Er du heldig, kan du stadig finde ramsløg derude til denne salat med ramsløgsdressing. Jeg har spottet et sted i skoven, hvor der står lidt ramsløg, der ikke er gået i frø endnu. Derefter smager de nemlig slet ikke så godt.
Og ellers må opskriften her på ramsløgsdressing genfindes til næste forår, når ramsløgene formentlig igen står i store flokke rundt omkring. I hvert fald i løvskovene i det østjyske og på øerne, hvor ramsløgene har gode vækstbetingelser. Kan du ikke vente, så lav en dressing med andre krydderurter, fx basilikum og persille. Det bliver noget helt andet, men også ganske velsmagende til kartoffelsalaten.
Til almindelig advarsel og orientering: Dressingen kan tage lidt tid – i hvert fald hvis man kun har en stavblender til rådighed. Ramsløgsbladene skal nemlig findeles så meget, at man ikke finder stykker i den færdige dressing. Den skal være tæt på barnenumseglat.
Når det er sæson for ramsløg, og det som i år er et godt ramsløgsår, er det bare om at bruge bladene så meget som muligt. Jeg gemmer dem ikke på frost til senere, men det skyldes måske også, at ramsløg smager mildt af hvidløg, og den smag er den skæggede ikke helt vild med. Han slipper nu ikke. Jeg er bare hensynsfuld, når jeg bruger ramsløg fx i denne hurtige ramsløgspesto. Med andre ord bruger jeg beherskede mængder, så den skæggede kan spise med.
Både pesto og dressing kan bruges til andre salater. Tænk på, hvor du ville bruge en hvidløgsdressing, så har du en god indikator for, hvor dressingen kan bruges.
Detaljer
Aftensmad for 2 personer
Max 1/2 time
Max 1/2 time
Enkel
Ingredienser
1 hjertesalat
300 g små, kogte og afkølede kartofler – helst danske og nye, men nye og udenlandske er helt fint
1/2 agurk
2 tomater
1 pakke grillost
1 håndfuld mandler
1/2 rødløg i helt tynde skiver
Olivenolie til stegning
Salt, peber
- Dressing med ramsløg
10-12 ramsløgblade
1 dl rapsolie
Saft af 1 citron
1 tsk honning
Salt, peber
Sådan gør du
- Dressing
- Hak ramsløgbladene groft og hæld dem i et højt blenderglas (eller en blender). Tilsæt ca. halvdelen af olien, lidt citronsaft og honning. Derefter blendes der, indtil konsistensen er flydende og ramsløgene hakket i mikroskopiske stykker. Smag dressingen til med mere citronsaft samt salt og peber.
- Salat
- Pluk hjertesalaten i mindre stykker, halver de kolde, kogte kartofler og skær agurk og tomater i små stykker. Rødløget skæres i tynde skiver. Bland det hele i et fad.
- Varm en pande op med olivenolie. Skær imens grillosten i små tern, ca. 2 x 2 cm. Steg grillosten på panden i et par minutter på hver side. Lad osteternene afdryppe på et stykke køkkenrulle, hvorefter de hældes over salaten.
- Bland dressingen i og server straks.