salat med friske figner og feta

Salat med friske figner og feta

Friske figner fås især sidst på sommeren og ind i efteråret. Og de skal spises hurtigt, for holdbarheden er ikke høj. Det er oplagt at lave marmelade ud af fignerne, men jeg kan nu også godt lide at udnytte deres sødme i det salte køkken. Især når det kan ske, som i denne her salat med friske figner og feta. Her får man nemlig godt gang i grundsmagene.

Spis skallen

Et af de spørgsmål, der oftest opstår, når man ser friske figner, er, om man kan spise skallen. Og ja, det kan man da helt sikkert. Skallen er lige så fløjlsblød, som den ser ud til at være i al sin lilla og let dunede overflade. Hvis du ser figner med et hvidt pudder uden på, er det ikke mug, men derimod frugtsukker, der trækker ud, og det er helt normalt. Inden i fignen finder du et frugtkød med masser af små kerner, der også er lidt klæbrige. Egentlig lyder det ikke så attraktivt, men tilsammen virker det altså rigtig godt. Mange betragter endog figner som en lidt sensuel spise, måske på grund af form, farve og konsistens til sammen.

Er figner sunde? Ja, det er de. De indeholder A-vitamin og kalium, og så er de ikke mindst fiberholdige. Vel at mærke uden at være kaloriebomber – men det gælder altså kun de friske figner, det med kalorierne, for tørrede figner er ikke anderledes end anden tørret frugt: Når vandet forsvinder, bliver kalorieindholdet pr 100 g selvfølgelig meget højere. 100 g frisk figen indeholder 77 kalorier, mens en tilsvarende mængde tørrede figner vil indeholde 250 kalorier. Nå, men nu skal det jo ikke handle om kalorier, men om sundhed. Her er fibre gode for fordøjelse og mæthedsfornemmelsen, mens A-vitamin er vigtig for immunforsvar og synet.

Vil du vide mere om, hvor figner stammer fra, så har jeg skrevet lidt om det i dette indlæg, hvor jeg har lavet en opskrift med paneret gedeost med figner. Her er også lidt af en forunderlig historie om, hvordan hvepse og figentræerne lever sammen. Endda i absolut fordragelighed.

salat med friske figner og feta

Om dagens salat

Min salat med friske figner og feta er, og det indrømmer jeg gerne, meget, meget enkel. Men nogle gange behøver det jo ikke være så kompliceret. Salaten mætter mere, end man skulle tro, så den kan sagtens serveres som en frokost og gerne med lidt godt brød til. Figner smager sødt og lidt honningagtigt, derfor er det vigtigt, at den får modspil i salaten af syren i dressingen og saltet i fetaosten. På den måde får du også dækket nogle af de fem grundsmage af, og det er vigtigt for hele smagsoplevelsen. Samtidig er der crunch fra valnødderne og blød (sund) fedme fra avocadoen.

Dryp kun lidt af dressingen over, for en dressing på balsamicoeddike er bare ikke særlig dekorativ i større mængder og gør salaten trist at se på. Du kan i stedet servere resten af dressingen i en skål ved siden af. Nogen kan jo også lide at dyppe brødet i dressingen.

Salat med friske figner og feta

Opskrift af Susanne PaghMåltid GrøntType VegetarSværhedsgrad Let
Hvor mange?

2

personer
Arbejdstid?

10

minutter
Cooking time

40

minutter
I alt?

10

minutter

Denne salat fungerer lige fint, om det er tilbehør til andre retter – eller som selvstændig frokost

Ingredienser

  • Hjertesalat eller anden salat efter eget ønske

  • 3-4 friske figner

  • 3-4 spsk feta i tern

  • ½ rødløg i fine tern

  • 1 avocado

  • 1 håndfuld valnøddekerner

  • Dressing
  • 1 tsk sukker

  • 1 spsk balsamicoeddike

  • 2 spsk rapsolie

  • salt, peber

Sådan gør du

  • Skær eller riv salaten i mindre stykker og fordel den på to tallerkener.
  • Hak rødløget fint og bland det i salaten.
  • Skær fignerne i kvarte og avocadoen i lange skiver. Arranger begge dele oven på salaten sammen med valnøddekerner, som du hakker groft, og smuldret feta.
  • Til sidst rører du dressingen sammen og smager den til med salt og peber. Dryp den over salaten og server evt resten af dressingen ved siden af.

Husk at tilmelde dig nyhedsbrevet med aktuelle opskrifter og forslag til menuer!

Sundt for to deler ikke dine oplysninger med 3. part. Læs også privatlivspolitikken
salat med friske figner og feta

Prøver du en af mine opskrifter, så snup et billede og læg det på Instagram – med hashtagget #sundtforto. Jeg vil med glæde følge med 😉

Kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

*