Når talen falder på burgere, tænker de fleste nok hakket oksekød i en stor bolle. Glem det billede. Tænk i stedet på en lille, lækker haps, hvor der er kælet for detaljerne og masser af smag med et asiatisk twist. Så har du sliders med fish cakes og asiatisk agurkesalat. Men hvad er fish cakes egentlig? Det får du svaret på her, inden du længere nede på siden finder opskriften på både dem og den asiatiske agurkesalat.
Jeg har aldrig været til den traditionelle burger i fastfood-versionen. Ud over at jeg ikke spiser kød, har den version mindst to udfordringer for mig: Den er for stor, så jeg kan ikke spise den. Og den er sjældent særlig sund, for indholdet er ofte både for fedt og for salt. Nå, ja, og så det allervigtigste: jeg er ikke vild med smagen. Derfor vil jeg gerne udfordre fastfood-burgeren med dens lille gourmet-fætter, slideren. Slideren er lille, ofte med fisk, vegetar eller pulled kød af en art, og så er den altid lækker. Der er kælet for den, gerne med en god brioche bolle og med fuld knald på god smag. Det synes jeg helt ubeskedent, at mine sliders med fish cakes lever op til. De pakkes ind i brioche boller i miniudgave, som du kan lave på forhånd og have liggende klar i fryseren. Og så er de stadig lavet, så man kan nå at servere sliders også på en hverdagsaften. Men de går altså også rigtig godt til fx en buffet eller som skrub-af-mad efter en festlig aften.
Hvad er fish cakes?
Er fish cakes ikke bare fiskefrikadeller på speed? Eller i hvert fald på chili? Jo, det kan man sagtens sige. Fiskefrikadeller er en god måde at udnytte rester af fiskekød på, evt. den mere ukurante del, hvor man ikke kan få pæne stykker. Oprindeligt i Europa i hvert fald var det ofte en torskefars, der var udgangspunktet for fiskedellen. Heri kom man rester af kogte kartofler, dyppede dunsen i en dej og stegte den på panden. Man har også traditionelt lavet fish cakes af saltet fisk, men i dag bruger man alle slags fisk. Det er meget naturligt, for man vælger nok det, der er meget af.
Det, vi nok i dag forbinder med fish cakes, har deres oprindelse i det asiatiske køkken. Men i Asien har man traditionelt ofte kogt dem, så den del har vi ikke taget med. I Europa og Nordamerika pandesteger eller frituresteger man fish cakes. Jeg vælger at pandestege dem, det er mest i min stil.
Og hvad adskiller så fish cakes fra fiskefrikadeller? For det første brugen af krydderier. Hvidløg, chili og soyasauce. For det andet rulles fish cakes i pankorasp, hvorimod fiskefrikadellen møder panden uden det crispy lag.
Lidt mere om sliders med fish cakes
Ud over fish cakes indeholder mine sliders også en chilimayo og en asiatisk agurkesalat. Indrømmet, jeg er gået lynvejen på mayonnaisen, og man kan jo sagtens røre sin egen mayo sammen, hvis man foretrækker det. Det gør jeg egentlig normalt, og især når jeg tænker på alle de emulgatorer, farvestoffer etc, der er i den færdigkøbte udgave – men nogle gange skal dagen jo også hænge sammen. Derfor har jeg også valgt en færdigrørt torskefars – igen jeg ville hellere lave den selv, men der skal også mad på bordet i ro og mag. Det værdsætter jeg nemlig en hel del.
Den asiatiske agurkesalat er slet ikke som en dansk agurkesalat. I den asiatiske er der masser af smag, som kommer fra blandingen af bl.a. soyasauce, chili og hvidløg.
Sliders med fish cakes
Måltid HovedretType FiskSværhedsgrad Medium2
personer30
minutter10
minutter40
minutterIngredienser
4 brioche burgerboller i sliders størrelse (se opskriften her)
400 g fiskefars (torsk)
½ bundt persille
Chiliflager
1 spsk soyasauce
1 fed hvidløg
4-5 spsk pankorasp
Olie til stegning
- Chilimayo
2 spsk mayonnaise
1 spsk kærnemælk, yoghurt eller andet surmælksprodukt
Lidt stærk chilisauce
Salt, peber
- Asiatisk agurkesalat
½ agurk
1 spsk riseddike
1 tsk sukker
2 spsk soyasauce
1 spsk rapsolie
Chiliflager
1 fed hvidløg
1-2 spsk sesamfrø
- Til servering
Salat
Sådan gør du
- Asiatisk agurkesalat
- Rist sesamfrøene på en tør pande. Skær agurken i tynde skiver på et mandolinjern. Hak hvidløget fint.
- Bland derefter dressingen. Rør riseddike, sukker, soyasauce, rapsolie, finthakket hvidløg og chiliflager sammen.
- Vend agurkeskiverne i dressingen. Lad salaten trække i mindst 10 minutter. Drys sesamfrø over ved servering.
- Chilimayo
- Rør ingredienserne sammen. Smag til med chilisauce, salt og peber. Juster konsistensen med surmælksproduktet, indtil mayoen har den ønskede konsistens – ikke for fast, ikke for flydende.
- Fish cakes
- Hak hvidløget fint – og hak tillige persillen.
- Rør den færdige fiskefars med persille, chiliflager, finthakket hvidløg og soyasauce.
- Form små runde frikadeller af farsen. Rul dem i pankorasp.
- Varm en pande op med lidt olie. Steg dine fish cakes på panden i ca. 5-6 minutter på hver side afhængig af størrelse.
- Samling
- Saml dine sliders med salat, fish cakes, chilimayo og asiatisk agurkesalat. Drys eventuelt med lidt ekstra sesamfrø.
Bemærk
- Rester af fish cakes er perfekte i madpakken – og både chilimayo og asiatisk agurkesalat kan også gemmes til næste dag.
Husk at tilmelde dig nyhedsbrevet med aktuelle opskrifter og forslag til menuer! Klik her.
Prøver du en af mine opskrifter, så snup et billede og læg det på Instagram – med hashtagget #sundtforto. Jeg vil med glæde følge med 😉