Lun salat med friske figner, rødbeder og gedeost

Som barn forbandt jeg først og fremmest figner med figenpålæg. Og der er helt enkelt lang vej fra figenpålæg til dagens ret, som er en lun salat med friske figner, rødbeder og gedeost.

Figenpålæg var noget lidt eksotisk og anderledes, som i hvert fald ikke kom på rugbrødsmadderne i mit barndomshjem. Men det gjorde det til gengæld hjemme hos en af mine veninder. På den ene side var det meget spændende, på den anden side meget anderledes end spegepølse og leverpostej. Mine barnetanker om min venindes hjem var på samme vis, at de var lidt anderledes på en spændende måde. Det var de måske også, når man sammenligner med et standardhjem i 1970’erne, hvor der blev holdt mere fast i borgerlige dyder. Lad os bare konstatere, at venindens forældre helt sikkert var mere til rundkreds-samtaler, hønsestrik og urtete end mine forældre…   

Friske figner smagte jeg først mange år senere, og i dag kan de findes i de såkaldt velassorterede supermarkeder i sæsonen i starten af efteråret. Det har jeg gjort, og de er bl.a. endt i en salat sammen med rødbeder og gedeost. Figner har en fin sødme, som spiller godt op mod den salte gedeost og syrlig dressing med dijonsennep. 

Lun salat til kølige tider 

Salaten er lun, og det behøver man altså nu, hvor efteråret for alvor banker på hoveddøren i bogstavelig forstand. Udenfor stod i går en strid blæst, der sørgede for, at jeg kom på jagt efter havemøblerne. Blæsten havde nemlig ikke bare omrokeret på havemøblerne på terrassen, en af havestolene havde taget flugten ud over græsplænen. Så mig bagefter i fuldt firspring, og det var en kold omgang med både kold snude og kolde fingre til følge. Derfor var det helt passende, at menuen stod på lun salat med friske figner, rødbeder og gedeost. Ikke mindst fordi rødbeder også er en efterårsbebuder for mig.  

Detaljer

Hvor mange?

2 personer

Arbejdstid?

15 minutter

Alt i alt?

30-45 minutter

Hvor let?

Ukompliceret

Ingredienser

  • 400 g rødbeder

  • 1 dl perlebyg eller perlespelt

  • 2-3 håndfulde spinatblade

  • 1 rødløg

  • 2 friske figner

  • 1/2 rulle gedeost af den bløde slags

  • 25 g valnøddekerner

  • Olivenolie

  • Dressing
  • 1 tsk dijonsennep

  • 1 tsk akaciehonning

  • 1 spsk hvid balsamicoeddike

  • 3 spsk rapsolie

  • Salt, peber

  • Tilbehør
  • 2-3 skiver meget, meget tyndt skåret rugbrød

Sådan gør du

  • Tænd ovnen på 175 grader varmluft. Skræl rødbederne, halver dem på langs og skær dem i tynde skiver, ca. 3 mm tykke. Læg rødbedeskiverne i et fad, vend dem med olie og giv et drys groft salt. Bages i ovnen i ca. 35 minutter, indtil de er møre. Vend rundt i dem et par gange undervejs.
  • Sæt samtidig perlebyg eller perlespelt over og koge – efter anvisningen på posen.
  • Mens perlebyg og rødbeder hygger sig, forberedes resten af salaten. Læg spinatbladene i et fad. Hak rødløget fint og placer det ovenpå spinatbladene.
  • Skær fignerne i smalle både og hak valnøddekernerne groft – stil begge dele til side.
  • Bland ingredienserne til dressingen.
  • Når perlebyggen er færdig, hældes overskydende vand fra. Perlebyggen hældes over spinatbladene – sammen med dressingen. Ovenpå placeres de bagte rødbedeskiver sammen med fignerne. Øverst drysses valnøddekernerne sammen med gedeosten, der brydes i mindre stykker.
  • Servering
  • Rugbrødsskiverne ristes godt og grundigt, så de bliver virkelig sprøde. Serveres til salaten. 

Kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

*