sct hans menu 2021

Sct. Hans menu 2021

Når Sct. Hans aften falder på en helt almindelig onsdag, hvor arbejdet kalder dagen derpå, sætter det lidt begrænsninger for udfoldelserne. Det bærer min Sct. Hans menu 2021 også lidt præg af. Det må nemlig gerne være nemt.

Men først lidt om ham Sct. Hans, for hvem var han egentlig? For mange er Skt. Hans jo blot en markering af, at vi nu har passeret årets længste dag, og det går mod kortere dage igen. Sankt Hans er imidlertid det danske navn for Johannes Døberen, hvis helgendag/fødselsdag er den 24. juni – og aftenen før kaldes for Skt. Hans aften. I Danmark har vi jo en tradition for at fejre helligdagene aftenen før (juleaften for eksempel). Og bare lige for at få det på plads: Johannes Døberen døbte Jesus i Jordan floden.

Der er faktisk en god grund til, at vi fejrede Johannes Døberen netop et halvt år før/efter juleaften. Det skyldes, at Johannes Døberen selv betegnede sig en forløber for Jesus. Han sagde selv om Jesus, at “Han skal blive større, jeg skal blive mindre” (Johannesevangeliet 3,30). Derfor passer det meget fint, at dagene bliver kortere efter hans fødselsdag den 24. juni, mens de bliver længere efter Jesus’. Sct. Hans var i øvrigt en af de små helligdage, der blev afskaffet under Helligdagsreformen i 1770.

Bål og hekse

Lad os lige slå en myte ihjel: Når vi synger om, at ”Hver by har sin heks / og hvert sogn sine trolde / dem vil vi fra livet med glædesblus holde” i Midsommervisen, har det intet at gøre med 1600-tallets hekseafbrændinger. Traditionen med en heks på bålet er nemlig ikke meget mere end 100 år gammel. Den kom sandsynligvis sammen med tyske arbejdere. Bålet er et udtryk for, som Midsommervisen siger, at holde det onde væk – og hekse og trolde er blot gammel overtro for det onde.

Måske skal vi lige dvæle ved, at vi i Midsommervisen holder det onde væk med glædesblus. Det er da et skønt, positivt budskab at kunne sende til andre: at vi bekæmper det onde med glæde i stedet for aggressioner. Lad os huske på det, også når bålet ikke blusser, og vi fanges i hverdagens små fortrædeligheder – eller i en diskussion om diversitet for den sags skyld.

Menuen til Sct. Hans

I dag er Sct. Hans en mulighed for at glæde sig over, at nok vender det og dagene bliver kortere, så har vi stadig mange, mange sommerdage til gode. Min Sct. Hans menu 2021 er ganske enkel, så der også bliver tid til at gå ned til bålet på stranden og synge sammen med naboerne.

Agurkesuppe

Jeg er storfan af denne agurkesuppe, fordi den skal laves i god tid. Så den kan du sagtens lave dagen før – pas på med cayennepeberet, det er ikke uden grund, at det er en agurkesuppe også for stærke mænd. Den tager nemlig til i styrke natten over.

agurkesuppe der også er for stærke mænd

Skindstegt fisk på grillen

Skal der gang i grillen, så vælg denne her skindstegte fisk og server den med ristede asparges, nye kartofler og hollandaisesauce.

Dessert med jordbær

Desserten er helt enkel: friske danske jordbær med en gang mælk. Det kræver vist ingen opskrift 😊

Men er du ude efter noget spændende, så søg på jordbær her på siden.


Kilde: Pov International dr.dk

Prøver du en af mine opskrifter, så snup et billede og læg det på Instagram – med hashtagget #sundtforto. Jeg vil med glæde følge med 😉

Husk at tilmelde dig nyhedsbrevet med aktuelle opskrifter og forslag til menuer!

Sundt for to deler ikke dine oplysninger med 3. part. Læs også privatlivspolitikken

Kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

*