Her er et hit hos den skæggede: en efterårspræget salat med masser af smag – og må jeg tilføje også med flotte farver. Ja, altså ikke fordi man spiser farverne sådan direkte, men alligevel så gør man det jo med øjnene.
Kantareller og rødbeder er ægte efterårsklassikere – og lige for tiden har jeg et svagt punkt for gedeost,som giver et fint modspil til sødmen i såvel de bagte rødbeder som de karamelliserede rødløg. Rødløgene kan i øvrigt anbefales til meget andet, fx hvis der står burger på menuen.
Opskrift – salat med rødbeder, kantareller og gedeost
Passer til 2 personer.
Tidsforbrug: det er ikke en salat, man bare lige bikser sammen på fem minutter. Den tager ca. 1 time, men er bestemt ventetiden værd.
Sværhedsgrad: ingen stress, så er den nem.
Ingredienser:
- 1 bakke rucola
- 1 rødløg
- 1 spsk akaciehonning
- 1 spsk balsamicoeddike
- 250 g små rødbeder
- 150 g kantareller
- 1/2 citron
- 3 skiver rugbrød, i en pæn tykkelse
- 1/2 – 1 rulle gedeost
- Timian
- Salt, peber
- Olivenolie
Start med rødbederne: tænd ovnen på 180 grader varmluft. Skræl rødbederne og skær dem i smalle både. Vend dem med lidt olie og giv dem salt, peber og timian. Bages i ovnen i ca. 40-45 minutter, indtil de er møre.
Imens tilberedes de karamelliserede rødløg: Skær rødløget i smalle både. Varm en pande op med lidt olivenolie til medium varme. Sauter rødløget i et par minutter, tilsæt så honning og vend rundt. Derefter tilsættes balsamicoeddike, vend rundt et par minutter og sluk for varmen. Lad det stå og småsimre evt. dækket over med et stykke stanniol i yderligere fem minutter.
Kantarellerne rengøres helst uden brug af vand og skæres i stykker, så de er nogenlunde lige store. Steges på en pande med lidt olivenolie i nogle minutter, krydres med timian og får til sidst et skvæt citronsaft.
Rugbrødet skæres i stave, der ristes på en varm pande med olivenolie – krydres med salt. Imens skæres gedeosten i skiver.
Og endelig rengøres rucolaen og lægges på et fad. Derefter lægges de færdigbagte rødbedebåde, kantareller, de karamelliserede rødløgsskiver og gedeosten. I kanten lægges de ristede rugbrødsstave. Klar til servering.
Pingback: Top 20 - Bloggernes bedste salater med gedeost - se listen her