sandwichbrød

Sandwichbrød

Jeg har længe været på jagt efter et godt sandwichbrød, der kan ristes til morgenmaden – eller være det, der holder sammen på frokostens tunsalat. Sådan et brød har jeg fået skabt her. Det er samtidig mega enkelt at lave, så det passer fint ind i en travl hverdag.

Jeg synes altid, at jeg får et kulinarisk indslag med hjem fra vores ferier. Ikke nødvendigvis fra det lokale køkken, men på et eller andet tidspunkt i løbet af ferien ser/smager/hører jeg om noget, der inspirerer mig til nyt i køkkenet. Da vi denne gang var på ferie, blev det jeg optaget af morgenmaden. På vores ferie spiste vi nemlig typisk morgenmad på forskellige cafeer. Dermed oplevede vi også meget forskellige morgenmadsmenuer. Helt fra omelet af 3 æg (til hver) over ristet sandwich med smashed avocado til hash browns og bacon. Den sidste sprang jeg over, men den skæggede prøvede og fortrød vist. Nå, ja, og så var der selvfølgelig også pandekager med ahornsirup, flødeskum og bærkompot på mange menukort. Ingen af os bed på, for dessert endda af den tunge slags om morgenen var altså for meget.

På vores ferie blev jeg derimod klart fan af smashed avocado på toast, og det indgår lige nu i vores morgenmad herhjemme. Deraf er der også opstået et behov for et enkelt sandwichbrød, som kan holde sig frisk i et par dage, smager godt og har lidt substans i sig. Eller sagt på en anden måde skal det være bedre end det typiske udvalg, man finder i supermarkedet.

Et godt sandwichbrød

Brødet her opfylder alle mine krav. Det kan fint holde til et par dage i brødskuffen, smagen er fin, og så er der en god konsistens i det. Hverken det rene luft eller tungt a la mursten. Og så er skorpen lækker sprød.

Opskriften her er virkelig gennemtestet – jeg har bagt brødet mindst en gang om ugen i de sidste par måneder. Resultatet er fuldstændig til at regne med, og det bedste af det hele er, at brødet sagtens overlever en tur i fryseren. Nedenfor kommer et par ekstra tip til, hvordan man bedst bager brødet, og ikke mindst hvordan man får brødbagning til at passe ind i hverdagen.

Bageenzym eller ej

Jeg har et lidt ambivalent forhold til bageenzym, for nogle gange kan jeg ikke rigtig se, at det gør noget særligt for mit bagværk. Men her har jeg altså valgt at bruge det, fordi jeg synes, at brødet bliver lidt mere luftigt. Det er altså ikke en nødvendighed.

Koldhævet

Brødet er koldhævet – dvs dejen har tilbragt en nat i køleskabet. Jeg har dog også prøvet at hive dejen ud af køleskabet efter 4-5 timer, og det er stadig blevet et rigtig godt resultat. Det vigtigste er, at der er tid til, at smagen kan udvikle sig. Det giver mulighed for, at du kan bikse dejen sammen om aftenen og lade den overnatte i køleskabet til næste morgen eller evt til eftermiddagen efter. Eller du kan røre dejen sammen om morgenen og bage senere på dagen.

Fordelen ved den koldhævede dej er også, at den ikke skal voldæltes, men bare røres sammen med en stor spiseske eller en grydeske. Det er da let.

Sandwichbrød

Opskrift af Susanne PaghMåltid Brød og bagtType BrødSværhedsgrad Let
Hvor mange?

1

stk
Arbejdstid?

30

minutter
Bagetid?

35

minutter
Hævetid?

9

timer 
I alt?

10

timer 

5

minutter

Ingredienser

  • ½ l vand

  • 10 g gær

  • 150 g ølandshvede

  • 500 g hvedemel

  • 1 spsk salt

  • 5 g bageenzym

  • lidt mel til bordet

  • olie til formen

  • Tilbehør
  • 1 rugbrødsform ca 1½ l

Sådan gør du

  • Dag 1
  • Dag 1 1. Rør gær ud i vand.
  • Tilsæt derefter ølandshvede.
  • Bland hvedemel med salt og bageezym og hvedemel. Rør dejen sammen med en ske.
  • Dæk skålen med husholdningsfilm. Så skal dejen blot hæve i køleskab til dagen efter – eller ca. 5-8 timer.
  • Dag 2
  • Tag dejen ud af køleskabet. Giv rugbrødsformen lidt olie.
  • Drys mel på bordet og læmp forsigtigt dejen ud af skålen. Her må der godt arbejdes hurtigt, men let, så dejen ikke hænger fast i bordet, men samtidig bevarer sin luftighed.  Form dejen til et brød og læg den forsigtigt ned i formen.
  • Lad dejen efterhæve i 1 time.
  • Tænd ovnen på 225 grader varmluft. Dryp lidt vand ud over brødet og sæt det i ovnen. Bages i 10 minutter på 225 grader varmluft. Sæt temperaturen ned til 200 grader og bag i yderligere 25 minutter.
  • Når brødet er færdigbagt, afkøles det på en bagerist – uden form (vigtigt ellers bliver det blødt i skorpen/kanten).

Bemærk

  • Se ovenfor for tips til tidsoptimering!
  • Brug en god hvedemel velegnet til brødbagning – gerne med et proteinindhold på minimum 12%
  • I stedet for ølandshvede kan du også bruge fx speltmel. Det giver en anden smag, men stadig virkelig godt. Se hvad der er i køkkenskabet – det er også en god mulighed for at få ryddet ud i slatterne i melposerne.

Husk at tilmelde dig nyhedsbrevet med aktuelle opskrifter og forslag til menuer! Klik her.

Prøver du en af mine opskrifter, så snup et billede og læg det på Instagram – med hashtagget #sundtforto. Jeg vil med glæde følge med 😉

sandwichbrød

Kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

*