Der er ofte suppe på bordet her i strandhytten. Også den russiske rødbedesuppe bliver det til, men det ville da være synd at anvende de flotte gule og bolsjestribede beder til det. I stedet har jeg leget med farverne i de flotte beder. Jeg har nemlig lavet en let hovedret med masser af farve, men hvor jeg også udnytter, at bederne let tager smag til sig. Resultatet er en salat med gule og bolsjestribede beder, der får mere fylde af kogte boghvedekerner og et skud protein med varmrøget laks.
Misvisende navn
Hvorfor hedder det rødbeder? Det giver jo ikke mening, når de kommer i mange farver. Det var ikke et spørgsmål, jeg stillede mig selv som barn, for dengang kendte jeg kun til røde rødbeder. Variationen kunne være faconen – rund eller aflang, men det var også det. Med mindre de kom i glas som syltede rødbeder. Men røde – det var de altid. Navnet er nu lidt misvisende, for de fås i mange andre farver fra næsten hvide over gule til stribede a la bolsjer – og selvfølgelig mørk rødviolette. Så måske er det engelske navn mere rigtigt: beetroot.
Rødbeder er nært beslægtet med strandbeden, som er en af vores ældste spiselige planter. Rødbeden mener man, er blevet importeret af munke tilbage i 1600-tallet.
Får du fat i små rødbeder med top, så kan du fint også bruge toppen. De fine, spæde blade kan bruges i salat, eller du kan sautere dem som spinat.
I dagens salat anvender jeg ikke de intense røde rødbeder, så her risikerer man ikke at få misfarvet hverken hænderne under tilberedningen – eller en rød urin senere. Urinen farves rød af farvestoffet betanin, der farver stærkt, og som ikke alle mennesker kan nedbryde. Det er heldigvis helt ufarligt, men kan godt give anledning til et enkelt ”gisp”, hvis man har glemt, hvad man fik til aftensmad.
Er rødbeder præstationsfremmende?
Rødbeder indeholder nitrat, der omdannes til nitrit, som i blodbanerne bliver til nitrogenoxid… og er det smart? Ja, for os voksne kan det være smart, for nitrogenoxid udvider blodkarrene, og vupti kommer der mere ilt ud i alle afkroge. Så teoretisk burde både ben og hjerne kunne spurte hurtigere på rødbede. Jeg ved ikke helt, om det er rigtigt, men det er da en sjov ”bivirkning”. For små børn er det derimod ikke så godt, da nitrit kan forårsage opkastning og blåfarvning af huden, hvis man får det i for store mængder. Og små børn spiser jo relativt meget i forhold til deres beskedne vægt. Derfor får de let for meget nitrat, der omdannes til nitrit. Så hold igen med rødbederne.
Dagens salat med gule og bolsjestribede beder
Ud over bederne byder salaten også på varmrøget laks, hele boghvedekerner – og en lækker pynt af granatæblekerner. Rødbeder kan godt være lidt flade eller fade i smagen, men heldigvis tager de godt imod smagsgivere som for eksempel en dressing med lidt syre i. Har du tid, kan det være en god ide at lade rødbedeskiverne trække i dressingen i en halv times tid. På samme måde tager boghvedekernerne faktisk også godt imod andre smagsgivere, så derfor blander jeg dem med lidt af dressingen.
Server salaten med et godt brød, og du har en solid frokost eller en lidt lettere aftensmad. Du kan jo sagtens undlade den varmrøgede laks, så salaten bliver vegetarisk. Jeg har pyntet af med bronzefennikel, der har en superlækker smag af lakrids – er du ikke til det, så kan persille eller dild anbefales.
Andre opskrifter med rødbede
Som sagt kommer der ofte rødbedesuppe på bordet her i hytten. Opskriften på den spicy rødbedesuppe med skarp peberrodscreme finder du her.
Er du mere til noget sødt, så er rødbeder ligesom for eksempel gulerødder rigtig gode til at tilføje fugt og svampethed til en kage. Tjek denne her chokoladekage med lime ud.
Salat med gule og bolsjestribede beder
Måltid Fisk, GrøntType HovedretSværhedsgrad Let2
personer20
minutter7
minutter27
minutterEnkel salat med beder og varmrøget laks
Ingredienser
2-3 rødbeder, gerne forskellige – gule og bolsjestribede
100 g hele boghvedekerner
2-3 håndfulde friske spinatblade
125 g varmrøget laks
½ granatæble
- Dressing
Saft af ½ citron
1 tsk akaciehonning
3 spsk rapsolie
1 knsp chiliflager
Salt
- Pynt
Bronzefennikel
Sådan gør du
- Skræl bederne og skær dem i ultratynde skiver, gerne på et mandolinjern.
- Rør dressingen sammen og hæld halvdelen over bederne.
- Kog boghvedekernerne efter anvisning på posen. Hæld vandet fra og hæld resten af dressingen over de kogte boghvedekerner, mens de stadig er i gryden. Stil gryden til side.
- Læg spinatbladene i en skål eller på et fad. Fordel beder, boghvedekerner og varmrøget laks i mindre stykker over.
- Tag kernerne ud af granatæblet og drys dem over. Pynt af med lidt bronzefennikel. Så er der serveret.
Bemærk
- Gør salaten vegetarisk og undlad den varmrøgede laks
- Har du tid, må bederne meget gerne trække en halv time i dressingen.
Prøver du en af mine opskrifter, så snup et billede og læg det på Instagram – med hashtagget #sundtforto. Jeg vil med glæde følge med 😉
Husk at tilmelde dig nyhedsbrevet med aktuelle opskrifter og forslag til menuer!
Kilder: Arla – Fødevareguiden