sliders med varmrøget laks

Sliders med varmrøget laks

Sliders er miniburgere. Ofte i en mere luksuriøs udgave end den traditionelle burger, og med helt andet indhold. Det kan være rigtig meget forskelligt, men skal det være let, så er sliders med varmrøget laks, avocado og lynsyltede rødløg et rigtig godt bud. Men hvor stammer sliders fra? Det får du i bud på, inden du længere nede på siden kan se opskriften.

Historien bag sliders

Sliders er som sagt miniburgere. Men altså ikke den her hurtige version fra den nærmeste burgerjoint eller fastfoodkæde. Men det var faktisk en fastfoodkæde, den amerikanske White Castle, der opfandt slideren. Og faktisk var det et resultat af skrumpflation – altså hvor varen bliver mindre, men prisen den samme. White Castle var berømte for derese 5 cent burger og kørte ofte reklamer med specialtilbuddet ”5 burgere for 10 cent”. Men tiden gik, burgerne blev mindre og mindre, og prisen steg. Det bringer jo tankerne hen på vore dages shrinkflation. Populariteten forblev dog den samme – og White Castle blev den første fastfoodkæde til at sælge mere end 1 million burgere, hvilket selvfølgelig også er lettere, når burgerne er små.

Navnet sliders stammer fra 1940’erne, hvor marinesoldaterne i US Navy kaldte miniburgere for ”sliders”, fordi de var små og fedtede, og derfor ville de ”slide right down” i en bid eller to.

Gourmetsliders

Nutidens sliders er sjældent fedtede. De er derimod små, lækre gourmet-hapsere. For det, der startede som almindelige burgere, har udviklet sig til at være gourmet-sliders. Og i stedet for hakket oksekød i midten er der nu alverdens forskellige ingredienser fra pulled pork til kylling, fisk og vegetarbøffer. Baggrunden for udviklingen er måske, at de små lækre burgere appellerer mere til et publikum, der ellers i sundhedens tegn ville fravælge den traditionelle fastfood-burger. Sådan en forbruger er jeg helt klart selv. Ud over at jeg ikke spiser kød, så ville jeg heller ikke vælge fastfood-burgeren, fordi den sjældent er et sundt måltid. Men en gourmet-burger, hvor der er kælet for indholdet, er en helt anden sag. Den sætter jeg gerne tænderne i – altså så længe der ikke er kød i den.

Lidt om sliders med varmrøget laks

En slider består af en bolle, noget grønt og noget fyld med god smag. I princippet en meget hurtig sag at smække sammen, men her er der altså kælet lidt for detaljerne.

Bollen er her min brioche burgerbolle specielt til sliders. Mindre end en almindelig burgerbolle selvfølgelig, men med samme gode indhold i form af smør, mælk og æg. Dertil skal lægges, at bollen smager af lidt mere, fordi der er ølandshvede i. Opskriften finder du her.

Det grønne indslag er salat og avocado. Vælg den salat, du synes bedst om. Avocadoen laves til avocadomos smagt helt enkelt til med salt, peber og ikke mindst citronsaft.  

Fyldet er en virkelig god blanding. For det første selve mixet af varmrøget laks rørt med flødeost og dild. Smagt til med salt og peber. Ovenpå skal der lynsyltede rødløg. De smager altid godt og er bestemt den endda ret korte tilberedningstid værd. Laks, avocado, rødløg og citron går simpelthen op i en højere enhed.   

Jeg har lavet to sliders til hver. Men man kan selvfølgelig lave halv portion (eller gemme til næste dags frokost) og så lave en anden variant også, det kunne for eksempel være med rødbedebøffer.  

Sliders med varmrøget laks

Opskrift af Susanne PaghMåltid Fisk, Gæst og festType Frokost, HovedretSværhedsgrad Let
Hvor mange?

4

personer
Arbejdstid?

20

minutter
I alt?

20

minutter

Ingredienser

Sådan gør du

  • Hak dilden. Skær agurken i skiver.
  • Rør flødeost med mælk, bland hakket dild i.
  • Findel den varmrøgede laks og bland den med flødeosten. Smag til med salt og peber og juster eventuelt konsistensen med lidt mere mælk.
  • Lav avocadomosen ved at blende avocadokødet med lidt citronsaft, salt og peber. Smag til. Den skal være lidt salt-syrlig, men ikke for meget.
  • Saml din slider med avocadomos nederst, derefter salat og agurkeskiver. Top med den varmrøgede laks og lynsyltede rødløg.

Husk at tilmelde dig nyhedsbrevet med aktuelle opskrifter og forslag til menuer! Klik her.

Prøver du en af mine opskrifter, så snup et billede og læg det på Instagram – med hashtagget #sundtforto. Jeg vil med glæde følge med 😉

Kilde: InterExchange

Kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

*