hjemme om aftenen – og det sker i disse tider relativt sjældent – står der nemlig ofte salat på menuen for mig.

Den skæggede, der ellers har haft mange rejsedage og dermed forbundne overnatninger, har siden coronaens start fristet tilværelsen på matriklen. Det er hyggeligt, selvfølgelig. Men for den skæggede har det været svært at vænne sig til ikke at være ude hos kunderne. Så når det kan lade sig gøre, dvs når corona tillader det, og opgaverne er til det, så drager han glad afsted. Jeg sender ham af sted med glæde, for jeg har det jo selv på samme måde. Det er ude hos kunderne, jeg for alvor lever i mit professionelle virke. Det er her, jeg øser af min egen viden og samtidig får ny inspiration og synsvinkler, der er med til at udvide min horisont. Jeg ved, at det samme gør sig gældende for den skæggede.

Det er også de dage, hvor jeg så bikser en salat sammen til aftensmad. Er der ikke nok i selve salaten, bliver der lavet et spejlæg til. Æg er nemlig den perfekte proteinkilde og samtidig godt mættende.

Dagens salat med figner, mandariner og feta

Dagens salat er helt enkel og alligevel meget spændende at sætte tænderne i, for den indeholder nemlig frugt. Det gav mulighed for at lege med sødme, syrlighed og salte smage. Fignernes sødme, mandarinernes ditto med lidt syre i, og så den salte feta. Tillige er der syltede rødløg på toppen, dem er jeg nemlig stor fan af. Har du ikke allerede syltede rødløg i køleskabet, skal du starte med at lave dem. De kan nemlig fint spises allerede efter en halv time.

Sådan her er det en fin tilbehørssalat, men til aftensmad må der gerne være lidt mere fylde. Det blev her i form af kogte basmatiris, og da det ikke kan betale sig at koge så lille en portion, blev de kolde, kogte ris brugt i en gang gallo pinto dagen derpå. Har du omvendt en rest ris fra dagen før, kan de også fint komme i en salat.

Salat med figner, mandariner og feta

Opskrift af Susanne PaghMåltid HovedretType VegetarSværhedsgrad Let
Hvor mange?

2

personer
Arbejdstid?

15

minutter
I alt?

15

minutter

Ingredienser

  • 1 hjertesalat

  • 1 dl kogte ris

  • 2-4 figner

  • 2 mandariner

  • 50 g feta

  • syltede rødløg

  • Dressing
  • 1 tsk sukker

  • 1 spsk balsamico eddike

  • 2 spsk olivenolie

  • salt, peber

  • Tilbehør
  • Et par stykker godt brød

Sådan gør du

  • Har du ikke allerede en rest kogte ris, så skal de koges først. Det tager en halv times tid, men imens kan du lave dels de syltede rødløg, hvis du ikke har dem. Du skal blot lynsylte et rødløg. Se her hvordan. Alt i alt forlænger det tilberedningstiden for salaten med 15 minutter.
  • Riv et hjertesalat i mindre stykker og fordel på to tallerkener.
  • Skær mandarinerne og fignerne i mindre stykker.
  • Rør dressingen sammen.
  • Fordel den kogte og let afkølede ris ovenpå salaten. Top med mandarin og figner. Bryd feta i mindre stykker øverst sammen med de syltede rødløg. Dryp dressingen over og server med lidt brød.

Bemærk

  • I stedet for feta kan du også anvende en frisk, blød gedeost.
  • Har du ikke kogte ris eller lynsyltede rødløg, så regn med ekstra 15 minutters tilberedelsestid. Du kan også erstatte risene med fx kikærter, som også er små proteinbomber.

Husk at tilmelde dig nyhedsbrevet med aktuelle opskrifter og forslag til menuer!

Sundt for to deler ikke dine oplysninger med 3. part. Læs også privatlivspolitikken

Prøver du en af mine opskrifter, så snup et billede og læg det på Instagram – med hashtagget #sundtforto. Jeg vil med glæde følge med 😉

salat med figner mandariner feta

Kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

*