salat med hindbær avocado squash

Salat med hindbær, avocado og squash

Da vi i sidste weekend var på vandretur med naboerne ud i urørt skov, fandt vi vilde hindbær. De var små i størrelse, men store i smag. Det er ikke svært at finde hverken vilde hindbær eller lidt senere på året vilde brombær, men det kan være svært at få fat i dem, for de pakkes jo godt ind i tornede grene – og sejrens sødme bør derfor nydes med det samme. Det er således heller ikke de vilde hindbær, jeg har brugt i dagens salat med hindbær, avocado og squash, men derimod købte, danske hindbær. Jeg bruger nemlig kun danske hindbær, hvis de skal serveres uden yderligere tilberedning.  

Norovirus og hindbær 

Nogle mennesker stivner næsten ved tanken om hindbær og slår korsets tegn for sig. For hindbær har fået det rygte, at man kan blive frygtelig syg af at spise dem. Ja, det kan man. Ligesom med alle andre fødevarer, hvis de håndteres af folk, der selv er syge, eller hvis fødevaren kommer i berøring med inficeret vand. Når det gælder hindbær, har der været en del tilfælde af frosne, udenlandske hindbær, der har givet Roskildesyge med både diarré og opkastninger. Det interessante er, at norovirus, der forårsager Roskildesyge, er en hårdfør lille krabat. Det er nemlig ikke en virus, der dør ved at blive frosset, nærmere tværtimod så bevares den under kulde. Derfor er der en anbefaling om, at frosne bær gives et kort opkog inden brug. Så meget varme kan norovirus nemlig ikke klare.  

Norovirus kommer fra forurenet vand, som planterne er blevet vandet med, eller fra en person, der er syg med Roskildesyge. I Danmark er der klare krav om, at planterne ikke må vandes med andet end vand fra vandforsyningen, så vi burde være mere sikre. Og derfor tør jeg også bruge de danske hindbær i rå tilstand, mens frosne hindbær altid får et hurtigt opkog inden brug. De fleste frosne hindbær kommer fra udlandet, hvor der ikke nødvendigvis er samme stramme krav som i Danmark til vanding og hygiejne i produktionen. I princippet er det jo slet ikke anderledes, end at vi også gerne spiser al mulig anden dansk frugt og bær, for eksempel jordbær, uden at varmebehandle dem forinden. Så derfor ingen grund til panik, når der serveres danske hindbær i denne salat. Du kan roligt spise dem – lige så roligt som de danske jordbær, æbler, kirsebær etc.    

Den overflødige grøntsag 

Salaten er en helt enkel salat, der ud over hindbær også indeholder blandt andet avocado og stegt squash. Jeg kan godt lide at komme lidt modspil i en salat, sådan at den ud over at bestå af forskellige teksturer, blødt, knasende og sprødt, også har noget varmt og koldt sammen. “Squash er en overflødig grøntsag”, siger den skæggede. Og når den ikke får noget ekstra tilført af smag eller lignende, er jeg tilbøjelig til at give ham ret. Det er bare en af de grøntsager, der ikke kan stå alene. Jeg kommer aldrig til at råspise squash, sådan som man kan gnaske friske ærter eller asparges i sig. Der er nemlig ikke meget smag i squash og ej heller en konsistens, der er spændende at få mellem tænderne. Til gengæld kan den tilberedes på rigtig mange måder – rå, stegt eller bagt.  

Salater med hindbær

Et alternativ til denne salat med hindbær, avocado og squash kunne være denne her, hvor parmesan giver hindbærrene et salt modspil.

Salat med hindbær, avocado og squash

Opskrift af Susanne PaghMåltid Grønt, tilbehørType VegetarSværhedsgrad Let
Hvor mange?

2

personer
Arbejdstid?

15

minutter
Øvrig tidminutes
Total time

15

minutter

Let salat med syrligt-søde hindbær, moden avocado og lun, stegt squash.

Ingredienser

  • 125 g friske hindbær

  • ½ squash

  • 1 avocado

  • 50 g feta

  • 1 lille håndfuld valnødder

  • 1 stor håndfuld frisk spinat

  • tørret basilikum

  • salt, peber

  • olivenolie til stegning

  • Dressing
  • 1 tsk akaciehonning

  • 1 spsk balsamicoeddike

  • ½ fed hvidløg

  • 2 spsk rapsolie

  • salt, peber

Sådan gør du

  • Varm en pande godt op med lidt olivenolie. Skær squashen i mindre stykker og rist dem på panden. Giv dem et vrid salt, lidt peber og tørret basilikum undervejs.
  • Fordel imens spinaten i en skål. Skær avocadoen i mindre stykker. Skyl og tør hindbærrene og fordel dem sammen med avocadostykkerne på spinatbladene.
  • Når squashstykkerne er godt stegte – de må gerne få godt med farve – fordeles de ud over salaten.
  • Hak valnødderne groft og top salaten med dem sammen med feta.
  • Bland ingredienserne til dressingen sammen og hæld den ud over salaten. Værs’go!

Prøver du en af mine opskrifter, så snup et billede og læg det på Instagram – med hashtagget #sundtforto. Jeg vil med glæde følge med 😉 

Husk at tilmelde dig nyhedsbrevet med aktuelle opskrifter og forslag til menuer! 

Sundt for to deler ikke dine oplysninger med 3. part. Læs også privatlivspolitikken

Kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

*